Ciasto czekoladowe
Sobota, 07 Lipiec 2018
Obiecałam, a więc podaję przepis na ciasto czekoladowe bez mąki, które dwa dni temu było na moim fp.
Składniki:
130 g masła
120 g ksylitolu lub cikru
400 g gorzkiej czekolady
2 łyżki oleju
6 jajek
szczypta soli
Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Formę wysmarować tłuszczem np. masłem lub olejem.
Do miski włożyć połamaną czekoladę, wlać olej i dodać masło, wszystko rozpuścić, mieszać czasami do uzykania gładkiej masy.
Do drugiej miski wbić 2 jaja oraz żółtka z pozostałych 4 jajek. ( białka zachować) Do żółtek dodać sól i wymieszać, następnie wlać roztopioną masę czekoladową. Wymieszać do uzyskania gładkiej masy.
Ubić pozostałe 4 białka na pianę stopniowo dodając cukier cały czas ubijając. Na koniec piana ma być sztywna, gęsta i błyszcząca. Pianę dodać w dwóch partiach do masy czekoladowej i mieszać delikatnie łyżką do połączenia się składników.
Masę wyłożyć do formy, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika. Piec przez około 35 minut. Wyjąć ciasto z piekarnika i odstawić.
W tym czasie przygotować masę:
Składniki:
świeże owoce sezonowe
200 g śmietanki 30% zimnej do ubijania
250 g mascarpone, zimne z lodówki
4 łyżki cukru pudru
sok z 1/2 cytryny
Do miski wlać zimną śmietankę, dodać mascarpone, cukier i ubijać mikserem na sztywną, gęstą i puszystą masę. Na koniec ja dodaję delikatnie sok z cytryny aby masa nie była zbyt słodka.
Masę wyłożyć na wystudzone ciasto, posypać owocami.
Smacznego!!!