Naleśniki bezglutenowe ze szpinakiem
Wtorek, 13 Czerwiec 2017
Kochani bardzo Was przepraszam, że dawno nie podałam żadnego przepisu. Ostatnio byłam na wakacjach na Sycylii a potem jeszcze na Malcie w szkole języka angielskiego. Nie ukrywam, że było cudownie, gorąco i bardzo smacznie :)
Już wróciłam i teraz będę w miarę możliwości podawać Wam moje przepisy :)))
Dzisiaj przygotowałam naleśniki bezglutenowe ze szpinakiem :)
Składniki:
1 szklanka mąki gryczanej
1 szklanka mąki kukurydzianej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
2 szklanki mleka ( ja użyłam mleko ryżowe )
olej do smażenia
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki suszonego oregano
Wszystkie składniki łączę ze sobą i mieszam dokładnie. Odstawiam na 15 minut. Po tym czasie smażę na oleju z każdej strony aż będą złote.
W tym czasie możemy przygotować farsz.
Składniki:
1 duża cebula, pokrojona drobno
2 ząbki czosnku, pokrojone drobno
olej do smażenia np. rzepakowy
3 małe, młode marchewki, pokrojone w plasterki
pęczek szpinaku umyty i pokrojony drobno
garść zmielonego parmezanu
mały pęczek szczypiorku, pokrojony drobno
kilka gałązek mięty świeżej, pokrojonej drobno
papryczka chilli, pokrojona drobno
sól i pieprz
pestki granatu
Rozgrzewamy olej na patelni, wrzucamy cebulę, czosnek i papryczkę chilli. Smażymy przez około 3 minuty i dodajemy marchewkę. Smażymy następne 5 minut co jakiś czas mieszając. Po tym czasie wrzucamy szpinak i smażymy aż szpinak się skurczy a marchewka trochę zmiękknie, około 7 minut. Na koniec dodajemy zioła, szczypiorek i miętę. Podsmażamy wszystko razem około 4 minuty i farsz gotowy. Odstawiamy z ognia i dodajemy ser parmezan, wszystko razem mieszamy.
Gotowym farszem faszerujemy upieczone naleśniki i posypujemy granatem.
Smacznego!!!