Muffiny czekoladowe z gruszką

Poniedziałek, 08 Luty 2016

Muffiny czekoladowe z gruszką
Muffiny czekoladowe z gruszką Muffiny czekoladowe z gruszką

Muffiny czekoladowe z gruszką :)

Najpierw przygotowujemy gruszki w syropie

Składniki:

3 gruszki

1/2 szklanki wody

sok z 1 cytryny

1 szklanka wina białego

1 łyżka cynamonu

Gruszki pokroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne. W garnku zagotować wodę z winem, sokiem z cytryny i cynamonem. Włożyć gruszki, przykryć i gotować około 15 minut. Następnie garnek otworzyć i gotować jeszcze przez 5 minut bez przykrycia.

Formę na muffiny wyłożyć papilotkami. Piekarnik nagrzać do 175 stopni.

Ciasto czekoladowe:

Składniki:

200 g gorzkiej czekolady

180 g masła

3 łyżki kakao

2 jaja

150 g cukru pudru

180 g mąki orkiszowej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

 

Do niedużego garnka włożyć połamaną na kosteczki czekoladę, pokrojone w kostkę masło oraz kakao. Na minimalnym ogniu, cały czas mieszając, roztopić składniki na jednolitą masę. Odstawić z ognia.

Do miski wbić jaja, dodać drobny cukier i ubijać przez około 4 minuty na puszystą i gęstą masę. Dodać przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia, następnie wlać masę czekoladową i dodać wanilię. Wszystko razem zmiksować na jednolitą masę.

Masę wyłożyć do papilotek, w środek wcisnąć kawałek gruszki. Piec około 20 minut, uważać aby nie wysuszyć ciasta.

 

 

««« Powrót

Komentarze


Imię:
Email (nie będzie publikowany):
Treść komentarza: