Łosoś wędzony na zimno

Niedziela, 06 Kwiecień 2014

Łosoś wędzony na zimno
Łosoś wędzony na zimno Łosoś wędzony na zimno

Większość ludzi twierdzi, że łosoś to ryba tłusta, nafaszerowana chemicznymi ulepszaczami i antybiotykami. Inni przekonują, że mięso łososia jest bardzo smaczne i zdrowe. Bogate w korzystne dla naszego zdrowia składniki. I komu wierzyć? :)

Specjaliści są raczej zgodni mówiąc, że łososia zaliczamy do najzdrowszych gatunków ryb. Jego mięso jest bogate w witaminy z grupy B, A, D, E oraz w takie pierwiastki jak potas, fosfor, fluor, selen, cynk. 

Nie da się ukryć, że jest tłustą rybą, zawiera aż 14 procent tłuszczu, na szczęście bardzo korzystnego dla naszego organizmu. Jest bogaty w kwasy omega-3 i omega-6, które wpływają korzystnie na układ krwionośny, chronią przed zawałem, obnizają ciśnienie krwi, wzmacniają odporność, poprawiają wygląd skóry, włosów i paznokci. Działają antydepresyjnie i antynowotworowo, chronią wzrok.

Tyle dobrego można przeczytać na temat łososia, myślę, że wystarczy, aby przekonać się i czasami skusić, aby go kupić.

Ostatnio w Lidlu jak był tydzień włoski, kupiłam w całym kawałku łososia wędzonego na zimno. Muszę przyznać, że smakował wyśmieniecie. Jego cena wynosiła jak dobrze pamiętam około 50 zł, ale naprawdę było warto!

Idealnie smakował do ciabatty, czyli do kanapek, a do tego sos chrzanowy lub po prostu sam chrzan. 

Śniadanie proste, szybkie i jakie zdrowe? :)

Sos chrzanowy:

jogurt naturalny 

chrzan

Wymieszać składniki i gotowe.

««« Powrót

Komentarze


Imię:
Email (nie będzie publikowany):
Treść komentarza: