kopytka z kaszy jaglanej

Niedziela, 02 Lipiec 2017

kopytka z kaszy jaglanej
kopytka z kaszy jaglanej kopytka z kaszy jaglanej

Jestem fanką wszelkich rodzajów mącznych dań, szczególnie uwielbiam kopytka.

Od kiedy staram się nie jeść glutenu, mam trochę problem. Zastępuję mąkę pszenną innymi bezglutenowymi mąkami, na przykład dzisiaj do kopytek użyłam mąki ziemniaczanej i mąki kukurydzianej. Oczywiście bazą podstawową do kopytek jest kasza jaglana. Ja na szczęście bardzo lubię kaszę jaglaną, więc mogę spokojnie przygotować kopytka bezglutenowe.

Pomimo tego, że jednak smakują inaczej jak tradycyjne kopytka z mąki pszennej, to i tak są bardzo smaczne i ciekawe w smaku.

Składniki:

3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej na bardzo miękko

2 łyżki mąki ziemniaczanej

3/4 szklanki mąki kukurydzianej

1 jajo

sól

Ugotowaną kaszę jaglaną zmiksować na gładką masę lub rozgnieść widelcem.

Do rozdrobionej kaszy jaglanej dodać mąki i sól. Za pomocą zwilżonych dłoni łączę wszystkie składniki. Masa będzie się kleić do rąk, ale nie dodawajcie więcej mąki, ponieważ kopytka będą zbyt tawarde.

Przekładamy ciasto na oprószoną mąką kukurydzianą stolnicę i za pomocą oprószonych mąką dłoni formuję podłużne wałki i kroję kopytka.

Wkładam do osolonego wrzątku, delikatnie mieszam i gotuję od wypłynięcia około 2-3 minuty.

Kopytka możemy podawać na słodko lub na słono. Czyli tak jak ja dzisiaj. Podałam z sałatką ze szparagami w sosie musztardowym.

 

 

««« Powrót

Komentarze


Imię:
Email (nie będzie publikowany):
Treść komentarza: