Kiełki stir fry z jajkami w koszulce

Poniedziałek, 15 Luty 2016

Kiełki stir fry z jajkami w koszulce
Kiełki stir fry z jajkami w koszulce Kiełki stir fry z jajkami w koszulce

Kiełki na patelnię "Stir fry" to mieszanka kilku rodzajów kiełków: fasoli Mung, cieciorki i dwóch rodzajów soczewicy. Dostarczają one organizmowi kwasu foliowego i białka w bardzo łatwo przyswajalnej formie. 

Mieszankę podsmażamy około 3-4 minut na patelni z dodatkiem oleju i doprawiamy według upodobania :)

Dzisiaj proponuję na śniadanie jajka w koszulce podane na kiełkach Stir fry.

Rozgrzać na patelni trochę oleju, wrzucić pokrojoną w drobną kostkę małą cebulkę, podsmażyć na małym ogniu, uważać aby się nie przypaliła. Dodać 1 ząbek czosnku i liście szpinaku. Wszystko razem wymieszać i dusić około 4 minut, na koniec dodać kiełki Stir fry i smażyć następne 4 minuty.

Teraz gotujemy jajka w koszulce :)

Wskazówki dla początkujących w temacie:

- jaja muszą być jak najświeższe. Im starsze, tym słabsza otoczka białka.

- nie wrzucajcie jaj bezpośrednio ze skorupki do wody. Wytłuczcie je najpierw do kokilek i delikatnie spuszczajcie do wody, jedno po drugim.

- woda nie powinna wrzeć. Powinna delikatnie pykać około 85 stopni.

- ocet dodajemy na oko. Nie trzeba go dużo, powinien być ledwo wyczuwalny w smaku. Około łyżki na litr wody.

- przygotować łyżkę cedzakową i ściereczkę do suszenia jajek oraz timer. Zależnie od wielkości zrobienie idealnego jajka zajmie mniej więcej 3 minuty, jeśli było w temperaturze pokojowej, a nie prosto z lodówki.

W rondelku robicie łyżką wir, spławiacie w sam środek jajko, po chwili owinie się ono wokół siebie i będzie idealnie okrągłe. Jeśli macie kilka jajek, spuszczajcie je jedno po drugim tak. by kolejne goniły te wcześniejsze, gdy płyną z prądem wokół garnka. Testujcie dotykiem w czasie gotowania, mają odbijać pod palcami.

Po wyjęciu z wody, włóżcie je na kilka sekund do zimnej wody, by przestały się gotować, delikatnie osuszcie na ściereczce i podawajcie :))

 

««« Powrót

Komentarze


Imię:
Email (nie będzie publikowany):
Treść komentarza: