Pierwszy Dzień Świąt

Środa, 25 Grudzień 2013

 Pierwszy Dzień Świąt
 Pierwszy Dzień Świąt  Pierwszy Dzień Świąt

25.12.2013 wszyscy moi najbliżsi byli zaproszeni do mnie na obiad świąteczny.

Ze wzgłedu na mojego Tatę przygotowałam na główne danie mięso, a dokładniej Królika w Sosie Musztardowym.

Kilka dni wcześniej posoliłam i popieprzyłam każdy kawałek mięsa, włożylam do naczynia i zalałam winem białym, wytrawnym, tak aby mięso było całkowicie zanurzone. Przechowywać w lodówce!

Tego dnia, kiedy podawałam obiad 2 godziny wcześniej, wyciągnęłam mięso z naczynia, przełożyłam na blaszkę, podlałam trochę winem, w którym się moczyło, przykryłam folią aluminiową i włożyłam do rozgrzanego piekarnika o temperaturze 150 stopni na 1 godzinę. Po tym czasie zwiększyłam temperaturę do 180 stopni, przełożyłam mięso na drugą stronę, ponownie zakryłam i piekłam 15 minut. Po 15 minutach zdjęłam folię i piekłam dalej 15 minut, aż mięso się lekko zarumieniło. Mięso powinno z łatwością odchodzić od kości. Pod koniec pieczenia przygotować sos musztardowy. Do garnuszka wlać śmietankę ( najlepiej taką do zup, aby się nie zważyła), wstawić na gas i gotować na małym ogniu. Wlewać powoli musztardę i rmieszać ( musztarda według uznania, ja użyłam francuską ostrą). Jak sos będzie już gorący wyłączyć gas, polać sosem mięso.

Królika podałam razem z zapiekanką z kaszki kukurydzianej, z oliwkami i parmezanem.

««« Powrót

Komentarze


Imię:
Email (nie będzie publikowany):
Treść komentarza: