Kopytka z dyni i kaszy jaglanej

Wtorek, 15 Listopad 2016

Kopytka z dyni i kaszy jaglanej
Kopytka z dyni i kaszy jaglanej Kopytka z dyni i kaszy jaglanej

Dynia bezłupinowa - jej nasiona nie posiadają twardej łupinki i można je bezpośrednio spożywać.

Dynia ta ma bardzo wartościowy miąższ, który jest zdrowy, niskokaloryczny i smaczny. To bogactwo witaminy C,B,E oraz PP a także związków mineralnych takich jak potas, fosfor, żelazo, magnez, wapń i miedź. 

Miąższ tej dyni zawiera kwasy organiczne, beta-karoten, antyutleniacze. Ta odmiana dyni nie uczula, znakomicie nadaje się na przygotowywanie posiłków dla niemowląt.

Na działce mojego taty w tym roku było jej bardzo dużo, dlatego ciągle przygotowuję dania z dyni.

Tym razem będą to kopytka z dyni i kaszy jaglanej.

Składniki:

2 ząbki czosnku

szczypta soli

1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej

1 szklanka podduszonej dyni np. bezłupinowej lub innej

1 jajo

szczypta czarnego pieprzu

7 łyżek mąki ziemniaczanej

Czosnek obieramy, zgniatamy płaską stroną szerokiego noża i drobno szotkujemy. Posypujemy solą i rozcieramy go na drewnianej desce.

Do miski przekładamy ugotowaną kaszę jaglaną, podduszoną i rozgniecioną dynię, dodać jajko, przyprawy i roztarty czosnek. Delikatnie miksujemy blenderem, dodajemy makę. Ciasto będzie odrobinę lepiące.

Nastawiamy wodę w garnku. Na podsypany mąką blat wykładamy kawałek ciasta i rolujemy z niego podłużne kawałki. Kroimy je po skosie i wrzucamy do gotującej się wody na kilka minut.

Kopytka możemy serwować z mięsem, rybą albo z masłem klarowanym, świeżymi ziołami, rukolą i posypane parmezanem.

 

 

 

 


 

««« Powrót

Komentarze


Imię:
Email (nie będzie publikowany):
Treść komentarza: