Ciasto czekoladowe z masłem orzechowym
Piątek, 11 Sierpień 2017
Spodziewam się dzisiaj rano gości, chciałabym przygotować dla nich coś słodkiego do kawy.
Będzie to super proste, super smaczne i szybkie w przygotowaniu ciasto czekoladowe z malinami.
Składniki:
225 g masła
300 g gorzkiej czekolady
4 jaja ( osobno żółtka i białka )
200 g ksylitolu lub cukru
130 g mąki owsianej lub innej np. pszennej
2 duże łyżki masła orzechowego
świeże maliny
Piekarnik nagrzać do 160 stopni C. Przygotować małą prostokątną blaszkę, posmarować ją masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło roztopić w garnuszku na małym ogniu, dodać połamaną czekoladę na kosteczki i roztopić mieszając czasami. Pod koniec dodać masło orzechowe, rozpuścić i odstawić z ognia.
W robocie zmiksować rózgą żółtka jajek z ksylitolem, dodać do nich roztopioną czekoladę z masłem i masłem orzechowym. Wymieszać na gładką masę.
Dodać przesianą mąkę i zmiksować na jednolitą masę.
Ubić z białek pianę na sztywno i dodać ją do gotowej masy. Wymieszać delikatnie do połączenia produktów a następnie wyłożyć masę na blaszkę. Na wierzch powtykać maliny i wstawić do piekarnika na około 35 minut.