Knedle ze śliwkami

Sobota, 05 Listopad 2016

Knedle ze śliwkami
Knedle ze śliwkami Knedle ze śliwkami

Knedle chodzą za mną już od kilku tygodni, postanowiłam w końcu zrobić pierwszy raz w swoim życiu knedle ze śliwkami.

Zawsze robiła je moja mama, teraz zrobię ja :)

Jest to idealne danie na śniadanie, lunch i kolację. Można je przygotowywać każdą porą roku z różnymi owocami. Teraz porą jesienną są idealne ze śliwkami węgierkami. 

Przygotuję dzisiaj knedle bezglutenowe, ponieważ od jakiegoś czasu staram się jeść jak najmniej glutenu ze względu na moją chorobę niedoczynność tarczycy. 

Składniki:

1,5 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach

1 szklanka mąki ryżowej białej

1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej

śliwki np. węgierki (aby śliwki nie puszczały zbyt dużo soków obtoczyłam je w płatkach gryczanych)

2 jaja

sól

Ziemniaki ugotowane w łupinach obierz i przepuść przez praskę do ziemniaków.  Wymieszaj z jajkami, mąką, szczyptą soli. Z ciasta lepimy wałeczki i odrywamy po kawałku ciasta. Z ciasta formujemy niewielkie placuszki i na srodku z nich umieszczamy połowę śliwki bez pestek. Zlepiamy dokładnie brzegi, gotujemy knedle około 2 minut w osolonej lekko wodzie, licząc od wypłynięcia na powierzchni.

Knedle możemy podać ze śmietaną, bułką tartą, cukrem itd.

Ja podałam z jogurtem naturalnym i sosem z cynamonem i miodem.

PORADY:

Na knedle najlepiej wybrać ziemniaki mączyste o dużej zawartości skrobi.

Ziemniaki gotujemy w łupinach lub pieczemy w piekarniku bez obierania, tak aby wsiąkły jak najmniej wody.

Ziemniaki jeszcze ciepłe przepuścić przez praskę, nie miksować, nie blendowac bo nie będą puszyste.

Knedle najlepiej smakują jesienią w sezonie śliwkowym.

 

SMACZNEGO!!!

 

««« Powrót

Komentarze


Imię:
Email (nie będzie publikowany):
Treść komentarza: