Ciasto z truskawkami

Czwartek, 14 Czerwiec 2018

Ciasto z truskawkami
Ciasto z truskawkami Ciasto z truskawkami

Truskawki uwielbiają prawie wszyscy i bardzo dobrze, ponieważ są bardzo zdrowe i niskokaloryczne (100g owoców to 35 kcal )

Bardziej tuczące mogą być tylko przetwory z tych owoców szczególnie jeżeli używamy dużo cukru.

Truskawki są też lekkostrawne, nie ma więc poważniejszych przeciwskazań do ich spożywania.

Truskawki surowe mają właściwości regeneracyjne, mineralizujące i witaminizujące, przeciwinfekcyjne i pobudzające. Zawierają witaminy: C, B1 i B2, a to one odpowoadają za prawidłową pracę układu nerwowego, korzystnie wpływają na mięśnie i serce oraz paznokcie i włosy.

Czyli Kochani korzystajcie z tego, że sezon na truskawki trwa i jedzmy je :))

Dzisiaj specjalnie na życzenie mojej Julii zrobiłam bardzo proste ciasto z truskawkami, takie jakie robiły nasze mamy i babcie.

 

SKŁADNIKI:

3 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki cukru (ja użyłam ksylitolu)

2 łyżeczki proszku do pieczenia

4 łyżki śmietany (ja dodałam jogurtu naturalnego)

4 łyżki oleju

120 g masła

5 żółtek

Z podanych składników zagniatamy ciasto. Powinno być jednolite i gładkie. Ciastem wyłożyć formę do pieczenia.

Na ciasto wykładamy truskawki przecięciem do góry.

 

Kruszonka:

3/4 szklanki mąki

70 g masła zimnego

4 łyżki cukru

3 łyżki płatków migdałów

Z podanych składników robimy kruszonkę. Rozcieramy je w palcach tak, aby powstał piasek.

Kruszonkę wysypujemy w miarę równomiernie na ciasto, posypujemy płatkami migdałow i

wkładamy do nagrzanego piekarnika do 175 stopni i pieczemy około 40 minut.

 

Smacznego!

 

 

 

 




««« Powrót

Komentarze


Imię:
Email (nie będzie publikowany):
Treść komentarza: