Kopytka z dynią

Piątek, 06 Listopad 2015

Kopytka z dynią
Kopytka z dynią Kopytka z dynią

Jak zauważyliscie zapewne, ostatnio dużo gotuję potraw z dynią.

Dzisiaj podam Wam przepis na kopytka z dynią. Wczoraj pierwszy raz je robiłam i muszę się przyznać, że wyszły bardzo smaczne. Jak twierdzi Julia " najlepsze kopytka, które jadłam do tej pory" :))

Składniki:

1/2 kg upieczonej dyni ( obrać ze skórki i pokroić w kostkę, wymieszać z olejem, solą i papryczką chilli. Piec w temperaturze 180-200 stopni około 20-30 minut, aż będzie miękka )

1/2 kg ugotowanych ziemniaków

150 g mąki orkiszowej + do podsypania

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1/2 szklanki sera Gran Padano

1 jajko

1 żółtko

przyprawy:

papryka słodka

gałka muszkatałowa

 

Ziemniaki utłuc tłuczkiem lub przecisnąć przez praskę, aby powstało puree, dodać upieczoną dynię ( wcześniej zmiksować na papkę ) Jeżeli dynia ma dużo wody trzeba ją odparować smażąc dynię na patelni, aż stanie się bardziej gęsta. Masę dyniowo - ziemnaczaną ostudzić.

Na stolnicę przesiać obydwie mąki, dodać masę, doprawić jeżeli trzeba solą, dodać sert starty, doprawić papryką, gałką muszkatałową i wszystko posiekać nożem.

Dodać jajko i żółtko, połączyć wszystkie składniki w jedną kulę. Podsypać mąką stolnicę, urwać kawałek ciasta, rozwałkować z niego wałek, lekko go spłaszczyć i pociąć na małe kawałeczki o długości około 2 cm, a grubości około 1,5 cm.

Zagotować osoloną wodę w dużym garnku. Gdy będzie wrzała, wrzucić połowę kopytek i zagotować na większym ogniu do wypłynięcia na powierzchnię. Gotować jeszcze przez kilkanaście sekund, następnie wyłowić łyżką cedzakową i połozyć na talerz.

Kopytka posypać serem i świeżą kolendrą, można je wcześniej podsmażyć na masełku z szałwią :))

««« Powrót

Komentarze


Imię:
Email (nie będzie publikowany):
Treść komentarza: