Ciasto czekoladowe

Sobota, 07 Lipiec 2018

Ciasto czekoladowe
Ciasto czekoladowe Ciasto czekoladowe

Obiecałam, a więc podaję przepis na ciasto czekoladowe bez mąki, które dwa dni temu było na moim fp.

 

Składniki:

130 g masła

120 g ksylitolu lub cikru

400 g gorzkiej czekolady

2 łyżki oleju

6 jajek

szczypta soli

Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Formę wysmarować tłuszczem np. masłem lub olejem.

Do miski włożyć połamaną czekoladę, wlać olej i dodać masło, wszystko rozpuścić, mieszać czasami do uzykania gładkiej masy.

Do drugiej miski wbić 2 jaja oraz żółtka z pozostałych 4 jajek. ( białka zachować) Do żółtek dodać sól i wymieszać, następnie wlać roztopioną masę czekoladową. Wymieszać do uzyskania gładkiej masy.

Ubić pozostałe 4 białka na pianę stopniowo dodając cukier cały czas ubijając. Na koniec piana ma być sztywna, gęsta i błyszcząca. Pianę dodać w dwóch partiach do masy czekoladowej i mieszać delikatnie łyżką do połączenia się składników.

Masę wyłożyć do formy, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika. Piec przez około 35 minut. Wyjąć ciasto z piekarnika i odstawić.

W tym czasie przygotować masę:

Składniki:

świeże owoce sezonowe

200 g śmietanki 30% zimnej do ubijania

250 g mascarpone, zimne z lodówki

4 łyżki cukru pudru

sok z 1/2 cytryny

Do miski wlać zimną śmietankę, dodać mascarpone, cukier i ubijać mikserem na sztywną, gęstą i puszystą masę. Na koniec ja dodaję delikatnie sok z cytryny aby masa nie była zbyt słodka.

Masę wyłożyć na wystudzone ciasto, posypać owocami.

Smacznego!!!

 

««« Powrót

Komentarze


Imię:
Email (nie będzie publikowany):
Treść komentarza: