Gołąbki z kaszą gryczaną

Sobota, 09 Lipiec 2016

Gołąbki z kaszą gryczaną
Gołąbki z kaszą gryczaną Gołąbki z kaszą gryczaną

 

Kasza gryczana jest nazywana królową wśród kasz, ponieważ wyróżnia się wyjątkowymi właściwościami i bogatym składem.

Na tle innych kasz wyróżnia ją kilka właściwości, bardzo istotnych dla naszego zdrowia.

- posiada właściwości odkwaszające nasz organizm

- posiada znacznie więcej błonnika pokarmowego

- obniża ciśnienie krwi

- jest bogata w witaminy B1 B2 B6 PP, składniki mineralne: żelazo, potas, krzem, wapń i cynk

- nie zawiera glutenu

 

Dlatego dzisiaj proponuję na obiad gołąbki z kaszą gryczaną :)) 

Składniki:

1 duża główka kapusty

1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej ( ugotować według przepisu )

1 kg mięsa mielonego z indyka

garść suszonych pomidorów, pokrojonych w paseczki

2 ząbki czosnku

1 duża cebula

oliwa, trochę masła

sół, pieprz

zioła świeże (bazylia, oregano, koperek, szczypiorek itp )

Liście kapusty ugotować w osolonej wodzie.

Kaszę wypłukać zalać dwukrotnie większą ilością wody, posolić i gotować przez około 15 minut, do momentu aż będzie sypka. Dodać troszkę masła.

Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć czosnek oraz cebulę drobno pokrojoną. Dodać suszone pomidory oraz mielone mięso, smażyć około 5 minut. Dodać ulubione przyprawy i dusić jeszcze około 10 minut.

Połączyć z kaszą i nakładać farsz na środek każdego liścia kapusty około 2 łyżki, zawijać.

Ułożyć ściśle w naczyniu do pieczenia w piekarniku, dno naczynia można wyłożyć liśćmi kapusty, aby się gołąbki nie przypaliły. Polać sosem pomidorowym i piec w temperaturze 180 stopni około 50-60 minut.

Można podawać z sosem pomidorowym lub grzybowym. 

Posypać świeżym koperkiem oraz szczypiorkiem.

 

 

 

««« Powrót

Komentarze


Imię:
Email (nie będzie publikowany):
Treść komentarza: