Ciasto czekoladowe ze śliwką

Środa, 15 Listopad 2017

Ciasto czekoladowe ze śliwką
Ciasto czekoladowe ze śliwką Ciasto czekoladowe ze śliwką

Ciasto czekoladowe ze śliwkami marynowanymi w whisky jest mało słodkie, dla mnie po prostu idealne!

Kluczem do zachwytu nad tym ciastem jest niedopieczony środek, ale nie martwcie się to nie ma nic wspólnego z zakalcem, ponieważ ciasto jest bezglutenowe i nie zawiera mąki.

Wilgotne bardzo czekoladowe ciasto z miękkimi śliwkami może niektórych rozkochać na zabój :))

Ciasto jest wykwintne i znajdzie fanów szczególnie wśród wielbicieli wytrawnych smaków oraz rasowych czekoholików.

Jeżeli lubicie czekoladę musicie je zrobić!

Śliwki moczymy w whisky, podczas pieczenia procenty się ulotnią, a zostanie niesamowity smak i aromat whisky i suszonych, słodkich śliwek.

Składniki:

125 g śliwek suszonych

50 ml whisky (taka ilość aby zakryła śliwki podczas moczenia)

250 g gorzkiej czekolady

200 g masła

5 jajek

100 g ksylitolu lub cukru

szczypta soli

200 g migdałów 

Namocz śliwki w whisky na minimum 1 godzinę a najlepiej dłużęj :))

Przygotuj tortownicę i wyłóż dno i boki papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni góra, dół.

 Połam czekoladę na kawałki, rozpuść razem z masłem i odstaw na bok.
Zmiksuj migdały, oddziel żółtka od białek. Utrzyj żółtka z połową ksylitolu na puszysty kogel mogel i dodaj do rozpuszczonej czekolady.
Dodaj do czekoladowej masy śliwki razem z whisky w której się moczyły, a następnie wmieszaj migdały.
 
Ubij białka ze szczyptą soli i drugą połową ksylitolu lub cukrem do momentu aż powstanie sztywna piana, Wmieszaj do czekoladowo-śliwkowej masy 1/3 część piany, a gdy się połączy dodaj kolejną z trzech części, na końcu delikatnie wmieszaj ostatnią część.
 
Przelej ciasto do formy i piecz 35 minut. Ciasto na środku ma być delikatnie luźne. Gdy ciasto ostygnie dopiero wtedy rozepnij boki tortownicy.
 
Nie trzymaj ciasta w lodówce! 
 

 

 
 

««« Powrót

Komentarze


Imię:
Email (nie będzie publikowany):
Treść komentarza: