Kotleciki z sera Halloumi

Czwartek, 21 Styczeń 2016

Kotleciki z sera Halloumi
Kotleciki z sera Halloumi Kotleciki z sera Halloumi

 Ser Halloumi jest mieszaniną mleka koziego i owczego, choć obecnie, głównie ze względów ekonomicznych, dodaje się czasami mleko krowie :(

Można go smażyć i piec. Zrobię z niego kotleciki w połączeniu z marchewką i cukinią :)

Składniki:

ser halloumi zetrzeć na tarce o grubych oczkach

1 cukinia, zetrzeć na tarce o grubych oczkach

2 marchewki, zetrzeć na tarce o grubych oczkach

2 jaja roztrzepane

2 łyżki bułki tartej

szczypiorek, pokroić drobno

garść świeżej mięty, pokroić drobno

garść świeżej kolendry, pokroić drobno 

warzywa czyli marchewkę startą i cukinię położyć na sitko, posolić i poczekać około 10 minut aż puszczą sok. Po tym czasie dobrze wycisnąć warzywa, aby nie miały wody, ponieważ będą się nam rozpadać w trakcie pieczenia.

Połączyć warzywa z serem, szczypiorkiem, miętą i kolendrą. Dodać jaja i bułkę tartą. Wymieszać i uformować kotleciki przypominające w kształcie mini hamburgery :) Pamiętaj, aby w czasie formowania kotletów mocno je ściskać!!! Wstawić do lodówki na minimum 25 minut.

W tym czasie zrobić sos do kotletów.

Papryczkę ostrą i kawałek świeżego imbiru pokroić na plasterki razem z nasionami, dodać szczyptę soli, szczyptę cukru, 1/4 szklanki octu ryżowego , trochę oliwy oraz świeżą koledrę. Wymieszać!!!

Wyciągnąć kotlety z lodówki i smażyć na rozgrzanej patelni z każdej strony do momentu aż będą miały złoty kolor, około 5 minut :))

Kotlety ułożyć na talerzu i polać delikatnie sosem.

Możemy do tego podać sałatę np. rukolę lub szpinak młody z pieczonymi pomidorkami, szalotką, polaną octem balsamicznym i oliwą.

 

 

 

 

 

.

««« Powrót

Komentarze


Imię:
Email (nie będzie publikowany):
Treść komentarza: