Focaccia z pomidorkami

Wtorek, 07 Marzec 2017

Focaccia z pomidorkami
Focaccia z pomidorkami Focaccia z pomidorkami

Focaccia to rodzaj włoskiego, drożdżowego pieczywa. Urzeka chrupkością i bogactwem przypraw. We Włoszech jadana jest jako przekąska przed daniem głównym lub na śniadanie.

Dzisiaj podam Wam przepis na Focaccię z ziemniakami, dzięki którym ciasto jest dłużej świeże i wilgotne :))

Składniki:

300 g ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków

500 g mąki

25 g świeżych drożdży

1 łyzka cukru

około 25 pomidorków koktajlowych

oliwa extra vergine

sól morska

 

Do miski skruszyć drożdże, wlać 100 ml ciepłego mleka lub wody, dodać cukier i wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę, wymieszać i odstawić na około 15 minut, aż drożdże urosną.

Do miski miksera wsypać mąkę, dodać ziemniaki ugotowane, drożdże i połączyć wszystkie składniki. 

Dodać około 70 ml ciepłej wody i wyrabiać ciasto około 10 minut. Dodać 3 łyżeczki soli morskiej i dalej wyrabiać. 

Na koniec dokładnie wgnieść w ciasto 3 łyżki oliwy, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośniecia w ciepłe miejsce na około 2 godziny.

Blaszkę wysmarować oliwą i włożyć ciasto. Pomidorki koktajlowe przeciąć na połówki, oprószyć solą, pieprzem i 3 łyżeczkami oregano, wymieszać z oliwą. Pomidorki ułożyć na powierzchni ciasta rozcięciem do góry, lekko wciskając je w ciasto. Ciasto odstawić do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.

Piekarnik nagrzać do 200 stopni, wstawić blaszkę z ciastem i piec przez 30 - 35 minut na lekko zlóty kolor.

 

 

««« Powrót

Komentarze


Imię:
Email (nie będzie publikowany):
Treść komentarza: