Ciasto czekoladowe z mielonymi migdałami
Sobota, 29 Lipiec 2017
Maliny są idealną przekąską w czasie lata. Są zdrowe, soczyste i aromatyczne. Są drogocennym źródłem witamin i minerałów, zawierają magnez, wapń i żelazo. Należą do najbardziej lubianych przez Polaków owoców.
Najczęściej wykorzystujemy je w kuchni do ciast. Dzisiaj upiekłam ciasto bezglutenowe z czekoladą i malinami.
Oto przepis:
Składniki:
3 duże jajka
120 g ksylitolu lub cukru
4 łyżki gorzkiego kakao
150 g mielonych migdałów
50 g wiórków kokosowych
skórka starta z 1 pomarańczy
100 g gorzkiej czekolady
maliny 1 opakowanie
Jajka ubić z ksylitolem około 5 minut. Dodac kakao, mielone migdały, wiórki kokosowe, skórkę z pomarańczy oraz roztopione 2/3 czekolady ( resztę czekolady zachować)
Masę mieszać aż będzie jednolita.
Tortownicę do tarty posmarować tłuszczem np. olejem. Piekarnik nagrzać do 150 stopni C.
Wyłożyć masę na blaszkę, na wierzch ułożyć maliny oraz połamaną czekoladę. Wstawić do piekarnika i piec przez około 35 minut.
Wyjąć i udekorować świeżymi malinami lub innymi świeżymi owocami np. porzeczka.