Chleb bez mąki z ziarnami

Czwartek, 16 Październik 2014

Chleb bez mąki z ziarnami
Chleb bez mąki z ziarnami Chleb bez mąki z ziarnami

Ostanio wszyscy zaczynają piec chleb, który jest bez mąki i drożdży. Nie dziwię się , gdyż jest bardzo zdrowy i łatwy w przygotowaniu. Wystarczy wieczorem wymieszać wszystkie składniki, aby rano następnego dnia upiec pyszny chleb.

Ten chleb to bomba błonnikowa. Zawiera on bowiem nasiona słonecznika, siemię lniane, płatki owsiane, orzechy oraz babkę płesznik.

Nasiona babki płesznik mają za zadanie scalić składniki bez użycia mąki i jaj. Nasiona babki płesznik to jedno z najbogatszych źródeł błonnika. Podnosi odporność organizmu, ponieważ są wypierane szkodliwe bakterie.

Nasiona babki płesznik możemy kupić w aptece lub w sklepie zielarskim. 

 

Składniki: 

1 szklanka nasion słonecznika

1/2 szklanki siemienia lnianego

1/2 szklanki orzechów ( mogą być mieszane, włoskie, laskowe itp. )

1 1/2 szklanki płatków owsianych ( najlepiej orkiszowe lub razowe )

4 łyżki nasion babki płesznik

1 łyżęczka soli

1 łyżęczka syropu klonowego

3 łyżki oleju kokosowego lub klarowanego masła lub oleju

1 1/2 szklanki wody

Niedużą keksówkę wysmarować masłem. Wszystkie suche składniki wymieszać w misce, mokre składniki wymieszać w drugiej misce. Wlać mokre składniki do suchych i wymieszać. Wylać ciasto do keksówki, ugnieść wierzch i przykryć keksówkę folią spożywczą na co najmniej 2 godziny lub na całą noc.

Nagrzać piekarnik  do 175 stopni. Piec 20 minut.

Po tym czasie wyciągnąć chleb z formy i piec do góry nogami na kratce przez następne 40 minut.

Chleb jest gotowy, gdy przy postukaniu wydaje pusty dźwięk. Ostudzić chleb na metalowej kratce.

 

JA NAJCHĘTNIEJ JEM TEN CHLEB TYLKO Z MASŁEM, JEST TAK DOBRY, ŻE JAK DLA MNIE NIE POTRZEBUJE ŻADNYCH DODATKÓW :)))

««« Powrót

Komentarze


Imię:
Email (nie będzie publikowany):
Treść komentarza: