Kalafior zapiekany z jarmużem

Piątek, 07 Październik 2016

Kalafior zapiekany z jarmużem
Kalafior zapiekany z jarmużem Kalafior zapiekany z jarmużem

Kupiłam dzisiaj na ryneczku w Sopocie piękny, duży jarmuż :)

Sezon na jarmuż przypada jesienią, po przymrozkach liście są nawet smaczniejsze, tracą ostry kapuściany smak. 

Młode listki można jeść na surowo, ze starszych, większych zawsze trzeba wyciąć żyłki, a liście podgotować, poddusić, podsmażyć czy upiec w piekarniku.

Dzisiaj na kolację proponuję kalafior zapiekany z jarmużem z kokosową kruszonką.

Składniki:

1 kalafior

jarmuż wyczyszczony i umyty

duża garść suszonej żurawiny

1 cebula pokrojona w piórka

sok z pół cytryny

świeże zioła np. rozmaryn

olej rzepakowy

sól, papryczka chilii

3/4 szklanki wina białego

Kruszonka:

1/2 szklanki mąki kokosowej

1/2 szklanki wiórków kokosowych

2 łyżki oleju kokosowego

Piekarnik nagrzać do 200 stopni.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, następnie wyłożyć na nią kalafiora podzielonego na różyczki, liście jarmużu, posypać żurawiną i dodać cebulę.

Podlać wszystko winem, przyprawić solą, pieprzem, papryczką chilli i sokiem z cytryny. Warzywa skropić olejem rzepakowym i wstawić do piekarnika. Piec około 40 minut, można na pierwsze 20 minut przykryć folią aluminiową.

W międzyczasie wymieszać mąkę kokosową z wiórkami kokosowymi, dodać olej kokosowy i rozetrzeć palcami, aby powstała kruszonka. Przed końcem około 10 minut posypać warzywa kruszonką i zapiekać jeszcze około 5-10 minut aż kruszonka się zarumieni. Pilnować aby kruszonka się nie przypaliła.

 

 

««« Powrót

Komentarze


Imię:
Email (nie będzie publikowany):
Treść komentarza: