Ciasto czekoladowe z mielonymi migdałami

Sobota, 29 Lipiec 2017

Ciasto czekoladowe z mielonymi migdałami
Ciasto czekoladowe z mielonymi migdałami Ciasto czekoladowe z mielonymi migdałami

Maliny są idealną przekąską w czasie lata. Są zdrowe, soczyste i aromatyczne. Są drogocennym źródłem witamin i minerałów, zawierają magnez, wapń i żelazo. Należą do najbardziej lubianych przez Polaków owoców. 

Najczęściej wykorzystujemy je w kuchni do ciast. Dzisiaj upiekłam ciasto bezglutenowe z czekoladą i malinami.

Oto przepis:

Składniki:

3 duże jajka

120 g ksylitolu lub cukru

4 łyżki gorzkiego kakao

150 g mielonych migdałów

50 g wiórków kokosowych

skórka starta z 1 pomarańczy

100 g gorzkiej czekolady

maliny 1 opakowanie

 

Jajka ubić z ksylitolem około 5 minut. Dodac kakao, mielone migdały, wiórki kokosowe, skórkę z pomarańczy oraz roztopione 2/3 czekolady ( resztę czekolady zachować)

Masę mieszać aż będzie jednolita.

Tortownicę do tarty posmarować tłuszczem np. olejem. Piekarnik nagrzać do 150 stopni C.

Wyłożyć masę na blaszkę, na wierzch ułożyć maliny oraz połamaną czekoladę. Wstawić do piekarnika i piec przez około 35 minut.

Wyjąć i udekorować świeżymi malinami lub innymi świeżymi owocami np. porzeczka.

 

««« Powrót

Komentarze


Imię:
Email (nie będzie publikowany):
Treść komentarza: