Bakłażan faszerowany

Wtorek, 03 Październik 2017

Bakłażan faszerowany
Bakłażan faszerowany Bakłażan faszerowany

Sezon na bakłażana rozpoczęty :) 

Bakłażan to dość egzotyczne warzywo w polskiej kuchni. Jest dostępne przez cały rok, ale budzi wiele wątpliwości. Podobne do cukini, kolorem przypomina węgierki, wielu z Was zastanawia się z czym to się je?

Bakłażan podobnie jak cukinia może występować jako baza potrawy. Można go panierować, smażyć na złoto, świetnie smakuje grillowany lub pieczony. W smaku przypomina trochę cukinię aczkolwiek jest bardziej mięsisty i bardziej gorzkawy.

Aby pozbyć się nadmiaru goryczy wystarczy go lekko posolić i odczekać chwilę następnie wystrzeć papierowym ręcznikiem. W ten sposób pozbędziemy się nadmiaru wody i goryczy.

Bakłażan jest w smaku lekko mdły, ale dzięki temu świetnie łączy się z wyrazistymi smakami na przykład z fetą, serem kozim itp.

Warto pamiętać, że bakłażan podczas smażenia pochłania dużo tłuszczu jak gąbka, należy uważać, aby nie stał się zbyt tłusty.

Bakłażan jest doskonały do nadziewania na przykład farszem z mięsa, ryżu, sera, kasz itd. Pomidory suszone, czosnek i oregano podniosą walory smakowe potraw z bakłażana.

Proponuję dzisiaj nafaszerować go kaszą bulgur.

Składniki:

2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

2 łyżeczki mielonego kuminu

2 łyżeczki mielonej kolendry

1 łyżeczka płatków chili

1 łyżeczka słodkiej papryki

140 ml oliwy i odrobina do skropienia na koniec

2 bakłażany

150 g kaszy bulgur

50 g rodzynek lub żurawiny

pęczek świeżej, posiekanej kolendry i kilka liści do przybrania

pęczek świeżej posiekanej mięty

50 g zielonych oliwek bez pestek pokrojonych na połówki

50 g prażonych płatków migdałów

3 dymki posiekane

2 łyżki soku z cytryny

120 g greckiego jogurtu

Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.

Wymieszaj w małej misce czosnek, kumin, kolendrę, chili, słodką paprykę, 2/3 oliwy i 1/2 łyżeczki soli.

Przetnij bakłażana wzdłuż. Ponacinaj głęboko każdą połówkę w skośną kratkę. uwazając żeby nie przeciąć skóry. Posmarować bakłażana przygotowaną wcześniej przyprawą, rozprowadzając pastę równo po wszystkich połówkach, po czym ułóż je na blasze do ppieczenia posmarowaną stroną do góry. Piecz w piekarniku około 40 minut, aż będą zupełnie miękkie.

W tym czasie zalej bulgur w dużej misce 140 ml wrzącej wody.

Namocz żurawinę w 50 ml ciepłej wody, po 10 minutach odcedź i dodaj je do kaszy razem z pozostałą oliwą. Wymieszaj bulgur z żurawiną, ziołami, oliwkami, płatkami migdałów, dymką, sokiem z cytryny i szczyptą soli. Spróbuj i ewentualnie dopraw solą do smaku.

Podawaj bakłażana najlepiej na ciepło albo w temperaturze pokojowej. Ułóż je na półmisku i obsyp hojnie bulgurem. Polej jogurtem, posyp kolendrą świeżą i skrop oliwą.

 

 

 

 

««« Powrót

Komentarze


Imię:
Email (nie będzie publikowany):
Treść komentarza: