Ciasto czekoladowe ze śliwkami węgierkami

Piątek, 19 Wrzesień 2014

Ciasto czekoladowe ze śliwkami węgierkami
Ciasto czekoladowe ze śliwkami węgierkami Ciasto czekoladowe ze śliwkami węgierkami

Sama nie mogę uwierzyć, że ciasto czekoladowe wyszło takie smaczne, że Ja, która raczej nie lubi czekolady objadam się nim jak szalona :))

Dlatego postanowiłam podać Wam przepis. Musicie je zrobić! :))

Składniki:

0,5 -1 kg śliwek węgierek, jeżeli zostaną można użyć do dekoracji :)

250 g gorzkiej czekolady

120 g masła

120 g cukru pudru

4 jaja

Piekarnik rozgrzać do 155 stopni. Dno i boki tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i natłuszczyć. Śliwki umyć, naciąć i usunąć pestki. Ułożyć na dno tortownicy rozcięciem do dołu tortownicy. 

Połamaną czekoladę rozpuścić razem z masłem w rondelku umieszczonym nad gotującą się wodą. W drugim garnuszku podgrzać 70 ml wody ze 100 g cukru pudru, aż cukier się rozpuści, a syrop zacznie wrzeć, wtedy odstawić do ostygnięcia. 

Jajka ubijamy razem z resztą cukru na bardzo lekką i puszystą masę. Wlewamy powoli masę czekoladową z syropem i mieszamy aż się połączą składniki. Masę wylewamy na śliwki do tortownicy. Tortownice ustawiamy na ściereczce na głebokiej blaszce, do której wlewamy tyle ciepłej wody, aby sięgała do połowy tortownicy. 

Pieczemy około 50 - 60 minut. Wyjmujemy z pieca i pozostawiamy do ostygniecia w kąpieli wodnej. Po całkowitym ostygnięciu wyjmujemy ciasto ostrożnie z tortownicy i usuwamy papier.

Ciasto powinno być bardzo miękkie, delikatne, rozpływające się w ustach :))

Smacznego!

««« Powrót

Komentarze


Imię:
Email (nie będzie publikowany):
Treść komentarza: