Ciasteczka owsiane z mąki ryżowej

Sobota, 09 Styczeń 2016

Ciasteczka owsiane z mąki ryżowej
Ciasteczka owsiane z mąki ryżowej Ciasteczka owsiane z mąki ryżowej

Ciasteczka owsiane są idealne na śniadanie, do kawy, idealne na drugie śniadanie, na lunch. Można wziąć je ze sobą do pracy, do szkoły, na studia, mieć je w samochodzie, aby w razie głodu były z nami :)

Oto przepis na proste, smaczne, szybkie i zdrowe ciasteczka :))

Składniki:

1 szklanka mielonych migdałów

1 szklanka mąki ryżowej

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 szklanka płatków orkiszowych

1 szklanka wiórków kokosowych

1 szklanka rodzynek lub żurawiny wcześniej namoczonych w alkoholu. Ja moczyłam w rumie :)

150 g masła roztopionego lub oleju kokosowego

5 łyżek miodu

Piekarnik nagrzać do 150 stopni C. Do miski wsypać mielone migdały, mąkę, sodę oczyszconą i wymieszać.

Dodać płatki orkiszowe, wiórki oraz rodzynki.

W rondelku roztopić masło z miodem oraz z 1 łyżką wody. Przelać do miski z suchymi składnikami i dokładnie wymieszać. Jeżeli masa jest za sucha dodać trochę płynu np. mleko 

Z powstałej masy ulepić kulki, następnie spłaszczyć je i uformować ciasteczka. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia z zachowaniem odstępów.

Wstawić do piekarnika i piec około 15 minut.

 

««« Powrót

Komentarze


Imię:
Email (nie będzie publikowany):
Treść komentarza: