Kotlety ze śledzia

Wtorek, 28 Listopad 2017

Kotlety ze śledzia
Kotlety ze śledzia Kotlety ze śledzia

Pewnie zauważyliście, że ostatnio lubuję się w śledziach :)

To prawda, jak przychodzą zimne miesiące przychodzi ochota na śledzia.

Dlatego dzisiaj proponuję soczyste, wyraziste w smaku kotlety rybne ze śledzia :) W dodatku niekosztowne i proste w przygotowaniu.

 

Składniki:

6 filetów śledziowych

kajzerka

1 jajo

cebula

masło

pieprz i sól

Śledzie wymoczyć przez cała noc w mleku lub w wodzie. Następnego dnia pokroić śledzie na bardzo drobno lub zemleć w maszynce do mielenia. Cebulę posiekać bardzo drobno i udusić na maśle do miękkości.

Śledzia i cebulę połączyć z namoczoną w mleku bułką, jajkiem, przyprawami i całość dokładnie wymieszać na gęstą pastę, w razie konieczności podsypać bułką tartą lub rozrzedzić dodatkowym jajkiem.

Z masy uformować kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać z sosem kaparowym.

Sos kaparowy:

3 łyżki kaparów

jogurt naturalny (pół dużego kubka)

trochę cytryny

koperek lub natka pietruszki

pieprz

Wszystkie składniki zmiksować w blenderze, jeżeli sos jest za słony dodać więcej jogurtu. 

Kotlety ze śledzia można podawać z ziemniakami puree i z ogórkiem kiszonym lub kapustą kiszoną :)

 

 

««« Powrót

Komentarze


Imię:
Email (nie będzie publikowany):
Treść komentarza: