Bliny Gryczane ze szprotkami

Czwartek, 07 Styczeń 2016

Bliny Gryczane ze szprotkami
Bliny Gryczane ze szprotkami Bliny Gryczane ze szprotkami

Zazwyczaj bliny gryczane podawałam z łososiem, kawiorem. Tym razem podam je z jogurtem greckim i ze szprotkami :)

Składniki:

25 g świeżych drożdży

1 łyżeczka cukru

2 szklanki ciepłego mleka

350 g mąki gryczanej pełnoziarnistej

1 żółtko

50 ml roztopionego masła

1 łyżeczka soli

Wymieszać drożdże z cukrem, 1/4 szklanki ciepłego mleka oraz 2 łyżkami mąki pszennej, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.

W większej misce wymieszać przesianą mąkę gryczaną, resztą mleka, żółtkiem, roztopionym masłem oraz solą. Dodać podrośnięte drożdże i wymieszać. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 45 minut.

Na rozgrzaną patelnię nakładać ciasto łyżką stołową i smażyć z dwóch stron na złoty kolor.

Podawać z kleksem jogurtu greckego, szprotkami i cytrynką. Oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.

««« Powrót

Komentarze


Imię:
Email (nie będzie publikowany):
Treść komentarza: