Moussaka

Wtorek, 12 Wrzesień 2017

Moussaka
Moussaka Moussaka

Kuchnia grecka jest znana i uwiebiana, uznaje się ją za korzystną dla naszego zdrowia. W Polsce nie brakuje fanów greckich potraw. Ich smak skutecznie przywołuje wspomnienia wakacji spędzonych na jednej ze skąpanych w słońcu greckich plaż.

Chcesz zazerwować swoim bliskim jakiś apetyczny specjał grecki? 

Proponuję podać najbardziej znane danie w Grecji Moussakę.

Składniki:

1 kg wołowiny mielonej

5-6 bakłażanów

4 duże ziemniaki

1 duża cebula

2 ząbki czosnku

300 ml czerwonego wina

1 butelka passaty pomidorowej

1 łyżeczka cukru

oliwa

sól, pieprz,kumin, cynamon,oregano

Sos beszamelowy:

85 g masła

80 g mąki 

600 ml mleka

jajkp

sól, pieprz, gałka muszkatałowa

starty ser parmezan

Kroimy bakłażany na cienkie plastry, układamy na sicie i każdą warstwę solimy. Odstawiamy na minimum 30 minut, aby puściły goryczkę.

Płuczemy każdy plaster zimną wodą i suszymy ręcznikiem papierowym. Gotowe plastry bakłażana wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, za pomocą pędzelka smarujemy każdy plaster delikatnie olejem, wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy do momentu aż plastry bakłażana się zarumienią. (około 15-20 minut)

Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Po około 5 minutach smażeniach dodajemy mięso, które smażymy do zbrązowienia.

Dolewamy wino i dodajemy przecier pomidorowy, przyprawiamy odrobiną cukru, aby potrawa nie była zbyt kwaśna. Dodajemy resztę przypraw i dusimy na średnim ogniu, aż do odparowania sosu.

Ziemniaki obrać i pokroić na grusze plastry, ugotować na pół twardo. Posolić wodę w której będą się gotować.

Teraz możemy przygotować sos beszamel:

W rondelku rozpuszczam masło, dodaję mąkę i całość mieszam na gładką masę. Powoli dolewam mleko cały czas mieszając. Doprowadzić do temperatury wrzenia i odstawić. Dodać świeżo startą gałkę muszkatałową, sól, pieprz. Na koniec dodać jajko, parmezan i wszystko dobrze wymieszać.

Przygotowujemy naczynie do zapiekanki, najlepiej żaroodporne w kształcie prostokąta, głębsze :)

Na dno naczynia układamy plastry ziemniaków, kolejną warstwą będą plastry bakłażana, następnie mięso i zowu bakłażan. Polać sosem beszamelowym.

Wstawić moussakę do rozgrzanego piekarnika do 180-200 stopni i piec około 50 minut, do momentu aż sos na wierzchu zbrązowieje.

Smacznego!

 

 

 

««« Powrót

Komentarze


Imię:
Email (nie będzie publikowany):
Treść komentarza: