Ciasto owsiane

Piątek, 18 Listopad 2016

Ciasto owsiane
Ciasto owsiane Ciasto owsiane

Oto ekspresowy przepis, wystarczy wszystkie składniki zmiksować na ciasto oraz wymieszać wszystkie składniki na wypełnienie.

W ciągu krótkiego czasu mamy pożywne ciasto owsiane. Można potraktować je jak zdrowe batony. Zabrać ze sobą do pracy, w podróż lub poczęstować gości :)

Często sięgam po nie na szybkie śniadanie. Jest to przepis, który zawsze się udaje :)

Składniki na spód:

2 szklanki płatków owsianych górskich

1 szklanka płatków migdałowych

6 łyżek syropu klonowego

1 łyżka oleju kokosowego

szczypta soli

3 łyżeczki cynamonu

3 banany

1 laska wanilii

1 miarka odżywki białkowej

Składniki na wypełnienie:

1/2 szklanki płatków owsianych

1/2 szklanki płatków migdałów

1/2 szklanka pestek dyni

1 szklanka suszonej żurawiny lub mrożonych owoców np. borówek

1 puszka mleczka kokosowego

1/4 szklanki mleka kokosowego

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. blaszkę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia.

Wszystkie składniki na spod umieścić w rozdrabniaczu i zmiksować na gładkie ciasto.

Ciasto przełożyć do formy, wyrównać i włożyć do piekarnika na około 10 minut.

Składniki na wypełnienie wymieszać w misce łyżką wszystkie razem.

Masę przełożyć równomiernie na podpieczony spód, lekko ją docisnąć. Piec kolejne 15 minut.

««« Powrót

Komentarze


Imię:
Email (nie będzie publikowany):
Treść komentarza: