Ciasto z mąki kokosowej
Czwartek, 13 Lipiec 2017
Niestety nie powinnam jeść glutenu ze względu na niedoczynność tarczycy, a dokładniej Hashimoto :((
Dlatego staram się używać mąki bezglutenowej, na przykład: tym razem do ciasta użyłam mąki kokosowej.
Mąka kokosowa jest uzyskiwana z miąższu kokosa jako produkt uboczny wytwarzania oleju i mleka kokosowego. Ma lekki posmak i aromat kokosa, ale nie jest słodka.
Warto ją stosować ze względu na liczne właściwości pozdrowotne.
Mąka kokosowa zawiera bardzo dużo błonnika i białka, a niewiele węglowodanów łatwo przyswajalnych, dlatego znajduje zastosowanie w dietach dla diabetyków i osób odchudzających się.
Jej regularne używanie przyczynia się do obniżenia poziomu cukru we krwi oraz niesie inne korzyści zdrowotne, jak na przykład przyśpiesza tempo metabolizmu
Podaję Wam przepis na Ciasto z malinami.
Składniki:
6 dużych jaj od szczęśliwych kur
1/2 szklanki mąki kokosowej
1/2 szklanki roztopionego oleju kokosowego
2 łyżki cukru kokosowego (można zastąpić miodem, syropem klonowym)
2 łyżki proszku do pieczenia bezglutenowego ( jeżęli możecie jeść gluten oczywiście użyjcie zwykłego proszku do pieczenia)
mleko kokosowe jeżęli ciasto wyjdzie zbyt gęste
Ja użyła dodatkowo 1/2 szklanki mleka
świeże maliny
świeże borówki
Piekarnik nastawić na 165 stopniz termoobiegiem. Formę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem.
Jaja i cukier ubijać okołó 10 minut mikserem, po tym czasie dodać olej.
Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej. Dokładnie wymieszać, aż wszystkie produkty się połączą, masa powinna przypominać konsystencją budyń. Jeżeli jest za gęsta dodać mleka.
Przelać ciasto do foremki, na wierzch ułożyć maliny i piec około 30 minut. Do momentu kiedy patyczek włożony w środek będzie suchy.
Wyjąć ciasto z piekarnika, udekorować świeżymi malinami, borówkami i można posypać kokosem.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/maka-kokosowa-wlasciwosci-i-zastosowanie-przepis-na-make-kokosowa_44424.html