Fritata ze szparagami i pomodorami
Piątek, 21 Lipiec 2017
Co zrobić na śniadanie?
Jajko przyrządzone na różne sposoby to świetna potrawa na śniadanie. Najczęściej robimy jajecznicę, jajka na miękko, na twardo, jajka sadzone itp.
Dzisiaj proponuję przygotować Frittatę, czyli inaczej jajeczny placek, nadziany tym co zostało wcześniej podsmażone na patelni w zależności od upodobań.
Zaletą frittaty jest to, że dobrze smakuje na ciepło jak i na zimno. Można ją zabrać do pracy jako drugie śniadanie, na piknik itd.
Składniki:
3 jaja od szczęśliwych kur
10 zielonych szparagów
1 dymka
1/2 papryczki chilli
8 pomidorków koktajlowych
1 łyżeczka masła klarowanego
sól, pieprz
Szparagi umyć, odłamać końce.(końce wyrzucić) Pokroić szparagi na plasterki. Dymkę, papryczkę pokroić drobno.
Na patelni rozgrzać masło, wrzucić pokrojone szparagi, dymkę, papryczkę oraz przekrojone na pół pomidorki. Smażyć około 5 minut.
Jajka roztrzepać w miseczce, dodać sól i pieprz. Masę wlać na patelnię, wymieszać z warzywami i od tego momentu zostawić ( nie mieszać )
Frittatę smażyć na bardzo średnim ogniu pod szczelnie zamkniętą pokrywką. Po około 5 minutach można przewrócić frittatę na drugą stronę i dalej piec około 5 minut, aż nabierze lekko zlotego koloru.
Jeżeli nie potraficie przerzucić frittatę na drugą stronę to proponuję smazyć na bardzo wolnym ogniu, na patelni szczelnie przykrytej pokrywką. Smażenie powinno trwać około 15 minut, do czasu aż jajka na wierzchu się zetną.
Można podać z sałatą :)