Cukinia faszerowana kaszą jaglaną

Piątek, 05 Sierpień 2016

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną
Cukinia faszerowana kaszą jaglaną Cukinia faszerowana kaszą jaglaną

Po niedzielnej wizycie u taty, dostałam bardzo dużą ilość cukinii, dlatego staram się robić z niej różne potrawy.

Dzisiaj postanowiłam, że ją nafaszeruję jakimś farszem i upiekę. 

Wybór padł na farsz warzywny z kaszą jaglaną, wzbogacony serem feta.

W efekcie powstał smaczny, lekki, typowo letni obiad.

 

Składniki:

1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej

2 cebulki

2 ząbki czosnku

garść natki pietruszki

2 pomidory

1 łyżeczka kurkumy, oregano, kolendry, ostrej papryki w proszku, sól, pieprz

migdały w płatkach

ser feta

 

Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Cukinię przekroić na połówki i wydrążyć miąższ.

Rozgrzać patelnię z olejem, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i posiekany czosnek, podsmażyć 3 minuty, następnie dodać posiekany miąższ z cukinii, doprawić solą i pieprzem, smażyć okołó 5 minut co chwilę mieszając.

Dodać resztę przypraw, smażyć przez 2 minuty, następnie dodać posiekaną natkę pietruszki i odstawić z ognia.

Dodać ugotowaną kaszę jaglaną oraz pokrojonego w kostkę pomidora, wymieszać wszystko razem i gotowym farszem faszerować cukinię.

Cukinię posypać płatkami migdałów, skropić oliwą i piec około 30 minut, aż cukinia będzie al dente.

Po upieczeniu cukinii posypać świeżą kolendrą lub natką pietruszki albo świeżą bazylią.

Smacznego!!! 

 

««« Powrót

Komentarze


Imię:
Email (nie będzie publikowany):
Treść komentarza: