Ciasto ze śliwkami

Sobota, 02 Wrzesień 2017

Ciasto ze śliwkami
Ciasto ze śliwkami Ciasto ze śliwkami

 Śliwki- to owoce, które wpływają korzystnie na naszą urodę i nietylko. Szczególnie powinni docenić je osoby, które mają problem z cerą naczynkową. W śliwkach znajduje się duża ilość przeciwutleniaczy, która hamuje proces starzenia się. 

Śliwki mają intensywną barwę, są aromatyczne i bardzo zdrowe. W Polsce najbardziej znane odmiany to: węgierka, renklody i mirabelki. Śliwki o ciemnej barwie są bogate w składniki odżywcze. Zawierają witaminy A, C, E, B6, K, PP, błonnik, magnez, potas, żelazo, fosfor i bar.

Śliwki zawierają witaminę C, która uszczelnia naczynia krwionośne. Duża ilość przeciwutleniaczy hamuje proces starzenia się, a więc powstrzymuje na przykład powstawanie zmarszczek.

Dzięki zawartości pektyn regulują gospodarkę kwasów żółciowych, zapewniają uczucie sytości.

Sezon na śliwki się zaczął a więc czas, aby upiec ciasto ze śliwkami. To już nie czas na truskawki czy maliny, teraz pryzszedł czas właśnie na śliwki. Możemy rozkoszować się ich aromatem, zapachem i smakiem.

Mam dla Was prosty przepis na Ciasto kruche ze śliwkami i cynamonem.

 

Składniki:

1/2 kg mąki pełnoziarnistej lub pszennej

2 łyżki cynamonu

2 łyżeczki proszku do pieczenia

280 g masła

1/2 szklanki ksylitolu lub cukru

2 żółtka

2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

1 kg śliwek węgierek

8 łyżek mielonych migdałów

5 łyżek cukru kbrązowego zmielonego 

 

Mąkę przesiać razem z cynamonem, proszkiem do pieczenia, dodać masło prosto z lodówki i ksylitol. Wymieszać wszystkie składniki, dodać żółtka oraz jogurt, szybko jeszcze raz wymieszać, zagnieść ciasto, ulepić kulę i schłodzić w lodówce lub w zamrażalce około 1h.

Przygotować śliwki: opłukać, osuszyć, pokroić wzdłuż na połówki i usunąć pestki. Wymieszać z mielonymi migdałami i zmielonym cukrem.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.

Połowę ciasta rozwałkować, resztę ciasta pozostawić na wierzch. Rozwałkowane ciasto rozłożyć na przygotowaną wcześniej formę do tarty (brakujące miejsca można wylepić palcami)

Na surowe ciasto wyłożyć śliwki przecięciem do góry, zetrzeć na tarce resztę ciasta (lub rozdrobnić je palcami). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut, aż ciasto będzie zrumienione.

 

 

 



 



««« Powrót

Komentarze


Imię:
Email (nie będzie publikowany):
Treść komentarza: