Ciasto marchewkowe
Czwartek, 07 Czerwiec 2018
Prosiliście o przepis na ciasto marchewkowe więc podaję:
4 marchewki drobno starte
1,5 szklanki płatków owsianych zmielonych na mąkę
3 jaja, oddzielone żółtka od białek
5 łyżek ksylitolu
4 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
Jeżeli ciasto będzie za gęste można dolać mleka, ja tak zrobiłam.
Do startej marchewki dodajemy żółtka, olej i ksylitol i mieszamy.
Do zmielonych płatków owsianych dodajemy cynamon i proszek do pieczenia. Mieszamy z mokrymi składnikami.
Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Delikatnie mieszamy z resztą ciasta. Jeżeli ciasto jest za gęste tak jak u mnie dolewam mleko. Próbuję czy nie jest za mało słodkie, jeżeli jest dobre wylewam na blaszkę i piekę około 1 godziny do suchego patyczka :))
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Na wierzch ciasta można ułożyć np. gruszki karmelizowane w miodzie i orzechy prażone.