Olej Rydzowy (GTS)

Czwartek, 20 Luty 2014

Olej Rydzowy (GTS)
Olej Rydzowy (GTS) Olej Rydzowy (GTS)

Olej Rydzowy inaczej Olej z Lnianki. Posiada wysoką zawartość omega 3 oraz naturalne antyutleniacze. Obniża poziom złego cholesterolu. Jest bogatym źródłem witamin A, B i E. Badania kliniczne dowiodły, że u pacjentów przyjmujących olej rydzowy, poziom cholesterolu w ciągu 2 tygodni spadł o 12%.

Olej z nasion lnianki-rydzu, który użyłam, jest tłoczony na zimno. Posiada jasnożółtą barwę i charakterystyczny smak i zapach. Zawiera 90% kwasów nienasyconych, są to kwasy bardzo korzystne dla diety i zdrowia człowieka.

Ten, o którym mówię ma przyznany europejski znak : Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (GTS). Jest on przyznawany produktom, które wytwarzane są z tradycyjnych surowców, według tradycyjnej receptury lub tradycyjnymi metodami. Nazwa takiego produktu odnosi się do jego specyficznego charakteru lub jest tradycyjnie stosowana dla tego produktu. http://www.trzyznakismaku.pl

Olej rydzowy jest idealny do sałatek, do potraw z ryb. Pamiętajmy, aby używać go tylko na zimno! 

Śledzie z suszonymi śliwkami i orzechami.

Składniki:

7 płatów śledzi solonych ( włożyć je na noc do mleka)

duża garść suszonych śliwek ( pokroić na paseczki)

duża garść orzechów włoskich ( zrumienić na suchej patelni i połamać na mniejsze kawałki)

1 mała cebula (pokrojona w drobną kosteczke)

2 łyżeczki tymianku ( może być suszony)

sól, pieprz

olej rydzowy (jeżeli nie macie takiego oleju, możecie zastąpić go innym, tylko tłoczonym na zimno)

Wyciągnąć śledzie z mleka, opłukać pod zimną wodą, wysuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić na kawałki około 2 cm. Wszystkie składniki włożyć do miski, przyprawić, na koniec polać olejem rydzowym i delikatnie wymieszać.

««« Powrót

Komentarze


Imię:
Email (nie będzie publikowany):
Treść komentarza: