Marchewka pieczona z masłem orzechowym

Sobota, 28 Luty 2015

Marchewka pieczona z masłem orzechowym
Marchewka pieczona z masłem orzechowym Marchewka pieczona z masłem orzechowym

Czasami nie mam pomysłu, co zrobić do jedzenia. Czasami nie wiem, na co mam ochotę. Tak właśnie było tym razem :)

Po powrocie z Bazaru Natury, wyłożyłam wszystkie moje zakupy, które tam kupiłam, a trochę tego było i zaczęłam się zastanawiać....

I tak oto powstał dzisiejszy obiad: Marchewka pieczona z masłem orzechowym, do tego pieczone ziemniaki oraz twarożek z jogurtem i jarmużem.

Składniki:

1,5 kg marchweki

po 1/2 łyżeczki: ostrej papryki, imbiru, cynamonu, kurkumy

2 łyżki masła orzechowego

2 łyżki miodu np. gryczany

2 łyżki oleju

2 łyżki sezamu 

sól, pieprz

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Marchewkę obrać, pokroić wzdłuż na 4 części. Doprawić solą i pieprzem.

W miseczce wymieszać przyprawy z masłem orzechowym, miodem i olejem, polać marchewkę i wymieszać dokładnie.

Wyłożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez około 45 minut. W trakcie pieczenia przemieszać marchewkę i pod koniec pieczenia przykryć folią aluminiową.

Przed końcem pieczenia około 5 minut, posypać czarnym sezamem.

Podawać z ziemniakami pieczonymi, z twarożkiem z jogurtem i jarmużem.

To jest naprawdę pysznie, szczególnie dla tych, którzy kochają masło orzechowe :))

  • Wyłożyć na blaszkę do pieczenia wyścieloną papierem do pieczenia i piec przez 45 minut (po 30 minutach pieczenia marchewkę przemieszać i nakryć kawałkiem folii aluminiowej).
  • Posypać czarnym sezamem i podawać

««« Powrót

Komentarze


Imię:
Email (nie będzie publikowany):
Treść komentarza: