Ciasto czekoladowe ze śliwką
Środa, 15 Listopad 2017
Ciasto czekoladowe ze śliwkami marynowanymi w whisky jest mało słodkie, dla mnie po prostu idealne!
Kluczem do zachwytu nad tym ciastem jest niedopieczony środek, ale nie martwcie się to nie ma nic wspólnego z zakalcem, ponieważ ciasto jest bezglutenowe i nie zawiera mąki.
Wilgotne bardzo czekoladowe ciasto z miękkimi śliwkami może niektórych rozkochać na zabój :))
Ciasto jest wykwintne i znajdzie fanów szczególnie wśród wielbicieli wytrawnych smaków oraz rasowych czekoholików.
Jeżeli lubicie czekoladę musicie je zrobić!
Śliwki moczymy w whisky, podczas pieczenia procenty się ulotnią, a zostanie niesamowity smak i aromat whisky i suszonych, słodkich śliwek.
Składniki:
125 g śliwek suszonych
50 ml whisky (taka ilość aby zakryła śliwki podczas moczenia)
250 g gorzkiej czekolady
200 g masła
5 jajek
100 g ksylitolu lub cukru
szczypta soli
200 g migdałów
Namocz śliwki w whisky na minimum 1 godzinę a najlepiej dłużęj :))
Przygotuj tortownicę i wyłóż dno i boki papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni góra, dół.