Gołąbki Greckie

Sobota, 09 Wrzesień 2017

Gołąbki Greckie
Gołąbki Greckie Gołąbki Greckie

Dolmades to w Grecji bardzo znana przekąska, którą podają zazwyczaj na zimno skropioną cytryną.

Jest to ryż zawijany w liście winogron. Można użyć liści świeżych, sparzonych lub marynowanych ze słoika, w specjalnej zalewie.

Przygotowywałam w piątek kolację po grecku i również zrobiłam greckie gołąbki. Przyznaję się, że są bardzo czasochłonne, ale było warto. Oto przepis:

Składniki:

marynowane liście winogron 1 słoik

cebula duża 1 szt.

orientalna mieszanka przypraw 1 łyżka

oliwa z oliwek 

ryż parboiled 125 g

woda gorąca 400 ml

mielony szafran 1 łyżeczka

orzeszki pinii 50 g

rodzynki sułtańskie 50 g

posiekana świeża mięta, 1 duża garść

cytryna 2 szt.

bulion warzywny około 500 ml

liść laurowy 1 szt

sól, pieprz

 

Cebulę siekamy, podsmażamy razem z przyprawami na gorącej oliwie przez około 5 minut aż do zeszklenia. Dodajemy ryż i smażymy na wolnym ogniu przez 2 minuty mieszając. Dolewamy gorąco wodę, dodajemy szafran, orzeszki pinii i rodzynki. Doprawiamy solą i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez około 25 minut, aż ryż spęcznieje, mieszając od czasu do czasu, a w razie potrzeby dolewając gorącej wody. Na koniec dodajemy posiekaną miętę, doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny. Lekko studzimy.

 

Liście winogron dobrze jest wcześniej zalać gorącą wodą i zostawić najlepiej na całą noc. 

Na każdym liściu kładziemy porcję ryżu, brzegi zakładamy do góry, następnie zawijamy liść. Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą, dodajemy liść laurowy i dolewamy gorącego wywaru. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut. Pozostawiamy do ostygnięcia i podajemy z plasterkami cytryny lub limonki.

 

 

««« Powrót

Komentarze


Imię:
Email (nie będzie publikowany):
Treść komentarza: