Naleśniki z mąki jaglanej

Niedziela, 24 Kwiecień 2016

Naleśniki z mąki jaglanej
Naleśniki z mąki jaglanej Naleśniki z mąki jaglanej

Kaszę jaglaną juz wszyscy znamy i coraz częściej ją wykorzystujemy w kuchni. 

Kasza jaglana jest lekkostrawna i nie uczula, ponieważ nie zawiera glutenu. Dlatego warto polecać ją osobom, które chorują na celiakię, stosującym dietę bezglutenową oraz tym którzy cierpią na niedokrwistość.

Kasza ma właściwości antywirusowe, zmiejsza stan zapalny błon śluzowych, jest dobrym lekarstwem na katar.

Proponuję zrobić naleśniki z mąki jaglanej (mąkę możemy kupić już gotową )

Składniki:

200 g mąki jaglanej

3 jaja

szczypta soli

około 400 ml mleka

około 40 g masła roztopionego lub oleju

woda gazowana, jeżeli będzie potrzeba rozcieńczyć ciasto

Do miski wsypać mąkę, sól dodać jaja i mleko. Wszystko razem zmiksować na gładkie ciasto. Dodać tłuszcz i ponownie wymieszać. Odstawić na 30 minut.

Smażyć naleśniki na rozgrzanej patelni aż się zarumieni z każdej strony.

Podawać można z wybranymi przez siebie dodatkami.

Ja podałam z suszonymi pomidorami, szpinakiem, cebulką, czosnkiem i szczypiorkiem.

 

 

 

««« Powrót

Komentarze


Imię:
Email (nie będzie publikowany):
Treść komentarza: