Ciasto fit z malinami

Czwartek, 14 Lipiec 2016

Ciasto fit z malinami
Ciasto fit z malinami Ciasto fit z malinami

Nie możemy żyć bez słodkości, dlatego często sięgamy po słodkie co-nieco i potem mamy wyrzuty sumienia.

Jeżeli wydaje ci się, że coś takiego jak zdrowe słodycze po prostu nie istnieją, a to co zdrowe nie może być przecież smaczne - to jesteś w błędzie!!!

Nie musisz sobie odmawiać słodkiego smaku, łakocie nie tylko mogą, ale powinny znaleźć się w naszym menu.

Możesz jeść je bez poczucia winy i to może wyjść Ci na zdrowie :)))

Dzisiaj podam Wam przepis na zdrowe i pyszne ciasto czekoladowe z malinami.

Zamiast cukru użyję zamiennika takiego jak ERYTRYTOL.

Erytrytol w przeciwieństwie do cukru i innych słodzików, nie jest metabolizowany przez ludzki organizm, lecz jest z niego wydalany wraz z moczem. Nie powoduje wzdęć i efektu przeczyszczającego. Inne słodziki, takie jak sorbitol, ksylitol itp spożywane w większych ilościach mogą wywołać biegunkę.

Erytrytol nie wpływa na poziom glukozy i insuliny we krwi, ponieważ jego indeks glikemiczny wynosi zero. Osoby chore na cukrzycę mogą po niego sięgać bez obaw o swoje zdrowie.

Ma niską wartość energetyczną, dlatego innym efektem jego spożywania jest spadek masy ciała. 1 g tego słodziku dostarcza tylko 0,2-0,4 kcal, dla porównania 1 g cukru dostarcza 4 kcal.

Erytrytol jest najmniej kaloryczną substancją słodzącą.

Ciasto bez cukru i mąki :))

 

Składniki:

4 jaja 

120 g erytrytolu lub ksylitolu ( zamiennik cukru )

3 łyżki gorzkiego kakao

200 g mielonych migdałów

100 g zmielonych wiórków kokosowych

skórka starta z 1 pomarańczy

świeże maliny

1 roztopiona tabliczka gorzkiej czekolady 100 g

 

Jajka ubić z erytrytolem około 5 minut, dodać kakao, mielone migdały, wiórki kokosowe, skórkę z pomarańczy oraz roztopioną czekoladę. 

Masę mieszać aż będzie jednolita. Pamiętaj, aby masa nie była zbyt gęsta, jeżeli trzeba dodaj trochę np. mleka migdałowego lub innego.

Blaszkę do tarty posmarować masłem lub olejem, piekarnik rozgrzać do 150 stopni C. Wyłożyć do blaszki masę, na wierzchu ułożyć maliny i wstawić do piekarnika i piec około 30-35 minut.

Wyjąć, ostudzić i udekorować świeżymi owocami, ja użyłam świeżych malin oraz czereśni.

Smacznego!!!

 

««« Powrót

Komentarze


Imię:
Email (nie będzie publikowany):
Treść komentarza: