Naleśniki bezglutenowe ze szpinakiem

Wtorek, 13 Czerwiec 2017

Naleśniki bezglutenowe ze szpinakiem
Naleśniki bezglutenowe ze szpinakiem Naleśniki bezglutenowe ze szpinakiem

Kochani bardzo Was przepraszam, że dawno nie podałam żadnego przepisu. Ostatnio byłam na wakacjach na Sycylii a potem jeszcze na Malcie w szkole języka angielskiego. Nie ukrywam, że było cudownie, gorąco i bardzo smacznie :)

Już wróciłam i teraz będę w miarę możliwości podawać Wam moje przepisy :)))

Dzisiaj przygotowałam naleśniki bezglutenowe ze szpinakiem :)

Składniki:

1 szklanka mąki gryczanej

1 szklanka mąki kukurydzianej

1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

2 szklanki mleka ( ja użyłam mleko ryżowe )

olej do smażenia

1/2 łyżeczki soli

1 łyżeczka kurkumy

1/2 łyżeczki suszonego oregano

Wszystkie składniki łączę ze sobą i mieszam dokładnie. Odstawiam na 15 minut. Po tym czasie smażę na oleju z każdej strony aż będą złote.

W tym czasie możemy przygotować farsz.

Składniki:

1 duża cebula, pokrojona drobno

2 ząbki czosnku, pokrojone drobno

olej do smażenia np. rzepakowy

3 małe, młode marchewki, pokrojone w plasterki

pęczek szpinaku umyty i pokrojony drobno

garść zmielonego parmezanu

mały pęczek szczypiorku, pokrojony drobno

kilka gałązek mięty świeżej, pokrojonej drobno

papryczka chilli, pokrojona drobno

sól i pieprz

pestki granatu

Rozgrzewamy olej na patelni, wrzucamy cebulę, czosnek i papryczkę chilli. Smażymy przez około 3 minuty i dodajemy marchewkę. Smażymy następne 5 minut co jakiś czas mieszając. Po tym czasie wrzucamy szpinak i smażymy aż szpinak się skurczy a marchewka trochę zmiękknie, około 7 minut. Na koniec dodajemy zioła, szczypiorek i miętę. Podsmażamy wszystko razem około 4 minuty i farsz gotowy. Odstawiamy z ognia i dodajemy ser parmezan, wszystko razem mieszamy.

Gotowym farszem faszerujemy upieczone naleśniki i posypujemy granatem.

Smacznego!!!

 

 

 

 

 

 

««« Powrót

Komentarze


Imię:
Email (nie będzie publikowany):
Treść komentarza: