Ciasto marchewkowe

Czwartek, 07 Czerwiec 2018

Ciasto marchewkowe
Ciasto marchewkowe Ciasto marchewkowe

Prosiliście o przepis na ciasto marchewkowe więc podaję:

4 marchewki drobno starte

1,5 szklanki płatków owsianych zmielonych na mąkę

3 jaja, oddzielone żółtka od białek

5 łyżek ksylitolu

4 łyżki oleju rzepakowego

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka cynamonu

szczypta soli

Jeżeli ciasto będzie za gęste można dolać mleka, ja tak zrobiłam.

Do startej marchewki dodajemy żółtka, olej i ksylitol i mieszamy.

Do zmielonych płatków owsianych dodajemy cynamon i proszek do pieczenia. Mieszamy z mokrymi składnikami.

Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Delikatnie mieszamy z resztą ciasta. Jeżeli ciasto jest za gęste tak jak u mnie dolewam mleko. Próbuję czy nie jest za mało słodkie, jeżeli jest dobre wylewam na blaszkę i piekę około 1 godziny do suchego patyczka :))

Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.

Na wierzch ciasta można ułożyć np. gruszki karmelizowane w miodzie i orzechy prażone.

 

 

 

««« Powrót

Komentarze


Imię:
Email (nie będzie publikowany):
Treść komentarza: