Kotlety ze śledzia
Wtorek, 28 Listopad 2017
Pewnie zauważyliście, że ostatnio lubuję się w śledziach :)
To prawda, jak przychodzą zimne miesiące przychodzi ochota na śledzia.
Dlatego dzisiaj proponuję soczyste, wyraziste w smaku kotlety rybne ze śledzia :) W dodatku niekosztowne i proste w przygotowaniu.
Składniki:
6 filetów śledziowych
kajzerka
1 jajo
cebula
masło
pieprz i sól
Śledzie wymoczyć przez cała noc w mleku lub w wodzie. Następnego dnia pokroić śledzie na bardzo drobno lub zemleć w maszynce do mielenia. Cebulę posiekać bardzo drobno i udusić na maśle do miękkości.
Śledzia i cebulę połączyć z namoczoną w mleku bułką, jajkiem, przyprawami i całość dokładnie wymieszać na gęstą pastę, w razie konieczności podsypać bułką tartą lub rozrzedzić dodatkowym jajkiem.
Z masy uformować kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać z sosem kaparowym.
Sos kaparowy:
3 łyżki kaparów
jogurt naturalny (pół dużego kubka)
trochę cytryny
koperek lub natka pietruszki
pieprz
Wszystkie składniki zmiksować w blenderze, jeżeli sos jest za słony dodać więcej jogurtu.
Kotlety ze śledzia można podawać z ziemniakami puree i z ogórkiem kiszonym lub kapustą kiszoną :)