Kotlety z dyni i kaszy jaglanej

Środa, 28 Wrzesień 2016

Kotlety z dyni i kaszy jaglanej
Kotlety z dyni i kaszy jaglanej Kotlety z dyni i kaszy jaglanej

Zaczynamy sezon z dynią, na poczatek Kotlety z dynią i kaszą jaglaną :)

Dynia Hokkaido jest trochę słodsza od swojej większej krewnej i można ją spożywać ze skórką po odpowiedniu przygotowaniu.

Ale należy pamietać, że pestki dyni hokkaido nie nadają się do prażenia, ani do smażenia!

Składniki:

1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej

1 dynia hokkaido, obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach 

1 duża cebula

1 duży ząbek czosnku

3 płaskie łyżeczki startego imbiru

200 g szpinaku świeżego

1 jajo

200 g szpinaku

2 łyżeczki curry w proszku

1 łyżeczka kurkumy

olej kokosowy

olej rzepakowy

mąka kukurydziana do obtoczenia kotletów

Kaszę ugotowaną rozgnieść widelcem i przełożyć do miski. Cebulę i czosnek pokroić w kosteczkę.

Na łyżce oleju zeszklić cebulę, dodać czosnek i chwilę razem podsmażać. Dodać startą dynię trochę oleju i mieszając smażyć przez około 3 minuty. Na koniec dodać starty imbir, doprawić solą, curry w proszku i kurkumą, smażyć jeszcze przez chwilę.

Dodać opłukany i osuszony szpinak, odstawić z patelni i przez chwilę mieszać aż szpinak zwiędnie. 

Przełożyć je do kaszy i wymieszać. Dodać jajko i sól. Wymieszać i uformować kotlety, następnie obtoczyć w mące kukurydzianej i usmażyć około 3 minut z każdej strony.

Kotleciki można podać z sałatą, pomidorkami i awokado.

Smacznego!!!

 

««« Powrót

Komentarze


Imię:
Email (nie będzie publikowany):
Treść komentarza: