Chlebek z cukinią i czekoladą

Wtorek, 04 Październik 2016

Chlebek z cukinią i czekoladą
Chlebek z cukinią i czekoladą Chlebek z cukinią i czekoladą

Olej rzepakowy osobiście bardzo lubię i bardzo często używam w mojej kuchni.

Olej rzepakowy jest nazywany "oliwą północy", porównują go do oliwy z oliwek lecz posiada większą zawartość deficytowych kwasów Omega-3, aż 10 razy więcej :)

Podobnie jest z kwasami Omega-6, rzepakowy olej przewyższa oliwę ponad dwukrotnie. 

Podobnie rzecz ma się z kwasami nasyconymi, tymi, których nasze pożywienie powinno zawierać jak najmniej. 

Olej rzepakowy ma swoim składzie ich dwukrotnie mniej niż oliwa z oliwek czy olej słonecznikowy.

Kiedy masz ochotę na coś słodkiego, treściwego i nie chcesz mieć wyrzutów sumienia to idealnym rozwiązaniem będzie rozpływający się w ustach chlebek z cukinią i czekoladą :))

 

Składniki:

2 szklanki mąki gryczanej

1/2 szklanki kakao

1 łyżka mielonego siemienia lnianego

1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

1/2 łyżeczki soli morskiej

3/4 szklanki ksylitolu

1 tabliczka czekolady gorzkiej 74% drobno pokruszonej

2 jaja

1/4 szklanka mleka

1/2 szklanki oleju rzepakowego

2 starte cukinie na grubych oczkach

3 łyżki soku z cytryny

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Foremkę keksową wyłożyć papierem do pieczenia.

W dużej misce przesiać mąkę, kakao, siemie lniane, proszek do pieczenia, sodę i sól. Całość wymieszać razem z czekoladą.

W misie miksera umieścić jaja, cukier, sok z cytryny, mleko i olej. Miksować około 8 minut.

Do mokrych produktów dodać suche składniki. Wymieszać szybko i dodać cukinię, jeszcze raz całość wymieszać i przelać do foremki.

Piec przez około 1 godzinę, aż wykałaczka będzie sucha. 

««« Powrót

Komentarze


Imię:
Email (nie będzie publikowany):
Treść komentarza: