BettyBlog

Witam na moim blogu. Tutaj spisuję moje osiągnięcia kulinarne, nowe odkrycia i zauroczenia... Pragnę podzielić się sposobem na stworzenie ciekawej formuły spotkań lub uroczystości. Często sama się dziwię jak “włożone serce” w przygotowanie przyjęcia procentuje niesamowitym klimatem. Błogie zadowolenie na twarzach Gości - oto rzecz bezcenna :)

 

 

Top blogi

Muffinki marchewkowe z pistacjami

Piątek, 24 Listopad 2017

Muffinki marchewkowe z pistacjami
Muffinki marchewkowe z pistacjami Muffinki marchewkowe z pistacjami

Smak ciasta marchewkowego nigdy się nie nudzi. Ten przysmak jest kolejnym dowodem na to, że dodawanie warzyw do deserów nie jest aż tak szalonym pomysłem, jak mogłoby się wydawać.

Składniki:

2 średnie marchewki starkowane na drobnych oczkach

100 g ksylitolu lub cukru

200 g oleju słonecznikowego

3 jaja

225 g mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

1 łyżeczka zmielonego kardamonu

skórka starta z 1 cytryny

garść drobno posiekanych, obranych i blanszowanych pistacji

garść drobno posiekanych suszonych moreli

Kandyzowana marchewka:

1 marchewka starta na grubszych oczkach ale też może być starta na drobnych oczkach

75 g cukru

4 łyżki lub jak jest potrzeba to więcej wody

Lukier z serkiem śmietankowym:

100 g serka np. filadelfia

150 g cukru pudru

3 łyżeczki soku z cytryny

laska wanilii

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Przygotować balszkę na muffinki, włożyć do niej gumowe foremi lub wysmarować tłuszczem.

W mikserze utrzeć cukier, jaja i olej, do uzyskania jasnej, puszystej masy.

Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól, kardamon i skórkę z cytryny. Mieszać do chwili połączenia się składników.

Delikatnie wmieszać startą marchew, pistacje i morele. Jeżeli masa jest za gęsta proszę dodać olej.

Przełożyć masę łyżką do foremek i piec przez około 20-25 minut.

Przygotować kandyzowaną marchewkę.

Startą marchewkę na cienkie paski włożyć do rondla z cukrem, sokiem z cytryny i wodą. Powoli doprowadzić do zagotowania, mieszając do rozpuszczenia się cukru. Gotować na dużym ogniu przez około 5 minut, aż syrop zgęstnieje a paski marchewki staną się bursztynowe.

Przygotować lukier z serkiem śmietankowym:

Serek śmietankowy i cukier puder utrzeć w mikserze, wmieszac sok z cytryny oraz ziarenka z laski wanilii. Lukier rozsmarować na ostudzonych babeczkach i udekorować je kandyzowaną marchewką.

więcej »»»
Komentarze [0] »»»  ·  Podziel się na Facebooku »»»

Śledzie w cieście francuskim

Wtorek, 21 Listopad 2017

Śledzie w cieście francuskim
Śledzie w cieście francuskim Śledzie w cieście francuskim

Przyszła jesień, a razem z nią przyszła ochota na śledzia :)

Jesienią i zimą bardzo często jadam śledzie pod różną postacią, w oleju, w sałatkach, w śmietanie itd.

Śledzie jak pewnie już wiecie są bardzo zdrowe, mają najwięcej kwasów omega3 z dostępnych polskich ryb, dlatego pamiętajcie warto je jeść!!! Wystarczy zjeść dziennie 1/3 część śledzia, aby dostarczyć organizmowi dzienną dawkę omega3 :)))

Przepisy na śledzia są różne w każdym domu. Warto czasem spróbować czegoś nowego i przygotować coś nietypowego.

Proponuję dzisiaj przygotować idealną przekąskę, która sprawdzi się na naszych stołach również w trakcie rodzinnych imprez jak i spotkań z przyjaciółmi.

Składniki:

6 filetów śledziowych (wymoczyć najlepiej przez calą noc w mleku)

1 duży rulon ciasta francuskiego ( gotowego)

1 duża cebula pokrojona drobno

1 ząbek czosnku pokrojony drobno (jeżeli lubicie, ale niekoniecznie)

2 łyżeczki tymianku

masło klarowane

5-6 łyżek jogurtu naturalnego gęstego lub śmietany 18%

pieprz świeżo zmielony

1 jajko surowe

Cebulę i czosnek podsmażyć na maśle. Śledzie opłukać w zimnej wodzie, osuszyć i pokroić w drobną kosteczkę. Wymieszać z przestudzoną cebulką, jogurtem, tymiankiem i pieprz.

Ciasto rozwijamy, rozkładamy na nim przygotowaną masę i zwijamy jak roladę.

Kroimy na 1-2 centymetrowe kawałki (plastry), każdy kawałek układamy na płasko na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy rozmąconym jajkiem. Można dodatkowo dodać do każdego kawałka po 1-2 kapary, jeżeli lubicie.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 25 minut. Kiedy będą już upieczone na złoto wyjmujemy i możęmy od razu podawać.

Smakują pysznie na ciepło jak i na zimno :))

Możemy podawać z sosem np. chrzanowym lub z samym jogurtem lub śmietaną.

Smacznego!!!

więcej »»»
Komentarze [0] »»»  ·  Podziel się na Facebooku »»»

Ciasto czekoladowe ze śliwką

Środa, 15 Listopad 2017

Ciasto czekoladowe ze śliwką
Ciasto czekoladowe ze śliwką Ciasto czekoladowe ze śliwką

Ciasto czekoladowe ze śliwkami marynowanymi w whisky jest mało słodkie, dla mnie po prostu idealne!

Kluczem do zachwytu nad tym ciastem jest niedopieczony środek, ale nie martwcie się to nie ma nic wspólnego z zakalcem, ponieważ ciasto jest bezglutenowe i nie zawiera mąki.

Wilgotne bardzo czekoladowe ciasto z miękkimi śliwkami może niektórych rozkochać na zabój :))

Ciasto jest wykwintne i znajdzie fanów szczególnie wśród wielbicieli wytrawnych smaków oraz rasowych czekoholików.

Jeżeli lubicie czekoladę musicie je zrobić!

Śliwki moczymy w whisky, podczas pieczenia procenty się ulotnią, a zostanie niesamowity smak i aromat whisky i suszonych, słodkich śliwek.

Składniki:

125 g śliwek suszonych

50 ml whisky (taka ilość aby zakryła śliwki podczas moczenia)

250 g gorzkiej czekolady

200 g masła

5 jajek

100 g ksylitolu lub cukru

szczypta soli

200 g migdałów

Namocz śliwki w whisky na minimum 1 godzinę a najlepiej dłużęj :))

Przygotuj tortownicę i wyłóż dno i boki papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni góra, dół.

Połam czekoladę na kawałki, rozpuść razem z masłem i odstaw na bok. Zmiksuj migdały, oddziel żółtka od białek. Utrzyj żółtka z połową ksylitolu na puszysty kogel mogel i dodaj do rozpuszczonej czekolady. Dodaj do czekoladowej masy śliwki razem z whisky w której się moczyły, a następnie wmieszaj migdały. Ubij białka ze szczyptą soli i drugą połową ksylitolu lub cukrem do momentu aż powstanie sztywna piana, Wmieszaj do czekoladowo-śliwkowej masy 1/3 część piany, a gdy się połączy dodaj kolejną z trzech części, na końcu delikatnie wmieszaj ostatnią część. Przelej ciasto do formy i piecz 35 minut. Ciasto na środku ma być delikatnie luźne. Gdy ciasto ostygnie dopiero wtedy rozepnij boki tortownicy. Nie trzymaj ciasta w lodówce!

więcej »»»
Komentarze [0] »»»  ·  Podziel się na Facebooku »»»

Urodziny Julii

Środa, 25 Październik 2017

Urodziny Julii
Urodziny Julii Urodziny Julii

Minął następny rok i Julia dzisiaj kończy 23 lata.

Jak zwykle spotykamy się w gronie najbliższych, aby wspólnie uczcić ten dzień. Specjalnie na tą okazję przygotowalam takie oto menu:

Przystawka:

pizza po polsku z grzybami leśnymi i sosem chrzanowym

figi zapiekane z gorgonzolą i orzeszkami pinii

Zupa:

krem z kasztanów jadalnych

Danie główne:

stek z tuńczyka z pieczonymi francuskimi ziemniaczkami i rukola z pomidorami

Deser:

banany pieczone w piekarniku z czekoladą w sosie rumowym podawane z lodami waniliowymi własnej produkcji

Mam nadzieję, że wszystkim smakowało ( przynajmniej tak mówili )

więcej »»»
Komentarze [0] »»»  ·  Podziel się na Facebooku »»»

Stek z tuńczyka

Środa, 18 Październik 2017

Stek z tuńczyka
Stek z tuńczyka Stek z tuńczyka

Tuńczyk - jest bardzo uniwersalnym surowcem, który może posłużyć jako główny składnik dostarczający białko. Idealny dla osób, którzy nie jedzą mięsa.

Możemy go spożywać w postaci marynowanej, wędzonej, suszonej oraz oczywiście surowej.

Wzbogaca smak sałatek i wypieków. Ciekawym rozwiązaniem jest stek z tuńczyka.

Filety tuńczyka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Oprószyć solą, pieprzem, wysmarować olejem i sosem balsamicznym. Na wierzch można położyć liście świeżej szałwi, ja położyłam również papryczki jalapeno, aby stek był pikantny. Tak przygotowane steki można schować do lodówki na minimum 1 godzinę.

Rozgrzać patelnię grillową lub zwykłą, smażyć steki na mocnym ogniu około 4-5 minut z każdej strony, zależnie od grubości. Mięso powinno być różowe wewnątrz.

Do steków przygotowałam sos winegrette z musztardą.

Steki można podawać z ziemniaczkami pieczonymi w piekarniku. Ja użyłam ziemniaków francuskich, fioletowych, które upiekłam w piekarniku razem z czerwoną cebulą posiekaną w piórka. Te ziemniaki różnią się trochę smakiem, delikatnie czuć trufle i orzechy. Nie trzeba ich obierać, wystarczy dobrze umyć i możemy razem ze skórką wrzucać do piekarnika.

Do steka oprócz ziemniaków podałam rukolę z pomidorami.

więcej »»»
Komentarze [0] »»»  ·  Podziel się na Facebooku »»»

Ciasto czekoladowe z burakami

Piątek, 13 Październik 2017

Ciasto czekoladowe z burakami
Ciasto czekoladowe z burakami Ciasto czekoladowe z burakami

Bardzo dużo z Was zapewne kocha czekoladę :)

Dziś dla Was przepis niezwykle prosty i smaczny. Ciasto czekoladowe z buraków na mące kokosowej. Buraki nawilżają ciasto, a kawałki gorzkiej czekolady przyjemnie rozpływają sie w ustach.

Jeżeli lubicie mocno słodki smak to proponuję dodać więcej cukru, jeżeli obawiacie się co do buraków gwarantuję Wam, że nie są mocno wyczuwalne w cieście - zdecydowanie dominuje czekolada i kokos.

Jeżeli pomimo mojej zachęty nie bardzo się przekonaliście to możecie zamienić warzywo np. dwoma bananami lub startymi jablkami.

Jeżeli nie masz mąki kokosowej możesz zrobić ją sam miksując na pył wiórki kokosowe.

Skłaniki:

4 małe upieczone i obrane buraki

3 jaja

1 łyżeczka cynamonu

szczypta soli

1/4 szklanka kakao

4 łyżki ksylitolu

1/2 szklanki mąki kokosowej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki namoczonych wcześniej w gorącej wodzie rodzynek

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Forme wyłożyć papiererm do pieczenia.

Buraki, jaja, cynamon, sól, kakao i ksylitol umieścić w rozdrabniaczu i zmiksować na gładką masę.

Mąkę kokosową wymieszać z proszkiem do pieczenia, rodzynkami oraz połamaną czekoladą. Dodać do masy z burakami.

Całość dobrze wymieszać i przelać ciasto do formy. Piec przez 25 minut.

więcej »»»
Komentarze [0] »»»  ·  Podziel się na Facebooku »»»

Bakłażan faszerowany

Wtorek, 03 Październik 2017

Bakłażan faszerowany
Bakłażan faszerowany Bakłażan faszerowany

Sezon na bakłażana rozpoczęty :)

Bakłażan to dość egzotyczne warzywo w polskiej kuchni. Jest dostępne przez cały rok, ale budzi wiele wątpliwości. Podobne do cukini, kolorem przypomina węgierki, wielu z Was zastanawia się z czym to się je?

Bakłażan podobnie jak cukinia może występować jako baza potrawy. Można go panierować, smażyć na złoto, świetnie smakuje grillowany lub pieczony. W smaku przypomina trochę cukinię aczkolwiek jest bardziej mięsisty i bardziej gorzkawy.

Aby pozbyć się nadmiaru goryczy wystarczy go lekko posolić i odczekać chwilę następnie wystrzeć papierowym ręcznikiem. W ten sposób pozbędziemy się nadmiaru wody i goryczy.

Bakłażan jest w smaku lekko mdły, ale dzięki temu świetnie łączy się z wyrazistymi smakami na przykład z fetą, serem kozim itp.

Warto pamiętać, że bakłażan podczas smażenia pochłania dużo tłuszczu jak gąbka, należy uważać, aby nie stał się zbyt tłusty.

Bakłażan jest doskonały do nadziewania na przykład farszem z mięsa, ryżu, sera, kasz itd. Pomidory suszone, czosnek i oregano podniosą walory smakowe potraw z bakłażana.

Proponuję dzisiaj nafaszerować go kaszą bulgur.

Składniki:

2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

2 łyżeczki mielonego kuminu

2 łyżeczki mielonej kolendry

1 łyżeczka płatków chili

1 łyżeczka słodkiej papryki

140 ml oliwy i odrobina do skropienia na koniec

2 bakłażany

150 g kaszy bulgur

50 g rodzynek lub żurawiny

pęczek świeżej, posiekanej kolendry i kilka liści do przybrania

pęczek świeżej posiekanej mięty

50 g zielonych oliwek bez pestek pokrojonych na połówki

50 g prażonych płatków migdałów

3 dymki posiekane

2 łyżki soku z cytryny

120 g greckiego jogurtu

Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.

Wymieszaj w małej misce czosnek, kumin, kolendrę, chili, słodką paprykę, 2/3 oliwy i 1/2 łyżeczki soli.

Przetnij bakłażana wzdłuż. Ponacinaj głęboko każdą połówkę w skośną kratkę. uwazając żeby nie przeciąć skóry. Posmarować bakłażana przygotowaną wcześniej przyprawą, rozprowadzając pastę równo po wszystkich połówkach, po czym ułóż je na blasze do ppieczenia posmarowaną stroną do góry. Piecz w piekarniku około 40 minut, aż będą zupełnie miękkie.

W tym czasie zalej bulgur w dużej misce 140 ml wrzącej wody.

Namocz żurawinę w 50 ml ciepłej wody, po 10 minutach odcedź i dodaj je do kaszy razem z pozostałą oliwą. Wymieszaj bulgur z żurawiną, ziołami, oliwkami, płatkami migdałów, dymką, sokiem z cytryny i szczyptą soli. Spróbuj i ewentualnie dopraw solą do smaku.

Podawaj bakłażana najlepiej na ciepło albo w temperaturze pokojowej. Ułóż je na półmisku i obsyp hojnie bulgurem. Polej jogurtem, posyp kolendrą świeżą i skrop oliwą.

więcej »»»
Komentarze [0] »»»  ·  Podziel się na Facebooku »»»

Tort z mąki kokosowej

Poniedziałek, 18 Wrzesień 2017

Tort z mąki kokosowej
Tort z mąki kokosowej Tort z mąki kokosowej

Z okazji urodzin Adasia postanowiłam, że oprócz ciasta zrobię tort. Oczywiście będzie bezglutenowy i lekki.

Ciasto to, jest bardzo aromatyczne, wilgotne, delikatne i co najważniejsze jak dla mnie lekkie :)

Często nie zabieramy się do pieczenia tortów, ponieważ wydaje nam się że będzie trudny i czasochłonny. Tym razem jest odwrotnie, jest łatwy w przygotowaniu, doskonały w smaku i dobrze wygląda :)

Oto przepis:

Składniki:

1/2 szklanki kakao

1/2 szklanki mąki kokosowej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżeczki cynamonu

szczypta soli

6 jajek

1/2 szklanki cukru kokosowego

1/2 szklanki oleju kokosowego (rozpuszczonego i wystudzonego)

1/2 szklanki mleka kokosowego

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Składniki na krem:

1 puszka mleka kokosowego (trzymana przez noc w lodówce)

2 łyżki cukru kokosowego lub syropu klonowego

2 duże garście mrożonych lub świeżych malin

3 łyżki nasion chia

Składniki na polewę:

100 g gorzkiej czekolady

1 łyżka oleju kokosowego

1 łyżka syropu klonowego

2 czubate łyżki tahini

Do dekoracji świeże owoce, ja użyłam malin i borówek.

Piekarnik nagrzać do 160 stopni z funkcją góra - dół. Formę okrągłą wyłożyć papierem do pieczenia.

Do jednej miski przesiać kakao, mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól. W drugiej misce wymieszać jajka z cukrem, potem dodać oliwę, mleko kokosowe i ekstrakt.

Połączyć zawartość obu misek. Całość mieszać aż masa będzie jednolita. Przelać ciasto do formy i piec około 50 minut, do momentu aż patyczek włożony w ciasto będzie suchy.

Wyjąć z piekarnika i wystudzić.

W tym czasie możemy przygotować krem.

Otworzyć puszkę i wyjąć z niej masę kokosową. Przełożyć ją do miski ( w puszce powinna zostać tylko woda kokosowa)

Dodać pozostałe składniki i całość dobrze wymieszać. Odłożyć na 20 minut do lodówki.

Przygotowujemy polewę:

Czekoladę wraz z olejem i syropem klonowym rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić i dodać tahini. Całość wymieszać i poczekać aż trochę przestygnie.

Przygotowanie tortu:

Upieczone, wystudzone ciasto przekroić w połowie. Wyłożyć na pierwszy blat 3/4 kremu malinowego. Równo go rozłożyć.

Przykryć drugim blatem. Boki tortu i wierzch posmarować pozostałym kremem malinowym. Polewę czekoladową rozsmarować na wierzchu, może delikatnie spływać na boki tortu.

Tort udekorować owocami.

więcej »»»
Komentarze [0] »»»  ·  Podziel się na Facebooku »»»

Moussaka

Wtorek, 12 Wrzesień 2017

Moussaka
Moussaka Moussaka

Kuchnia grecka jest znana i uwiebiana, uznaje się ją za korzystną dla naszego zdrowia. W Polsce nie brakuje fanów greckich potraw. Ich smak skutecznie przywołuje wspomnienia wakacji spędzonych na jednej ze skąpanych w słońcu greckich plaż.

Chcesz zazerwować swoim bliskim jakiś apetyczny specjał grecki?

Proponuję podać najbardziej znane danie w Grecji Moussakę.

Składniki:

1 kg wołowiny mielonej

5-6 bakłażanów

4 duże ziemniaki

1 duża cebula

2 ząbki czosnku

300 ml czerwonego wina

1 butelka passaty pomidorowej

1 łyżeczka cukru

oliwa

sól, pieprz,kumin, cynamon,oregano

Sos beszamelowy:

85 g masła

80 g mąki

600 ml mleka

jajkp

sól, pieprz, gałka muszkatałowa

starty ser parmezan

Kroimy bakłażany na cienkie plastry, układamy na sicie i każdą warstwę solimy. Odstawiamy na minimum 30 minut, aby puściły goryczkę.

Płuczemy każdy plaster zimną wodą i suszymy ręcznikiem papierowym. Gotowe plastry bakłażana wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, za pomocą pędzelka smarujemy każdy plaster delikatnie olejem, wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy do momentu aż plastry bakłażana się zarumienią. (około 15-20 minut)

Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Po około 5 minutach smażeniach dodajemy mięso, które smażymy do zbrązowienia.

Dolewamy wino i dodajemy przecier pomidorowy, przyprawiamy odrobiną cukru, aby potrawa nie była zbyt kwaśna. Dodajemy resztę przypraw i dusimy na średnim ogniu, aż do odparowania sosu.

Ziemniaki obrać i pokroić na grusze plastry, ugotować na pół twardo. Posolić wodę w której będą się gotować.

Teraz możemy przygotować sos beszamel:

W rondelku rozpuszczam masło, dodaję mąkę i całość mieszam na gładką masę. Powoli dolewam mleko cały czas mieszając. Doprowadzić do temperatury wrzenia i odstawić. Dodać świeżo startą gałkę muszkatałową, sól, pieprz. Na koniec dodać jajko, parmezan i wszystko dobrze wymieszać.

Przygotowujemy naczynie do zapiekanki, najlepiej żaroodporne w kształcie prostokąta, głębsze :)

Na dno naczynia układamy plastry ziemniaków, kolejną warstwą będą plastry bakłażana, następnie mięso i zowu bakłażan. Polać sosem beszamelowym.

Wstawić moussakę do rozgrzanego piekarnika do 180-200 stopni i piec około 50 minut, do momentu aż sos na wierzchu zbrązowieje.

Smacznego!

więcej »»»
Komentarze [0] »»»  ·  Podziel się na Facebooku »»»

Gołąbki Greckie

Sobota, 09 Wrzesień 2017

Gołąbki Greckie
Gołąbki Greckie Gołąbki Greckie

Dolmades to w Grecji bardzo znana przekąska, którą podają zazwyczaj na zimno skropioną cytryną.

Jest to ryż zawijany w liście winogron. Można użyć liści świeżych, sparzonych lub marynowanych ze słoika, w specjalnej zalewie.

Przygotowywałam w piątek kolację po grecku i również zrobiłam greckie gołąbki. Przyznaję się, że są bardzo czasochłonne, ale było warto. Oto przepis:

Składniki:

marynowane liście winogron 1 słoik

cebula duża 1 szt.

orientalna mieszanka przypraw 1 łyżka

oliwa z oliwek

ryż parboiled 125 g

woda gorąca 400 ml

mielony szafran 1 łyżeczka

orzeszki pinii 50 g

rodzynki sułtańskie 50 g

posiekana świeża mięta, 1 duża garść

cytryna 2 szt.

bulion warzywny około 500 ml

liść laurowy 1 szt

sól, pieprz

Cebulę siekamy, podsmażamy razem z przyprawami na gorącej oliwie przez około 5 minut aż do zeszklenia. Dodajemy ryż i smażymy na wolnym ogniu przez 2 minuty mieszając. Dolewamy gorąco wodę, dodajemy szafran, orzeszki pinii i rodzynki. Doprawiamy solą i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez około 25 minut, aż ryż spęcznieje, mieszając od czasu do czasu, a w razie potrzeby dolewając gorącej wody. Na koniec dodajemy posiekaną miętę, doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny. Lekko studzimy.

Liście winogron dobrze jest wcześniej zalać gorącą wodą i zostawić najlepiej na całą noc.

Na każdym liściu kładziemy porcję ryżu, brzegi zakładamy do góry, następnie zawijamy liść. Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą, dodajemy liść laurowy i dolewamy gorącego wywaru. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut. Pozostawiamy do ostygnięcia i podajemy z plasterkami cytryny lub limonki.

więcej »»»
Komentarze [0] »»»  ·  Podziel się na Facebooku »»»

Ciasto ze śliwkami

Sobota, 02 Wrzesień 2017

Ciasto ze śliwkami
Ciasto ze śliwkami Ciasto ze śliwkami

Śliwki- to owoce, które wpływają korzystnie na naszą urodę i nietylko. Szczególnie powinni docenić je osoby, które mają problem z cerą naczynkową. W śliwkach znajduje się duża ilość przeciwutleniaczy, która hamuje proces starzenia się.

Śliwki mają intensywną barwę, są aromatyczne i bardzo zdrowe. W Polsce najbardziej znane odmiany to: węgierka, renklody i mirabelki. Śliwki o ciemnej barwie są bogate w składniki odżywcze. Zawierają witaminy A, C, E, B6, K, PP, błonnik, magnez, potas, żelazo, fosfor i bar.

Śliwki zawierają witaminę C, która uszczelnia naczynia krwionośne. Duża ilość przeciwutleniaczy hamuje proces starzenia się, a więc powstrzymuje na przykład powstawanie zmarszczek.

Dzięki zawartości pektyn regulują gospodarkę kwasów żółciowych, zapewniają uczucie sytości.

Sezon na śliwki się zaczął a więc czas, aby upiec ciasto ze śliwkami.To już nie czas na truskawki czy maliny, teraz pryzszedł czas właśnie na śliwki. Możemy rozkoszować się ich aromatem, zapachem i smakiem.

Mam dla Was prosty przepis na Ciasto kruche ze śliwkami i cynamonem.

Składniki:

1/2 kg mąki pełnoziarnistej lub pszennej

2 łyżki cynamonu

2 łyżeczki proszku do pieczenia

280 g masła

1/2 szklanki ksylitolu lub cukru

2 żółtka

2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

1 kg śliwek węgierek

8 łyżek mielonych migdałów

5 łyżek cukru kbrązowego zmielonego

Mąkę przesiać razem z cynamonem, proszkiem do pieczenia, dodać masło prosto z lodówki i ksylitol. Wymieszać wszystkie składniki, dodać żółtka oraz jogurt, szybko jeszcze raz wymieszać, zagnieść ciasto, ulepić kulę i schłodzić w lodówce lub w zamrażalce około 1h.

Przygotować śliwki: opłukać, osuszyć, pokroić wzdłuż na połówki i usunąć pestki. Wymieszać z mielonymi migdałami i zmielonym cukrem.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.

Połowę ciasta rozwałkować, resztę ciasta pozostawić na wierzch. Rozwałkowane ciasto rozłożyć na przygotowaną wcześniej formę do tarty (brakujące miejsca można wylepić palcami)

Na surowe ciasto wyłożyć śliwki przecięciem do góry, zetrzeć na tarce resztę ciasta (lub rozdrobnić je palcami). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut, aż ciasto będzie zrumienione.





więcej »»»
Komentarze [0] »»»  ·  Podziel się na Facebooku »»»

Tarta z fasolką szparagową

Piątek, 18 Sierpień 2017

Tarta z fasolką szparagową
Tarta z fasolką szparagową Tarta z fasolką szparagową

Tarta wytrawna sprawdza się zawsze. Jest idealna na drugie śniadanie, obiad oraz sprawdzi się też podczas pikniku, ponieważ łatwo ją transportować a przede wszystkim pysznie smakuje na zimno jak i na ciepło.

Ja jak pewnie zauważyliście bardzo często robię tarty na różne okazje, tym razem zabiorę ją na piknik, który organizujemy z przyjaciółmi. Każdy przynosi coś do jedzenia i do picia. Mam nadzieję, że tarta będzie smakować.

Oto przepis na tartę z fasolką szparagową i pomidorami.

Składniki:

Na ciasto kruche:

250 g mąki orkiszowej lub pszennej

1 jajo

120 g masła

1/2 łyżeczki soli

2 łyżki wody

Nadzienie:

4 jaja

fasolka szparagowa zielona

200 g serka ricotta

ser camembert

pomidory

szczypiorek

szczypta chilii

sól i pieprz

Mąkę przesiać do miski, dodać masło, jajko i sól. Rozetrzeć wszystkie składniki aż powstanie drobna kruszonka. Dodać wodę i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i włozyć do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć, rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty i podziurkować ciasto widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec przez około 15 minut, aż brzegi będą złote.

W tym czasie fasolkę ugotować na al dente, około 7 minut. Przygotować masę jajeczną: Jaja zmiksować z serkiem ricotta, doprawić solą, pieprzem i chilii. Na koniec wrzucić pokrojony drobno szczypiorek.

Ułożyć fasolkę szparagową na wystudzony spód tarty, wylać masę jajeczną. Na wierzch ułożyć pokrojony w plastry ser camembert oraz pokrojony w plastry pomidor.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 20-25 minut, aż masa się zetnie.

Smacznego!!!

więcej »»»
Komentarze [0] »»»  ·  Podziel się na Facebooku »»»

Ciasto czekoladowe z masłem orzechowym

Piątek, 11 Sierpień 2017

Ciasto czekoladowe z masłem orzechowym
Ciasto czekoladowe z masłem orzechowym Ciasto czekoladowe z masłem orzechowym

Spodziewam się dzisiaj rano gości, chciałabym przygotować dla nich coś słodkiego do kawy.

Będzie to super proste, super smaczne i szybkie w przygotowaniu ciasto czekoladowe z malinami.

Składniki:

225 g masła

300 g gorzkiej czekolady

4 jaja ( osobno żółtka i białka )

200 g ksylitolu lub cukru

130 g mąki owsianej lub innej np. pszennej

2 duże łyżki masła orzechowego

świeże maliny

Piekarnik nagrzać do 160 stopni C. Przygotować małą prostokątną blaszkę, posmarować ją masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.

Masło roztopić w garnuszku na małym ogniu, dodać połamaną czekoladę na kosteczki i roztopić mieszając czasami. Pod koniec dodać masło orzechowe, rozpuścić i odstawić z ognia.

W robocie zmiksować rózgą żółtka jajek z ksylitolem, dodać do nich roztopioną czekoladę z masłem i masłem orzechowym. Wymieszać na gładką masę.

Dodać przesianą mąkę i zmiksować na jednolitą masę.

Ubić z białek pianę na sztywno i dodać ją do gotowej masy. Wymieszać delikatnie do połączenia produktów a następnie wyłożyć masę na blaszkę. Na wierzch powtykać maliny i wstawić do piekarnika na około 35 minut.

więcej »»»
Komentarze [0] »»»  ·  Podziel się na Facebooku »»»

Ciasteczka z masłem orzechowym

Piątek, 04 Sierpień 2017

Ciasteczka z masłem orzechowym
Ciasteczka z masłem orzechowym Ciasteczka z masłem orzechowym

Dzisiaj opiekowalam się Małą Polką, córką mojej przyjaciółki.

Razem z Polką upiekłyśmy ciasteczka z masłem orzechowym :))

Składniki:

100 g masła miękkiego

135 g masła orzechowego

120 g ksylitolu lub cukru trzcinowego

2 małe jaja lub jedno duże

1 laska wanilii

100 g mąki orkiszowej

70 g mąki graham

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

mała szczypta soli

50 g pokrojonej na małe kawałki czekolady

Masło, masło orzechowe i jaja ocieplić w temperaturze pokojowej. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 175 stopni C.

Do miksera włożyć miękkie masło, masło orzechowe i cukier trzcinowy. Ubijać przez około 8 minut, aż masa będzie jasniejsza i bardziej puszysta. Dodać jaja, wanilię i ubijać jeszcze przez około 5 minut.

W oddzielnej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Mieszankę wsypać do ubitej masy i wymieszać krótko na jednolitą masę. Dodać kawałki czekolady.

Wykładać na blaszkę z zachowaniem odstępów. Masa ma mieć kształt półkoli lub kapelusza grzyba.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 15-20 minut.

Mamy nadzieję, że będą Wam smakować :)

Smacznego!!!

więcej »»»
Komentarze [0] »»»  ·  Podziel się na Facebooku »»»

Ciasto czekoladowe z mielonymi migdałami

Sobota, 29 Lipiec 2017

Ciasto czekoladowe z mielonymi migdałami
Ciasto czekoladowe z mielonymi migdałami Ciasto czekoladowe z mielonymi migdałami

Malinysą idealną przekąską w czasie lata. Są zdrowe, soczyste i aromatyczne. Są drogocennym źródłem witamin i minerałów, zawierają magnez, wapń i żelazo. Należą do najbardziej lubianych przez Polaków owoców.

Najczęściej wykorzystujemy je w kuchni do ciast. Dzisiaj upiekłam ciasto bezglutenowe z czekoladą i malinami.

Oto przepis:

Składniki:

3 duże jajka

120 g ksylitolu lub cukru

4 łyżki gorzkiego kakao

150 g mielonych migdałów

50 g wiórków kokosowych

skórka starta z 1 pomarańczy

100 g gorzkiej czekolady

maliny 1 opakowanie

Jajka ubić z ksylitolem około 5 minut. Dodac kakao, mielone migdały, wiórki kokosowe, skórkę z pomarańczy oraz roztopione 2/3 czekolady ( resztę czekolady zachować)

Masę mieszać aż będzie jednolita.

Tortownicę do tarty posmarować tłuszczem np. olejem. Piekarnik nagrzać do 150 stopni C.

Wyłożyć masę na blaszkę, na wierzch ułożyć maliny oraz połamaną czekoladę. Wstawić do piekarnika i piec przez około 35 minut.

Wyjąć i udekorować świeżymi malinami lub innymi świeżymi owocami np. porzeczka.

więcej »»»
Komentarze [0] »»»  ·  Podziel się na Facebooku »»»

Pesto z jarmużu

Wtorek, 25 Lipiec 2017

Pesto z jarmużu
Pesto z jarmużu Pesto z jarmużu

Jarmuż to warzywo którego wartości odżywcze i właściwości zdrowotne były doceniane już w starożytności. U nas zaczął być modny kilka lat temu, aczkolwiek wciąż służy bardziej do ozdabiania półmisków niż do jedzenia.

To ogromny błąd, ponieważ jarmuż zapobiega wielu groźnym chorobom, takim jak nowotwory, choroby serca itd.

Dlatego chciałam podzielić się dzisiaj z Wami przepisem na pesto z jarmużu :)

Składniki:

2,5 szklanki jarmużu

1 ząbek czosnku

4 łyżki płatków migdałów

4 łyżki startego parmezanu

około 100 ml oleju rzepakowego

sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz

Jarmuż opłukać i oderwać miękkie liście od twardych łodyżek. Liście ugotować w gorącej wodzie około 2-3 minuty.

Ugotowany jarmuż włożyć do miksera lub rozdrabniacza. Dodać obrany czosnek, lekko podsmażone płatki migdałów, pokruszony parmezan, oliwę oraz szczyptę soli morskiej i pieprzu.

Wszystko zmiksować na pesto. Jeżeli jest za gęste można dodać więcej oliwy lub trochę wody.

więcej »»»
Komentarze [0] »»»  ·  Podziel się na Facebooku »»»

Tarta ze szpinakiem

Poniedziałek, 24 Lipiec 2017

Tarta ze szpinakiem
Tarta ze szpinakiem Tarta ze szpinakiem

Lubicie piec tarty? ja bardzo :))

W polskiej kuchni coraz częściej można spotkać przepisy na tarty na słono. Jak dla mnie jest to świetny pomysł na danie obiadowe, kolację a nawet śniadanie czy podwieczorek.

Pyszna tarta jest idealną przekąską na imprezę. Na pewno posmakuje Twoim gościom :)

Dzisiaj proponuję tartę bezglutenową, gdzie spód będzie z batatów.

Ostatnio ze względów zdrowotnych staram się unikać glutenu i dlatego tym razem zrobiłam Tartę ze szpinakiem i suszonymi pomidorami na spodzie z batatów.

Składniki:

1 batat

paczka szpinaku baby

1 cebula

1 ząbek czosnku

1 jajo

2 duże łyżki sera ricotta

2 duże łyżki jogurtu greckiego

3 łyżki startego parmezanu

3 łyżki oleju kokosowego

suszone pomidory, jedna garść

szczypta soli, pieprzu i pół papryczki chilli

1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej

Piekarnik nastawić na 180 stopni z funkcją góra-dół.

Batata umyć, osuszyć, nie obierać. Pokroić na cienkie plasterki około 2 mm. Rozgrzać na patelni olej kokosowy i smażyć na nim bataty, aż się zarumienią (z obu stron) Odłożyć każdy plasterek na ręcznik papierowy.

Na pozostałej łyżce oleju ( można użyć olej po pomidorach suszonych) zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i papryczkę chilli. Dodać szpinak i pokrojone w paseczki pomidory suszone. Całość smażyć około 7 minut, pod koniecdodać ser ricotta. Smażyć jeszcze około 3 minut i odstawić z gazu. Do masy dodać jogurt, jajko, parmezan i przyprawy.

Dno i boki blaszki do tarty wyłozyć plasterkami podsmażanych batatow. Na tak przygotowany spód wylać masę szpinakową. Wystające boki batatów można połozyć na masie szpinakowej.

Piec około 35 minut, aż masa stężeje i będzie rumiana. Najlepiej smakuje podana na ciepło.

Smacznego!!!

więcej »»»
Komentarze [0] »»»  ·  Podziel się na Facebooku »»»

Fritata ze szparagami i pomodorami

Piątek, 21 Lipiec 2017

Fritata ze szparagami i pomodorami
Fritata ze szparagami i pomodorami Fritata ze szparagami i pomodorami

Co zrobić na śniadanie?

Jajko przyrządzone na różne sposoby to świetna potrawa na śniadanie. Najczęściej robimy jajecznicę, jajka na miękko, na twardo, jajka sadzone itp.

Dzisiaj proponuję przygotować Frittatę, czyli inaczej jajeczny placek, nadziany tym co zostało wcześniej podsmażone na patelni w zależności od upodobań.

Zaletą frittaty jest to, że dobrze smakuje na ciepło jak i na zimno. Można ją zabrać do pracy jako drugie śniadanie, na piknik itd.

Składniki:

3 jaja od szczęśliwych kur

10 zielonych szparagów

1 dymka

1/2 papryczki chilli

8 pomidorków koktajlowych

1 łyżeczka masła klarowanego

sól, pieprz

Szparagi umyć, odłamać końce.(końce wyrzucić) Pokroić szparagi na plasterki. Dymkę, papryczkę pokroić drobno.

Na patelni rozgrzać masło, wrzucić pokrojone szparagi, dymkę, papryczkę oraz przekrojone na pół pomidorki. Smażyć około 5 minut.

Jajka roztrzepać w miseczce, dodać sól i pieprz. Masę wlać na patelnię, wymieszać z warzywami i od tego momentu zostawić ( nie mieszać )

Frittatę smażyć na bardzo średnim ogniu pod szczelnie zamkniętą pokrywką. Po około 5 minutach można przewrócić frittatę na drugą stronę i dalej piec około 5 minut, aż nabierze lekko zlotego koloru.

Jeżeli nie potraficie przerzucić frittatę na drugą stronę to proponuję smazyć na bardzo wolnym ogniu, na patelni szczelnie przykrytej pokrywką. Smażenie powinno trwać około 15 minut, do czasu aż jajka na wierzchu się zetną.

Można podać z sałatą :)

więcej »»»
Komentarze [0] »»»  ·  Podziel się na Facebooku »»»

Ciasto z mąki kokosowej

Czwartek, 13 Lipiec 2017

Ciasto z mąki kokosowej
Ciasto z mąki kokosowej Ciasto z mąki kokosowej

Niestety nie powinnam jeść glutenu ze względu na niedoczynność tarczycy, a dokładniej Hashimoto :((

Dlatego staram się używać mąki bezglutenowej, na przykład: tym razem do ciasta użyłam mąki kokosowej.

Mąka kokosowa jest uzyskiwana z miąższu kokosa jako produkt uboczny wytwarzania oleju i mleka kokosowego. Ma lekki posmak i aromat kokosa, ale nie jest słodka.

Warto ją stosować ze względu na liczne właściwości pozdrowotne.

Mąka kokosowa zawiera bardzo dużo błonnika i białka, a niewiele węglowodanów łatwo przyswajalnych, dlatego znajduje zastosowanie w dietach dla diabetyków i osób odchudzających się.

Jej regularne używanie przyczynia się do obniżenia poziomu cukru we krwi oraz niesie inne korzyści zdrowotne, jak na przykład przyśpiesza tempo metabolizmu

Podaję Wam przepis na Ciasto z malinami.

Składniki:

6 dużych jaj od szczęśliwych kur

1/2 szklanki mąki kokosowej

1/2 szklanki roztopionego oleju kokosowego

2 łyżki cukru kokosowego (można zastąpić miodem, syropem klonowym)

2 łyżki proszku do pieczenia bezglutenowego ( jeżęli możecie jeść gluten oczywiście użyjcie zwykłego proszku do pieczenia)

mleko kokosowe jeżęli ciasto wyjdzie zbyt gęste

Ja użyła dodatkowo 1/2 szklanki mleka

świeże maliny

świeże borówki

Piekarnik nastawić na 165 stopniz termoobiegiem. Formę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem.

Jaja i cukier ubijać okołó 10 minut mikserem, po tym czasie dodać olej.

Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej. Dokładnie wymieszać, aż wszystkie produkty się połączą, masa powinna przypominać konsystencją budyń. Jeżeli jest za gęsta dodać mleka.

Przelać ciasto do foremki, na wierzch ułożyć maliny i piec około 30 minut. Do momentu kiedy patyczek włożony w środek będzie suchy.

Wyjąć ciasto z piekarnika, udekorować świeżymi malinami, borówkami i można posypać kokosem.



http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/maka-kokosowa-wlasciwosci-i-zastosowanie-przepis-na-make-kokosowa_44424.html

więcej »»»
Komentarze [0] »»»  ·  Podziel się na Facebooku »»»

kopytka z kaszy jaglanej

Niedziela, 02 Lipiec 2017

kopytka z kaszy jaglanej
kopytka z kaszy jaglanej kopytka z kaszy jaglanej

Jestem fanką wszelkich rodzajów mącznych dań, szczególnie uwielbiam kopytka.

Od kiedy staram się nie jeść glutenu, mam trochę problem. Zastępuję mąkę pszenną innymi bezglutenowymi mąkami, na przykład dzisiaj do kopytek użyłam mąki ziemniaczanej i mąki kukurydzianej. Oczywiście bazą podstawową do kopytek jest kasza jaglana. Ja na szczęście bardzo lubię kaszę jaglaną, więc mogę spokojnie przygotować kopytka bezglutenowe.

Pomimo tego, że jednak smakują inaczej jak tradycyjne kopytka z mąki pszennej, to i tak są bardzo smaczne i ciekawe w smaku.

Składniki:

3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej na bardzo miękko

2 łyżki mąki ziemniaczanej

3/4 szklanki mąki kukurydzianej

1 jajo

sól

Ugotowaną kaszę jaglaną zmiksować na gładką masę lub rozgnieść widelcem.

Do rozdrobionej kaszy jaglanej dodać mąki i sól. Za pomocą zwilżonych dłoni łączę wszystkie składniki. Masa będzie się kleić do rąk, ale nie dodawajcie więcej mąki, ponieważ kopytka będą zbyt tawarde.

Przekładamy ciasto na oprószoną mąką kukurydzianą stolnicę i za pomocą oprószonych mąką dłoni formuję podłużne wałki i kroję kopytka.

Wkładam do osolonego wrzątku, delikatnie mieszam i gotuję od wypłynięcia około 2-3 minuty.

Kopytka możemy podawać na słodko lub na słono. Czyli tak jak ja dzisiaj. Podałam z sałatką ze szparagami w sosie musztardowym.

więcej »»»
Komentarze [0] »»»  ·  Podziel się na Facebooku »»»

Salatka z bobem

Wtorek, 27 Czerwiec 2017

Salatka z bobem
Salatka z bobem Salatka z bobem

Jak się pojawia na ryneczku bób, nie umiem przejść obok niego obojętnie. Bardzo go lubię, ale moja córka Julia jest od niego uzależniona. To jest udowodnione :)))

Bób kocham za to, że można z niego przygotować przeróżne dania. Uwielbiam go jeść samego, ugotowanego w osolonej wodzie z koperkiem, ale najbardziej lubię wykorzystywać go do różnych sałatek. W zależności co mam w lodówce, tak powstają sałatki z bobem.

Dzisiaj proponuję taką oto sałatkę. Jest bardzo prosta, szybka w przygotowaniu a do tego idealna na lunch lub kolację w letnie dni. Ostatnio zauważyłam, że latem najchętniej jadłabym na kolację tylko różnego rodzaju sałatki.

Składniki:

opakowanie ugotowanego i obranego ze skórki bobu

rukola lub inna salata

pomidorki pokrojone w kostkę

jajka ugotowane na twardo i pokrojone w ćwiartki

sos:

2 łyżki oliwy

2 łyżki soku z cytryny

1 łyżka syropu klonowego

1/2 łyżeczki papryki wędzonej

sól, pieprz

pęczek koperku posiekany drobno

Składniki na sos wrzucić do słoika, zakręcić i dobrze wymieszać.

Przełożyć wszystkie składniki na półmisek lub do miski. Polać sosem i gotowe.

Można podawać z pieczywem, z grzankami itp.

więcej »»»
Komentarze [0] »»»  ·  Podziel się na Facebooku »»»

Chłodnik z botwinki

Czwartek, 22 Czerwiec 2017

Chłodnik z botwinki
Chłodnik z botwinki Chłodnik z botwinki

Czekałam na ten moment, kiedy wreszcie będę mogła przyrządzić mój ulubiony chłodnik.

Niestety nie jest na tyle ciepło, jak wtedy gdy z nieba leje się żar i chłodnik z botwiny smakuje najlepiej, fantastycznie. No cóż :(

Na sezon chłodnikowy czekam cały rok. Sezon na botwinę już się zaczął więc grzechem byłoby nie skorzystać.

Dzisiaj przyrządzę chyba najbardziej znany i najbardziej popularny chłodnik z botwiny.

Botwina to liście buraka ćwikłowego, która zawiera substancje podobne do estrogenów czyli hormonów piękna. Jest lekkostrawna, koi nerwy i odświeża :)

Składniki:

botwina 1 pęczek

woda około 150 ml

ocet jabłkowy lub sok z cytryny 50 ml

ogórek świeży 2 duże

kefir lub maślanka 1 litr

czosnek 2 ząbki

rzodkiewka 1 mały pęczek

koperek 1 pęczek

szczypiorek mały pęczek

Pokrojoną drobno botwinę oraz małe buraczki wrzucamy do garnka, zalewamy niewielką ilością zimnej wody i gotujemy przez 15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy ocet i sól. Studzimy. W tym czasie przygotowujemy resztę warzyw, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek możemy przecisnąć przez praskę lub posiekać.

Pamiętaj! aby nie zagotować botwiny, ponieważ straci piękny kolor

Jak wywar ostygnie dodajemy wszystkie pokrojone warzywa, wlewamy kefir i dodajemy pokrojone zioła (koperek i szczypiorek )

Chłodnik możemy podawać z jajkiem ugotowanym na twardo lub tak jak ja dzisiaj z młodymi ziemniaczkami z koperkiem.

więcej »»»
Komentarze [0] »»»  ·  Podziel się na Facebooku »»»

Naleśniki bezglutenowe ze szpinakiem

Wtorek, 13 Czerwiec 2017

Naleśniki bezglutenowe ze szpinakiem
Naleśniki bezglutenowe ze szpinakiem Naleśniki bezglutenowe ze szpinakiem

Kochani bardzo Was przepraszam, że dawno nie podałam żadnego przepisu. Ostatnio byłam na wakacjach na Sycylii a potem jeszcze na Malcie w szkole języka angielskiego. Nie ukrywam, że było cudownie, gorąco i bardzo smacznie :)

Już wróciłam i teraz będę w miarę możliwości podawać Wam moje przepisy :)))

Dzisiaj przygotowałam naleśniki bezglutenowe ze szpinakiem :)

Składniki:

1 szklanka mąki gryczanej

1 szklanka mąki kukurydzianej

1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

2 szklanki mleka ( ja użyłam mleko ryżowe )

olej do smażenia

1/2 łyżeczki soli

1 łyżeczka kurkumy

1/2 łyżeczki suszonego oregano

Wszystkie składniki łączę ze sobą i mieszam dokładnie. Odstawiam na 15 minut. Po tym czasie smażę na oleju z każdej strony aż będą złote.

W tym czasie możemy przygotować farsz.

Składniki:

1 duża cebula, pokrojona drobno

2 ząbki czosnku, pokrojone drobno

olej do smażenia np. rzepakowy

3 małe, młode marchewki, pokrojone w plasterki

pęczek szpinaku umyty i pokrojony drobno

garść zmielonego parmezanu

mały pęczek szczypiorku, pokrojony drobno

kilka gałązek mięty świeżej, pokrojonej drobno

papryczka chilli, pokrojona drobno

sól i pieprz

pestki granatu

Rozgrzewamy olej na patelni, wrzucamy cebulę, czosnek i papryczkę chilli. Smażymy przez około 3 minuty i dodajemy marchewkę. Smażymy następne 5 minut co jakiś czas mieszając. Po tym czasie wrzucamy szpinak i smażymy aż szpinak się skurczy a marchewka trochę zmiękknie, około 7 minut. Na koniec dodajemy zioła, szczypiorek i miętę. Podsmażamy wszystko razem około 4 minuty i farsz gotowy. Odstawiamy z ognia i dodajemy ser parmezan, wszystko razem mieszamy.

Gotowym farszem faszerujemy upieczone naleśniki i posypujemy granatem.

Smacznego!!!

więcej »»»
Komentarze [0] »»»  ·  Podziel się na Facebooku »»»

Pasta z czerwonej soczewicy

Poniedziałek, 08 Maj 2017

Pasta z czerwonej soczewicy
Pasta z czerwonej soczewicy Pasta z czerwonej soczewicy

SOCZEWICA - ma dużo wartości odżywczych oraz zdrowotnych. Soczewica zawiera dużo białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Jest również bardzo bogatym źródłem potasu, który jest bardzo ważny dla serca i kwasu foliowego potrzebnego przede wszystkim w czasie ciąży.

Soczewica zapobiega nadciśnieniu , anemii i miażdżycy.

Dlatego dzisiaj podam Wam przepis na pastę z czerwonej soczewicy i cieciorki :)

Smarowidło do pieczywa z warzyw strączkowych to idealny substytut dla wędlin i pasztetów. Bardzo lubię połączenie soczewicy z ciecierzycą.

Składniki:

100 g cieciorki z puszki

100 g czerwonej soczewicy

1 cebula posiekana w kosteczkę

1 ząbek czosnku posiekany drobno

7 łyżek oliwy

szczypta chilli

4 łyżki passaty pomidorowej

skórka i sok z 1 cytryny

100 g orzeszków pinii zarumienionych na suchej patelni

sól, pieprz

Soczewicę opłukać, wsypać do garnuszka, wlać wodę, nieco więcej nad poziom soczewicy. Dodać sól, pieprz i 1 łyżkę oliwy. Zagotować, przykryć i gotować na małym ogniu przez około 15 minut, aż soczewica będzie miękka i wchłonie calą wodę. Dodać odsączoną cieciorkę.

Na patelnię wlać oliwę, wrzucić cebulkę i zeszklić, dodać czosnek i chilli. Po kilku minutach jak cebulka i czosnek będzie lekko podsmażony dodać passatę pomidorową i smażyć jeszcze około 4 minut.

Przełożyć do naczynia z soczewicą i ciecierzycą, wymieszać ze skórką i sokiem z cytryny. Jak smak będzie idealny, na koniec można dodać jeszcze troszkę oliwy i zmiksować w blenderze.

Na koniec dodać orzeszki pinii.

więcej »»»
Komentarze [0] »»»  ·  Podziel się na Facebooku »»»

Wegańskie ciasteczka gryczane

Poniedziałek, 01 Maj 2017

Wegańskie ciasteczka gryczane
Wegańskie ciasteczka gryczane Wegańskie ciasteczka gryczane

Dzisiaj w moim domu od rana pachnie ciasteczkami, zrobiłam wegańskie, bezglutenowe i ekspresowe ciasteczka.

Uwielbiam mieć w domu małe "co nieco"

Upieczenie tych ciasteczek zajmuje tylko chwilę, a później możemy je przechowywać np. w słoiku i podjadać, gdy najdzie nas na to ochota :))

Zabiorę je na spotkanie z młodzieżą, może uda mi się ich trochę przekupić :)))

Ciasteczka są z mąki gryczanej i nie potrzebujemy do ich wykonania ani masła, ani jajek.

Ktoś ma ochotę ?

Składniki:

3/4 szklanki cukru z palmy kokosowej lub cukru trzcinowego

2/3 szklanki oleju rzepakowego

1/4 szklanki mleka migdałowego lub mleka krowiego

1 łyżka mąki z tapioki lub mąki ziemniaczanej

1 łyżka ekstraktu waniliowego

1 1/2 szklanki mąki grycanej

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

1/2 łyżeczki orzechów ( jakie lubicie lub jakie macie )

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

Olej, cukier, mleko i mąkę z tapioki umieścić w misce i miksować przez 2 minuty.

Do mieszanki z cukrem dodać mąkę wraz z soda i solą. Miksować około 1 minuty. Na koniec dodać posiekane orzechy. Całość wymieszać.

Na blat wysypać trochę mąki, wyłożyć na nie ciasto i rozwałkować na grubość 0,5 cm. Wycinać kszałty z foremki.

Ciasteczka piec około 8-10 minut.

Smacznego!!!

więcej »»»
Komentarze [0] »»»  ·  Podziel się na Facebooku »»»

Wielkanoc!!!

Środa, 19 Kwiecień 2017

Wielkanoc!!!
Wielkanoc!!! Wielkanoc!!!

Komentarze [0] »»»  ·  Podziel się na Facebooku »»»

Życzenia wielkanocne!

Sobota, 15 Kwiecień 2017

Życzenia wielkanocne!
Życzenia wielkanocne! Życzenia wielkanocne!

Kochani!

Z całego serca życzę Wam wszystkim wspaniałych, cudownych, spokojnych, niezapomnianych - wyłącznie w pozytywnym sensie - świąt<3

więcej »»»
Komentarze [0] »»»  ·  Podziel się na Facebooku »»»

Focaccia z pomidorkami

Wtorek, 07 Marzec 2017

Focaccia z pomidorkami
Focaccia z pomidorkami Focaccia z pomidorkami

Focaccia to rodzaj włoskiego, drożdżowego pieczywa. Urzeka chrupkością i bogactwem przypraw. We Włoszech jadana jest jako przekąska przed daniem głównym lub na śniadanie.

Dzisiaj podam Wam przepis na Focaccię z ziemniakami, dzięki którym ciasto jest dłużej świeże i wilgotne :))

Składniki:

300 g ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków

500 g mąki

25 g świeżych drożdży

1 łyzka cukru

około 25 pomidorków koktajlowych

oliwa extra vergine

sól morska

Do miski skruszyć drożdże, wlać 100 ml ciepłego mleka lub wody, dodać cukier i wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę, wymieszać i odstawić na około 15 minut, aż drożdże urosną.

Do miski miksera wsypać mąkę, dodać ziemniaki ugotowane, drożdże i połączyć wszystkie składniki.

Dodać około 70 ml ciepłej wody i wyrabiać ciasto około 10 minut. Dodać 3 łyżeczki soli morskiej i dalej wyrabiać.

Na koniec dokładnie wgnieść w ciasto 3 łyżki oliwy, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośniecia w ciepłe miejsce na około 2 godziny.

Blaszkę wysmarować oliwą i włożyć ciasto. Pomidorki koktajlowe przeciąć na połówki, oprószyć solą, pieprzem i 3 łyżeczkami oregano, wymieszać z oliwą. Pomidorki ułożyć na powierzchni ciasta rozcięciem do góry, lekko wciskając je w ciasto. Ciasto odstawić do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.

Piekarnik nagrzać do 200 stopni, wstawić blaszkę z ciastem i piec przez 30 - 35 minut na lekko zlóty kolor.

więcej »»»
Komentarze [0] »»»  ·  Podziel się na Facebooku »»»

Ciasto czekoladowe z suszonymi śliwkami

Poniedziałek, 27 Luty 2017

Ciasto czekoladowe z suszonymi śliwkami
Ciasto czekoladowe z suszonymi śliwkami Ciasto czekoladowe z suszonymi śliwkami

Dzisiaj wieczorem będę miała gości, a więc trzeba przygotować jakiś deser, a najlepiej ciasto :))

Ciasto czekoladowe jest uwielbiane przez niemal wszystkie dzieci i dorosłych. Ciasto czekoladowe to nieprzemijający hit wśród wypieków. Pozwala na wiele oryginalnych połączeń, dzięki wyrazistemu charakterowi kakao, czekolady, które idealnie komponuje się z dodatkami słodkimi i wytrawnymi.

Przedstawiam Wam dzisiaj przepis na ciasto czekoladowe z suszonymi śliwkami. Bardzo prosty i szybki

przepis :)

Smacznego!!!

Składniki:

200 g masła

200 g czekolady gorzkiej

2 łyżki przyprawy piernikowej

200 g śliwek suszonych

5 jajek

200 g ksylitolu

120 g mąki

Polewa:

100 g gorzkiej czekolady

Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Foremkę do tarty posmarować masłem.

Masło włożyć do rondelka, dodać przyprawę piernikową i na minimalnym ogniu roztopić.

W oddzielnej misce wymieszać rózgą jaja z cukrem. Dodać do nich roztopioną czekoladę z masłem i zmiksować na głaką masę.

Dodać mąkę i sól, zmiksować na jednolite ciasto, dodać posiekane śliwki suszone i wymieszać. Wyłożyć do przygotowanej blaszki i wstawić do piekarnika na około 30 minut.

Po przestudzeniu polać polewą czyli roztopioną czekoladą.

Można udekorować owocami lub czym chcecie :)

Ja udekorowałam figami w syropie z puszki, śliwkami suszonymi oraz podprażonymi płatkami migdałów.

więcej »»»
Komentarze [0] »»»  ·  Podziel się na Facebooku »»»

Placuszki bezglutenowe ze szpinakiem

Poniedziałek, 20 Luty 2017

Placuszki bezglutenowe ze szpinakiem
Placuszki bezglutenowe ze szpinakiem Placuszki bezglutenowe ze szpinakiem

Zazwyczaj jak śpi u mnie moja córka Julcia, staram się zrobić na śniadanie coś, co ona lubi najbardziej :))

Tak więc dzisiaj będą Placki ze szpinakiem.

Składniki:

1/2 szklanki mąki owsianej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3 szklanki szpinaku

1 dojrzały banan

1 jajo

1 szklanka mleka koziego

2 miarki odżywki białkowej

1 łyżeczka roztopionego oleju kokosowego

szczypta soli

owoce sezonowe, u mnie gruszki

jagody Goji

Mąkę przesiać razem z proszkiem i solą. Umieścić wszystkie składniki w blenderze i zmiksować na gładko.

Na rozgrzaną patelnię wlać 1 dużą łyżkę ciasta i smażyć na średnim ogniu aż pojawią się pęczerzyki powietrza. Obrócić i smażyć kolejne 3 minuty. Odłożyć usmażonego pancakesa i robić to samo z pozostałymi.

Przed podaniem udekorować owocami.

Miłego dnia!!!

więcej »»»
Komentarze [0] »»»  ·  Podziel się na Facebooku »»»

Ciasteczka bezglutenowe z marchewką

Środa, 15 Luty 2017

Ciasteczka bezglutenowe z marchewką
Ciasteczka bezglutenowe z marchewką Ciasteczka bezglutenowe z marchewką

Z okazji Walentynek Kochajmy się, ale nie zmieniajmy siebie nawzajem ... nie tylko w Walentynki, z okazji imienin czy świąt, tylko tak po prostu, z miłości ...

A na deser coś słodkiego z tej okazji : szybkie, zdrowe ciasteczka bezglutenowe z marchewką :)

Składniki:

2 marchewki starte na drobnych oczkach

200 g płatków owsianych górskich, błyskawicznych

200 g mąki owsianej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

6 łyżek oleju kokosowego roztopionego

2 łyżeczki cynamonu

2 jajka

2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

150 - 200 ml miodu np. gryczany ( ja użyłam 150 ml, ponieważ nie lubię zbyt słodkich )

Jeżeli ciasto wyjdzie zbyt gęste można dodać trochę mleka ( ja dodałam mleko migdałowe )

Piekarnik rozgrzać do 175 stopni. W misce wymieszać płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia i cynamon.

Do drugiej miski wbić jajka, dodać olej kokosowy, wanilię i miód. Wymieszać i dodać suche składniki do mokrych.

Następnie połączyć z startą marchewką i jeszcze raz wszystko dokładnie wymieszać. Jeżeli jest potrzeba dodać trochę mleka.

Formować rękoma ciasteczka i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika i piec około 15 minut.

Ciasteczka zesztywnieją po ostudzeniu.

Wspaniałego dnia!!!

więcej »»»
Komentarze [0] »»»  ·  Podziel się na Facebooku »»»

Ośmiornica

Poniedziałek, 13 Luty 2017

Ośmiornica
Ośmiornica Ośmiornica

Jutro mamy Dzień Świętego Walentego inaczej Dzień Zakochanych, może z tej okazji zrobicie dla swojej ukochanej lub ukochanego ośmiornicę :)))

Mięso ośmiornicy jest bardzo delikatne, zaraz po ugotowaniu na ciepło rozpływa się w ustach. Na zimno mięso ośmiornicy nieznacznie traci na maślanej delikatności.

Podam Wam kilka wskazówek jak przygotować ośmiornicę i sami zobaczycie, że to jest naprawdę łatwe :)

W Polsce najłatwiej kupić ośmiornicę mrożoną i bardzo dobrze, ponieważ w takiej formie jest już wypatroszona i oczyszczona. Dzięki temu, że ośmiornica była mrożona mięso kruszeje i jest łatwiejsze do przygotowania.

Trzeba tylko usunąć część pomiędzy workiem a ciałem z mackami i aparat gębowy, który znajduje się w samym środku rozety. Wystarczy od spodu wcisnąć palec i wyjdzie bez problemu w formie kulki z czarnym podwójnym zębem.

Gdy ośmiornica jest już odmrożona i gotowa do gotowania, najpierw trzeba zanurzyć ją 3-4 razy w gotującej wodzie by zwinęły jej się macki. Jest to hartowanie mięsa w wysokiej temperaturze.

Ośmiornicę gotujemy na średnim ogniu około 30 minut do 1 godziny. Zależy od wagi, można przyjąć, że na 1 kg gotujemy 1/2 godziny.

Nie kroić surowej ośmiornicy na mniejsze kawałki do gotowania lub duszenia. Macki ośmiornicy zawierają w sobie dużo soków własnych, aby nie wyciekły podczas gotowania zostawiamy macki całe.

Aby przygotować wywar do gotowania ośmiornicy potrzebujemy:

Składniki:

1 duża cebula pokrojona w ćwiartki

50 ml octu winnego

3 listki laurowe

4 ziarna ziela angielskiego

3 ząbki czosnku

1 łyżeczka soli morskiej

Po zahartowaniu ośmiornicy we wrzątku wrzucamy ją go gotującego się wywaru. Gotujemy na średnim ogniu około 30 minut pod przykryciem.

Po tym czasie wyjmujemy ośmiornicę, możemy podzielić na porcję i podawać na przykład z sałatą.

Jest to idealne danie na przystawkę lub kolację.

więcej »»»
Komentarze [0] »»»  ·  Podziel się na Facebooku »»»

Placuszki bezglutenowe

Niedziela, 05 Luty 2017

Placuszki bezglutenowe
Placuszki bezglutenowe Placuszki bezglutenowe

Dieta bezglutenowa dla większości wydaje się uciążliwa, tak naprawdę ma dużo więcej plusów niż się nam wydaje.

Dieta bezglutenowa to inna jakość życia, dla mnie lepsza przede wszystkim pod względem dobrych wyników badań ( mam tu na myśli niedoczynność tarczycy- Hashimoto ), ale też ogólnego samopoczucia.

Kiedy mam ochotę na coś słodkiego na śniadanie często robię placuszki, szczególnie wtedy kiedy śpi u mnie Julia moja córka :) Ona kocha różnego rodzaju placuszki :)

A więc dzisiaj na śniadanie będą placuszki bezglutenowe z mąki ryżowej z jogurtem.

Składniki:

1 duży kubek jogurtu naturalnego

2 jaja

1 łyzka ksylitolu

3 łyżki roztopionego oleju kokosowego

1/2 szklanki mielonych migdałów

1/2 szklanki mąki ryżowej + troszkę mąki kukurydzianej

1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

sok z cytryny i pomarańczy

W misce wymieszać jogurt z roztrzepanymi w oddzielnej misce jajkami oraz z roztopionym tłuszczem. Dodać mielone migdały wymieszane z mąką ryżową oraz sodą. Delikatnie wymieszać widelcem, jeśli masa jest za rzadka dodać trochę mąki kukurydzianej.

Rozgrzać patelnię, nakładać po 1 łyżce ciasta zachowując odstępy. Smażyć przez około 2 minuty z jednej strony, aż urosną i zrumienią się od spodu. Przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie.

Placki skropić sokiem z cytryny i pomarańczy. Można polać syropem klonowym i podawać z ulubionymi owocami np. z bananami.

więcej »»»
Komentarze [0] »»»  ·  Podziel się na Facebooku »»»

Zupa z pulpecikami z wołowiny

Sobota, 28 Styczeń 2017

Zupa z pulpecikami z wołowiny
Zupa z pulpecikami z wołowiny Zupa z pulpecikami z wołowiny

Najlepsza dieta na zimę powinna nas rozgrzewać i nie tuczyć, powinna uzupełniać witaminy i minerały.

W takim razie co jeść zimą by dostarczyć sobie jak najwięcej witamin?

Zimowa dieta powinna obfitować w gotowane warzywa czyli warzywne zupy, desery owocowe oraz kiszonki i kasze.

Dla mnie idealne na tą porę roku są zupy. Rozgrzewają, dostarczają mi witamin i minerały a nie tuczą :))

Dzisiaj proponuję bardzo konkretną, gęstą zupę z wkładką :)

Składniki na zupę:

1 duża cebula pokrojona w drobną kostkę

2 ząbki czosnku pokrojone drobno

1 duży słoik passaty pomidorowej czyli przecieru pomidorowego

1 litr bulionu warzywnego lub mięsnego

3/4 szklanki kaszy bulgur

sól, pieprz, chili

garść startego parmezanu

listki świeżej bazyli do dekoracji

1 łyżka oleju kokosowego

Składniki na pulpeciki:

1/2 kg mięsa mielonego z wołowiny

1 jajko

mała puszka sardynek helskich

garść pestek słonecznika

pęczek świeżej kolendry

pieprz

Na oleju kokosowym podsmażam cebulę do momentu aż będzie miękka, około 10 minut, potem dodaję czosnek i podsmażam wszystko razem około 3 minut ( uważać aby czosnek się nie spalił ) Mieszamy!

Następnie dodajemy przecier pomidorowy i dusimy wszystko razem na małym ogniu około 45 minut, mieszając od czasu do czasu. Przyprawiamy solą, pieprzem i chilli.

Po tym czasie wlewamy pomidory do gorącego bulionu, wsypujemy kaszę bulgur i gotujemy przez około 25 minut.( na średnim ogniu )

W tym czasie kiedy zupa się gotuje przygotowujemy pulpeciki.

W misce mieszamy dokładnie wszystkie składniki i formujemy malutkie pulpeciki.

Gotowe pulpeciki wrzucamy do zupy i gotujemy około 10 minut.

Wszystko delikatnie mieszamy, zupa jest gotowa :)

Smacznego!

więcej »»»
Komentarze [0] »»»  ·  Podziel się na Facebooku »»»

Ciasto marchewkowe bez mąki

Środa, 25 Styczeń 2017

Ciasto marchewkowe bez mąki
Ciasto marchewkowe bez mąki Ciasto marchewkowe bez mąki

Znowu muszę wrócić na jakiś czas do mojej diety bezglutenowej. Przyznaję, że ostatnio przesadziłam i prawie codziennie jadłam coś z glutenem. Niestety potem miałam problemy żołądkowe i trochę cierpiałam.

A więc dzisiaj proponuję ciasto marchewkowe bez mąki z dodatkiem kokosa i orzechów.

Składniki:

3 duże marchewki starte na dużych oczkach

100 g wiórków kokosowych

70 g orzechów pekan

70 g orzechów włoskich

50 g połamanych orzechów pekan

3 jaja

3 łyżki masła orzechowego

4 łyżki miodu

2 łyżeczki cynamonu

1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

szczypta soli

Wiórki kokosowe, orzechy mielimy w blenderze na drobno. Dodajemy cynamon, sodę i sól, mieszamy wszystko razem.

Następnie dodajemy jaja, masło orzechowe i miód, znowu mieszamy by otrzymać gładką masę. Otzrymaną masę mieszamy ze startą marchewką i połamanymi drobno orzechami pekan.

Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 30 minut.

więcej »»»
Komentarze [0] »»»  ·  Podziel się na Facebooku »»»

Zupa krem z kopru włoskiego

Środa, 18 Styczeń 2017

Zupa krem z kopru włoskiego
Zupa krem z kopru włoskiego Zupa krem z kopru włoskiego

Porą zimową, ciepłe, pożywne zupy są zbawienne. Kiedy wracamy dod domu zmarznięci i przemęczeni zupa pozwala nam się szybko rozgrzać, a oprócz tego zaopatruje nasz organizm w poklady energii.

Tak więc na zimowe dni idealna będzie zupa krem z kopru włoskiego.

Składniki:

1 duża cebula

1 por

2 kopry włoskie

2 duże ziemniaki

2 jabłka

łyżeczka suszonego tymianku lub garść świeżego

1 łyżeczka kurkumy

1 łyżeczka nasion kopru włoskiego

1 litr bulionu warzywnego

olej rzepakowy

W garnku rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Odciąć twarde, zielone końce pora a resztę przekroić wzdłuż na pół i dokładnie opłukać. Następnie posiekać w poprzek i dodać do cebuli. Smażyć około 5 minut, co chwilę mieszając.

Koper włoski opłukać, odciąć koperek przy końcach, zachować go do dekoracji. Bulwę przekroić na pół a następnie pokroić w plasterki. Dodać do garnka i smażyć przez około 5 minut. W międzyczasie dodać obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Pod koniec smażenia dodać obrane i pokrojone jabłka.

Dodać tymianek, kurkumę i nasiona kopru włoskiego, doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Wlać gorący bulion i zagotować. Gotować przez około 15 minut do miękkości ziemniaków.

Zupę zmiksować w razie potrzeby przyprawić.

Podawać z koprem oraz karmelizowanymi orzechami. Orzechy uprażyć na suchej patelni. Odstawić z ognia, na patelnię wlać miód i wymieszać.

więcej »»»
Komentarze [0] »»»  ·  Podziel się na Facebooku »»»

Zimowy sernik

Poniedziałek, 09 Styczeń 2017

Zimowy sernik
Zimowy sernik Zimowy sernik

Gdy w domu unosi się zapach pieczonego ciasta, gospodyni podaje deser... Takie jest idealne zwieńczenie rodzinnego obiadu.

To właśnie smak i zapach ciasta przypomina nam o szczęśliwych chwilach u mamy i babci, które robiły słodkie przysmaki według swoich sekretnych przepisów.

Proponuję Wam prosty przepis na jedno z najbardziej znanych ciast na świecie, mam tu na myśli Sernik :)

Odmian sernika jest wiele, występuje w różnych modyfikacjach i z różnymi dodatkami w kuchniach ze wszystkich stron świata. Sernik to jedno z tych ciast, które zawsze dobrze smakuje.

Sernik zimowy

Składniki:

1 kg mielonego twarogu

100 g masła

5 łyżek mielonych migdałów

3 łyżeczka cynamonu

7 łyżek ksylitolu

1 łyżeczka mielonej gałki muszkatałowej

2 jaja

100 ml śmiatanki kremówki

1 łyżka mąki ziemniaczanej

Mielony twaróg, miękkie masło, mielone migdały, jaja i ksylitol miksować na średnich obrotach, do momentu aż wszystko pięknie się połączy. Dodać cynamon i świeżo startą gałkę muszkatałową i znów lekko zmiksować.

Na koniec dodać śmiatankę, na tym etapie masę serową można znów lekko zmiksować.

Dno foremki do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i przelać masę serową. Sernik wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec przez godzinę.

Po godzinie wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki. Odczekać 15 min. i dopiero wtedy wyjąć sernik z piekarnika. Sernik powinien całkowicie stygnąć. Następnie wstawić go do lodówki. Tam stężeje i nabierze odpowiedniej konsystencji. Sernik najlepiej smakuje następnego dnia.

Sos słony karmel

Składniki:

30 g cukru

60 ml śmietanki 30%

30 ml wody

1 łyżeczka masła

szczypta soli morskiej

orzechy pekan

Na patelnię wsypać cukier. Powinien on gładko zakrywać cienką warstwą całą patelnię. Na średnim palniku zacząć podgrzewać cukier. Pamiętajcie aby nie mieszać!!!

Poczekać aż cukier zacznie się rozpuszczać. Gdy uzyskamy jasnobrązowy kolor, dodać wodę. W tym momencie rozgrzany cukier zacznie pryskać więc trzeba uważać. Drewnianą łopatką wymieszać aż powstała bryłka cukru się rozpuści. Jak tylko to nastąpi dodać śmiatankę ( mieszać cały czas ) i gotować przez 5 minut. Całość powinna nabrać jasnobrązowego koloru. Ostudzonym karmelem polać sernik i na wierzchu ułożyć kilka orzechów pekan.

więcej »»»
Komentarze [0] »»»  ·  Podziel się na Facebooku »»»

Sylwester 2016

Niedziela, 01 Styczeń 2017

Sylwester 2016
Sylwester 2016 Sylwester 2016

Co przyniesie nam Nowy Rok 2017? Tego nie wiemy, ale możemy życzyć sobie, aby był lepszy od poprzedniego i wiodło nam się w nim znakomicie.

Życzę Wam Kochani, aby ten Nowy Rok 2017 był wypełniony szczęściem i radością, optymizmem i samymi uciechami :)

Niech ten Nowy Rok przyniesie nam wszystkim dużo zdrowia, ponieważ bez tego nic nie cieszy, masę pomysłów, łatwość ich realizacji i zadowolenia z dnia codziennego.

Niech radość sprawiają nam nowe smaki, kolejne wyzwania kulinarne i wspólne gotowanie.

Bawcie się dobrze w noc sylwestrową!!!

więcej »»»
Komentarze [0] »»»  ·  Podziel się na Facebooku »»»

Pasztet z karpia

Czwartek, 29 Grudzień 2016

Pasztet z karpia
Pasztet z karpia Pasztet z karpia

Karp pojawia się na wigilijnym stole w większości polskich domów. Jednak nie wszyscy za nim przepadają, ponieważ ma zbyt dużą ilość ości i nieprzyjemny posmak mułu.

Dlatego dzisiaj proponuję przygotować pasztet z karpia z grzybami :)

Gwarantuję Wam, że będzie wszystkim bardzo smakował.

Wiem, że wigilia jest już za nami, ale może przyrządzicie go na przyjęcie sylwestrowe.

Składniki:

1 kg karpia bez skóry

2 jaja ugotowane

200 ml śmietanki 30%

200 g pieczarek

200 g grzybów suszonych, wcześniej namoczonych w gorącej wodzie

2 kajzerki namoczone w mleku

2 cebule

natka pietruszki

koperek

masło klarowane do smażenia

gałka muszkatołowa

pieprz, sól

sok z cytryny

Przygotowanie:

Cebulę podsmażamy na maśle do momentu aż będzie miękka, dodajemy pieczarki i smażymy wszystko razem okolo 5 minut. Dodajemy odsączone suszone grzyby i dalej smażymy około 15 minut, aż wyparuje cały płyn a grzyby będą miękkie. Przyprawić pieprzem, solą i gałką muszkatałową.

Mięso z karpia, gotowy farsz, jajka ugotowane oraz bułkę wcześniej namoczoną w mleku mielimy w maszynce do mięsa.

Do zmielonej masy dodajemy śmiatankę, przyprawy, natkę pietruszki, koperek oraz sok z cytryny. Jeżeli masa jest już gotowa, dobrze przyprawiona wykładamy ją do blaszki prostokątnej i pieczemy w piekarniku w temperaturze 170 stopni około 1 godziny.

więcej »»»
Komentarze [0] »»»  ·  Podziel się na Facebooku »»»

Świąteczny obiad w Boże Narodzenie!

Wtorek, 27 Grudzień 2016

Świąteczny obiad w Boże Narodzenie!
Świąteczny obiad w Boże Narodzenie! Świąteczny obiad w Boże Narodzenie!

W pierwszy dzień Świąt Bożego Narodzenia, cała nasza rodzina spotkała się u nas w domu. Przygotowałam świąteczny obiad i podałam:

Na przystawkę:

Pasztet z karpia

Kiełbaski z szałwią zawijane w boczku i pieczone w piekarniku z miodem

Sałatka z pieczonymi burakami i serem ricotta

Zupa:

Krem pietruszkowo - gruszkowy

Główne danie:

Polędwica wołowa Wellington

Dynia pieczona z kardamonem i czarnuszką

Deser:

Mus czekoladowy z chilii

więcej »»»
Komentarze [0] »»»  ·  Podziel się na Facebooku »»»

Pokaż wpisy archiwalne