Stek z tuńczyka
Środa, 18 Październik 2017
Tuńczyk - jest bardzo uniwersalnym surowcem, który może posłużyć jako główny składnik dostarczający białko. Idealny dla osób, którzy nie jedzą mięsa.
Możemy go spożywać w postaci marynowanej, wędzonej, suszonej oraz oczywiście surowej.
Wzbogaca smak sałatek i wypieków. Ciekawym rozwiązaniem jest stek z tuńczyka.
Filety tuńczyka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Oprószyć solą, pieprzem, wysmarować olejem i sosem balsamicznym. Na wierzch można położyć liście świeżej szałwi, ja położyłam również papryczki jalapeno, aby stek był pikantny. Tak przygotowane steki można schować do lodówki na minimum 1 godzinę.
Rozgrzać patelnię grillową lub zwykłą, smażyć steki na mocnym ogniu około 4-5 minut z każdej strony, zależnie od grubości. Mięso powinno być różowe wewnątrz.
Do steków przygotowałam sos winegrette z musztardą.
Steki można podawać z ziemniaczkami pieczonymi w piekarniku. Ja użyłam ziemniaków francuskich, fioletowych, które upiekłam w piekarniku razem z czerwoną cebulą posiekaną w piórka. Te ziemniaki różnią się trochę smakiem, delikatnie czuć trufle i orzechy. Nie trzeba ich obierać, wystarczy dobrze umyć i możemy razem ze skórką wrzucać do piekarnika.
Do steka oprócz ziemniaków podałam rukolę z pomidorami.