Babeczki rabarbarowe

Piątek, 06 Maj 2016

Babeczki rabarbarowe
Babeczki rabarbarowe Babeczki rabarbarowe

 Nie spożywaj rabarbaru codziennie!

Pomimo jego cennych właściwości może on również zaszkodzić. Zawiera duże ilości szczawianów, które wiążą wapń i usuwają go z organizmu.

Nadmiar szczawianów sprzyja także utrudnieniu przyswajania pewnych substancji przez organizm. W łodygach zawarta jest rapontycyna więc z rabarbarem nie powinni przesadzać mężczyźni, jest to substancja podobna do żeńskich hormonów.

Jeżeli chcemy aby rabarbar był słodki wybierajmy intensywnie czerwony!!!

Zrobimy babeczki z rabarbarem.

 

Składniki:

225 g margaryny lub masła

100 g brązowego cukru

laska wanilii

1 łyżeczka skórki otartej cytryny

szczypta soli

200 ml mleka migdałowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

300 g mąki orkiszowej lub pełnoziarnistej

3 duże łodygi rabarbaru

śmietanka

maliny

Na ciasto ubijamy 150 g margaryny, cukier, wanilię, skórkę z cytryny i sól. Powoli wciąż ubijając, dolewamy mleko.

Obydwa rodzaje mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy.

Rabarbar obieramy, kroimy w kostkę i dorzucamy do ciasta.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Napełniamy blaszkę do muffinek masą i pieczemy około 30 minut na złotobrązowy kolor i odstawiamy do ostygnięcia.

Ze śmietanki możemy ubić krem, ale nie musimy, będą wtedy mniej kaloryczne :))

Na każdą babeczkę wyciskamy krem i kłdziemy malinę.

««« Powrót

Komentarze


Imię:
Email (nie będzie publikowany):
Treść komentarza: