Łosoś, halibut w czarnym sezamie

Poniedziałek, 03 Listopad 2014

Łosoś, halibut w czarnym sezamie
Łosoś, halibut w czarnym sezamie Łosoś, halibut w czarnym sezamie

RYBY - Jak mówi hasło reklamowe : Ryba wpływa na wszystko " i rzeczywiście dzięki swojej wysokiej wartości odżywczej ryby mają szeroki korzystny wpływ na organizm. Znajdziemy w nich pełnowartościowe białko o wysokiej przyswajalności, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminę D oraz szereg składników mineralnych jak jod, selen, fluor, magnez, wapń.

Ryby możemy podzielić z uwagi na pochodzenie na: ryby morskie, ryby słodkowodne ) czy też na zawartość tłuszczu. Ryby morskie a takie dzisiaj przygotujemy są bogatsze od słodkowodnych w tłuszcz, a co za tym idzie zawierają wiecej kwasów omega - 3 :)) 

Łosoś i Halibut należą do ryb morskich oraz zaliczają się do ryb tłustych. 

Przygotowujemy je w bardzo prosty sposób. Marynujemy je w oleju, occie ryżowym lub balsamicznym, solimy i pieprzymy. Wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.

Po tym czasie wyciągamy z zalewy i obtaczamy z jednej strony ( tam gdzie nie ma skóry ) w sezamie czarnym. Sezam czarny jest bardziej aromatyczny od białego. Podczas smażenia wydobywa się piękny, ciasteczkowy zapach :))

Możemy smażyć na patelni, z każdej strony około 3 - 4 minuty lub piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 15 - 20 minut. Pamiętajmy aby nie wysuszyć ryby! Pieczemy jąw piekarniku pod przykryciem, dopiero 5 minut przed końcem odkrywamy aby się zarumieniła.

Podałam ją z makaronem i groszkiem cukrowym, który wcześniej podsmażyłam na rozgrzanej patelni z olejem i przyprawami ( solą, pieprzem i papryczką chilii )

 

 

 

««« Powrót

Komentarze


Imię:
Email (nie będzie publikowany):
Treść komentarza: