BettyBlog
Witam na moim blogu. Tutaj spisuję moje osiągnięcia kulinarne, nowe odkrycia i zauroczenia... Pragnę podzielić się sposobem na stworzenie ciekawej formuły spotkań lub uroczystości. Często sama się dziwię jak “włożone serce” w przygotowanie przyjęcia procentuje niesamowitym klimatem. Błogie zadowolenie na twarzach Gości - oto rzecz bezcenna :)
Dawno mnie tu nie było :(
Przepraszam Was bardzo za to, że nie ma nowych wpisów, przepisów. Mam nadzieję, że niebawem wszystko wróci do normy. Niestety teraz realizuję mój projekt a poza tym do końca roku szkolnego prowadzę bufet w szkole dla uczniów a w weekendy dla studentów. Dlatego też nie mam czasu aby pojawiać się na blogu. Siedem dni w tygodniu teraz pracuję i wierzcie mi, że naprawdę brakuje mi czasu na wiele spraw. No cóż ale do rzeczy :)
Dzisiaj wstawiłam na instagram zdsjęcie tarty z pieczonym bakłażanem i obiecałam, że pojawi się przepis
oto on:
ciasto francuskie (1 opakowanie)
2 bakłażany pokrojone na małe kwadraciki (kawałki)
przyprawy: po łyżeczce suszonego oregano,kminu rzymskiego , mielonej kolendry i szczypta ostrej papryki
łyżka soku z cytryny i oleju
2 ząbki czosnku ale niekoniecznie
2 łyżki tahini
1 świeża papryczka chilli drobno pokrojonej
do podania jogurt naturalny, pestki granatu i natka pietruszki lub świeża kolendry Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia na którym rozsypać bakłażana, doprawić solą, pieprzem, oregano, skropić sokiem z cytryny i olejem, dodać starty czosnek i wszystko wymieszać. Piec przez około 25 minut. Upieczonego bakłażana włożyć do miski i wymieszać z tahini, kminem, kolendrą i ostrą papryczką w proszku. Ciasto francuskie rozłożyć na blaszce. Na cieście wyłożyć bakłażana pozostawiając okołó 1 cm wolny brzeg. Posypać posiekaną papryczką chilli i piec przez około 20-25 minut do czasu aż ciasto się zarumieni. Tartę polać jogurtem i posypać granatem oraz natką pietruszką lub świeżą kolendrąKomentarze [0] »»» · Podziel się na Facebooku »»»
Moja Julia uwielbia gofry :) Dlatego dzisiaj postanowiłam, że zrobię nam a w szczególności jej na śniadanie gofry na słodko :)))
Składniki:
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżeczki cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
2 jaja
1/2 szklanki oleju rzepakowego
1 szklanka mleka, jak będzie za gęste ciasto dolać więcej mleka
Mąkę przesiać i wsypać do miski, dodać proszek do pieczenia, sól, cukier, cukier waniliowy i wszystko wymieszać. Następnie dodać jajka, olej i mleko. Wymieszać mikserem na gładką masę, tylko do połączenia się składników. Ciasto odstawić aby odpoczęło na minimum 15 minut ( nie jest to konieczne)
Rozgrzać gofrownicę, gofry piec około 4 minut lub przez czas podany w instrukcji gofrownicy. Nakładamy ciasto łyżką i rozprowadzamy ciasto dokładnie po całej powierzchni.
Gofry po upieczeniu odkładamy na metalową kratkę. Podawać z ulubionymi dodatkami np. z sokiem z jeżyn, z jogurtem naturalnym, malinami, kozim serkiem, musem jabłkowym, świeżymi figami itp.
Komentarze [0] »»» · Podziel się na Facebooku »»»
Co roku historia się powtarza :) co mam na myśli?
W ogrodzie u mojego Taty cukinia rośnie jak szalona i co roku każdy, kto odwiedza mojego tatę dostaje w prezencie do domu zapas cukinii.
Ja zazwyczaj jestem u Taty w niedzielę i również wracam do domu z nową dostawą cukinii. Oczywiście staram się ć z niej różne potrawy ale czasami brak pomysłu.
Tym razem prosty przepis na pasztet z cukinii, oto on:
Składniki:
1 wielka cukinią lub 3 duże, albo poprostu ile macie. (u mnie cukinii nie brakuje :)))
2 duże cebule
4 marchewki
3 ząbki czosnku
6 łyżek oleju rzepakowego
3/4 szklanki bułki tartej
10 łyżek kaszy mannej
duży pęczek natki pietruszki posiekanej
pęczek koperku posiekanego
3 jaja
sól, pieprz
po 2 łyżeczki kurkumy, ostra papryka
Cukinię umyć, cebulę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cukinię i cebulę wyłożyć na sito , posolić, wymieszać i zostawić na 1/2 godziny. Po tym czasie dokładnie odsączyć dociskając dłonią aby pozbyć się jak najwięcej ilości soków.
Do odcisniętej cukinii dodać obraną i startą drobno marchewkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, bułkę tartą, kaszę manną, zioła posiekane, jajka i przyprawy.
Wszystko dokładnie wymieszać, jeżeli jest potrzeba doprawić solą i wyłożyć do foremni wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec przez około 1,5 godziny.
Smacznego!
Komentarze [0] »»» · Podziel się na Facebooku »»»
Obiecałam, a więc podaję przepis na ciasto czekoladowe bez mąki, które dwa dni temu było na moim fp.
Składniki:
130 g masła
120 g ksylitolu lub cikru
400 g gorzkiej czekolady
2 łyżki oleju
6 jajek
szczypta soli
Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Formę wysmarować tłuszczem np. masłem lub olejem.
Do miski włożyć połamaną czekoladę, wlać olej i dodać masło, wszystko rozpuścić, mieszać czasami do uzykania gładkiej masy.
Do drugiej miski wbić 2 jaja oraz żółtka z pozostałych 4 jajek. ( białka zachować) Do żółtek dodać sól i wymieszać, następnie wlać roztopioną masę czekoladową. Wymieszać do uzyskania gładkiej masy.
Ubić pozostałe 4 białka na pianę stopniowo dodając cukier cały czas ubijając. Na koniec piana ma być sztywna, gęsta i błyszcząca. Pianę dodać w dwóch partiach do masy czekoladowej i mieszać delikatnie łyżką do połączenia się składników.
Masę wyłożyć do formy, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika. Piec przez około 35 minut. Wyjąć ciasto z piekarnika i odstawić.
W tym czasie przygotować masę:
Składniki:
świeże owoce sezonowe
200 g śmietanki 30% zimnej do ubijania
250 g mascarpone, zimne z lodówki
4 łyżki cukru pudru
sok z 1/2 cytryny
Do miski wlać zimną śmietankę, dodać mascarpone, cukier i ubijać mikserem na sztywną, gęstą i puszystą masę. Na koniec ja dodaję delikatnie sok z cytryny aby masa nie była zbyt słodka.
Masę wyłożyć na wystudzone ciasto, posypać owocami.
Smacznego!!!
Komentarze [0] »»» · Podziel się na Facebooku »»»
W letnie dni zazwyczaj piekę ciasta ze świeżymi owocami. Tak też zrobiłam dzisiaj, ze względu na moją Julię, która uwielbia budyń jest to ciasto kruche z masą budyniową i owocami. W moim przypadku są to truskawki :)
Słodka klasyka upalnych dni!
Składniki:
Na ciasto:
250 g mąki
120 g masła z lodówki
szczypta soli
1 jajko
2 łyżki cukru pudru
Blaszkę do tarty posmarować olejem. Mąkę przesiać do miski, dodać zimne z lodówki masło, pokrojone w kostkę cukier oraz sól. Rozcierać palcami masło z mąką lub zmiksować mikserem aż powstaną okruchy ciasta, następnie dodać jajko i złączyć składniki w kulę, jeżeli ciasto nie chce się złączyć dodać troszkę zimnej wody. Kulę ciasta włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę.
Ciasto po tym czasie wyjąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę ( dno i boki ). Spód podziurkować widelcem, wstawić do lodówki na 20 minut.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Formę z ciastem okryć folią aluminiową. Na dno położyć obciążenie np. suchą fasolę lub ryż. Rozprowadzić fasolę równomiernie po całej powierzchni tarty. Wstawić do piekarnika i piec przez około 15 minut aż się lekko zarumieni.
Masa budyniowa:
Ugotować 2 budynie o smaku waniliowym według instrukcji na opakowaniu ( dodać o pół szklanki mniej mleka)
Do ciepłego budyniu dodać 100 g roztopionego masła i dokładnie wymieszać.
Jak budyń wystygnie wyłożyć go na upieczony spód ciasta, potem wyłożyć pokrojone truskawki.
Ciasto schować do lodówki na minimu 1 godzinę.
Smacznego!!!
Komentarze [0] »»» · Podziel się na Facebooku »»»
Truskawki uwielbiają prawie wszyscy i bardzo dobrze, ponieważ są bardzo zdrowe i niskokaloryczne (100g owoców to 35 kcal )
Bardziej tuczące mogą być tylko przetwory z tych owoców szczególnie jeżeli używamy dużo cukru.
Truskawki są też lekkostrawne, nie ma więc poważniejszych przeciwskazań do ich spożywania.
Truskawki surowe mają właściwości regeneracyjne, mineralizujące i witaminizujące, przeciwinfekcyjne i pobudzające. Zawierają witaminy: C, B1 i B2, a to one odpowoadają za prawidłową pracę układu nerwowego, korzystnie wpływają na mięśnie i serce oraz paznokcie i włosy.
Czyli Kochani korzystajcie z tego, że sezon na truskawki trwa i jedzmy je :))
Dzisiaj specjalnie na życzenie mojej Julii zrobiłam bardzo proste ciasto z truskawkami, takie jakie robiły nasze mamy i babcie.
SKŁADNIKI:
3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru (ja użyłam ksylitolu)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki śmietany (ja dodałam jogurtu naturalnego)
4 łyżki oleju
120 g masła
5 żółtek
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Powinno być jednolite i gładkie. Ciastem wyłożyć formę do pieczenia.
Na ciasto wykładamy truskawki przecięciem do góry.
Kruszonka:
3/4 szklanki mąki
70 g masła zimnego
4 łyżki cukru
3 łyżki płatków migdałów
Z podanych składników robimy kruszonkę. Rozcieramy je w palcach tak, aby powstał piasek.
Kruszonkę wysypujemy w miarę równomiernie na ciasto, posypujemy płatkami migdałow i
wkładamy do nagrzanego piekarnika do 175 stopni i pieczemy około 40 minut.
Smacznego!
Komentarze [0] »»» · Podziel się na Facebooku »»»
4 marchewki drobno starte
1,5 szklanki płatków owsianych zmielonych na mąkę
3 jaja, oddzielone żółtka od białek
5 łyżek ksylitolu
4 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
Jeżeli ciasto będzie za gęste można dolać mleka, ja tak zrobiłam.
Do startej marchewki dodajemy żółtka, olej i ksylitol i mieszamy.
Do zmielonych płatków owsianych dodajemy cynamon i proszek do pieczenia. Mieszamy z mokrymi składnikami.
Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Delikatnie mieszamy z resztą ciasta. Jeżeli ciasto jest za gęste tak jak u mnie dolewam mleko. Próbuję czy nie jest za mało słodkie, jeżeli jest dobre wylewam na blaszkę i piekę około 1 godziny do suchego patyczka :))
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Na wierzch ciasta można ułożyć np. gruszki karmelizowane w miodzie i orzechy prażone.
Komentarze [0] »»» · Podziel się na Facebooku »»»
Chcesz zorganizować przyjęcie, imprezę tematyczną, bankiet (urodziny. chrzciny,komunię itp) zgłoś się do Betty House, bardzo chętnie Ci pomogę :)
Przyjęcie może odbyć się w Twoim domu lub w innym wybranym miejscu.
Z każdym z Was chętnie ustalę zapotrzebowanie na smaki i potrawy bo zależy mi, aby Wasze przyjęcie było wyjątkowe!
A cena każdego przyjęcia zależy od ustalonych indywidualnie oczekiwań oraz wyboru potraw.
Zapraszam do kontaktu: 503 656 147 Beata Pogorzelska
Możecie liczyć na to, że moje potrawy będą zdrowe, pyszne a przede wszystkim zrobione z sezonowych produktów!!!
Komentarze [0] »»» · Podziel się na Facebooku »»»
Jak wiecie, zdrowe odżywianie jest dla mnie bardzo ważne.
Daje mi to dużo satysfakcji i dobre samopoczucie.
Jednocześnie zdaje sobie sprawę, że dbanie o siebie poprzez zdrowe odżywianie nie zawsze wystarczy, dlatego też, staram się regularnie badać i korzystam z bezpłatnych badań.
W województwie pomorskim, aktualnie trwa kampania, promująca badania profilaktyczne pod hasłem: „Rzeczywistość zaskakuje nie daj się zaskoczyć”.
W ramach projektu można wykonać darmowe badania cytologiczne oraz kolonoskopowe.
Badania cytologiczne jest skierowane dla kobiet w wieku 25-59 lat, które w ciągu ostatnich trzech lat nie miały wykonywanej cytologii w ramach programu przesiewowego finansowanego przez NFZ.
Aby umówić się na badanie wystarczy zadzwonić pod numer 58 727 01 30 lub wejść na stronę www.cytologia-pomorze.pl.
Z bezpłatnych badań kolonoskopowych mogą skorzystać mężczyźni i kobiety aktywni zawodowo w wieku:
· 50-65 lat, którzy nie mają objawów raka jelita grubego, a także w ciągu ostatnich dziesięciu lat nie wykonywali badania kolonoskopowego,
· 40-49 lat bez objawów raka jelita grubego, które miały w rodzinie krewnego pierwszego stopnia (rodzice, rodzeństwo, dzieci) z rakiem jelita grubego,
· 25-49 lat pochodzące z rodziny z zespołem Lyncha.
Aby umówić się na badanie wystarczy zadzwonić pod numer 58 727 01 30 lub wejść na stronę www.kolonoskopia-pomorze.pl.
Kochani badajcie się!
Komentarze [0] »»» · Podziel się na Facebooku »»»
Zapraszam do skorzystania ze specjalnej oferty wielkanocnej.
Możecie liczyć na to, że moje potrawy będą zdrowe, pyszne a przede wszystkim zrobione z pasją :)))
W celu złożenia zamówienie proszę skontaktować się telefonicznie 503656147 lub e-mailowo betty@bettyhouse.pl
Żurek z tartą cebulą i pieczonym jabłkiem ( na własnym zakwasie) - 29,00 zł/litr
Szynka miodowa z sosem musztardowo-koperkowym - 75,00 zł/kg
Biała kiełbasa z suszonymi pomidorami - 37,00 zł/kg
.......................................................................................................................................
Jaja faszerowane tuńczykiem - 4,50 zł/szt.
Jaja faszerowane pesto z rukoli - 4,00 zł/szt.
Jaja faszerowane wędzonym łososiem - 4,50 zł/szt.
.......................................................................................................................................
Sałatka jarzynowa - 30,00 zł/kg
Rolada szpinakowa z serkiem i suszonymi pomidorami - 75,00 zł/szt.
.......................................................................................................................................
Pasztet z królika - 90,00 zł/kg
Pasztet z wędzonym boczkiem - 60,00 zł/kg
Pate z wątróbki drobiowej doprawiany koniakiem - 75,00 zł/kg
Pasztet wegetariański (różne warianty do wyboru) - 60,00 zł/kg
.......................................................................................................................................
Śledzie w cieście francuskim podane z sosem kaparowym - 4,50 zł/szt.
.......................................................................................................................................
Tarta z kozim serem i figami - 90,00 zł/szt.
Tarta z karmelizowaną cebulą - 70,00 zł/szt.
Quiche z jabłkiem i boczkiem - 80,00 zł/szt.
.......................................................................................................................................
Mazurek z tahini i granatem - 50,00 zł/szt.
Mazurek migdałowy z płatkami róż - 50,00 zł/szt.
Babka wielkanocna - 45,00 zł/szt.
Babka drożdżowa Panettone - 60,00 zł/szt.
Tort bezowy z musem malinowym - 120,00 zł/szt.
Sernik ze słonym karmelem - 80,00 zł/szt.
Zapraszam do składania zamówień.
Istnieje możliwość wystawienia faktury VAT.
Komentarze [0] »»» · Podziel się na Facebooku »»»
Dzisiaj jest Dzień Kobiet i właśnie z tej okazji chciałabym życzyć wszystkim kobietkom, małym i dużym samych cudownych chwil w życiu :)
08 marca jest również dniem moich urodzin i imienin i z tej okazji przygotowałam dwa ciasta dla gości, którzy będę mieli ochotę mnie w tym dniu odwiedzić :)
Upiekłam tort tiramisu oraz roladę bezową. Przepis na tort już dawno można znaleźć na moim blogu, natomiast przepis na roladę podam Wam dzisiaj.
ROLADA BEZOWA Z ZURAWINĄ
Składniki na bezę:
4 białka
łyżeczka soku z cytryny
szczypta soli
200 g cukru pudru
duża garść płatków migdałowych
Nadzienie:
500 g świeżych lub mrożonych żurawin
250 ml soku z granatów
100 g ksylitolu lub cukru
1 łyżeczka cynamonu i mąki ziemniaczanej
Krem:
500 ml kremówki
nasiona z laski wanilii
Białka ubijamy z sokiem z cytryny i szczyptą soli. Dodajemy łyżkę cukru i ubijamy. Kontynuujemy dodając cukier łyżka po łyżce, aż piana stanie się gęsta i błyszcząca. Na blaszce wyłożonej natłuszczonym papierem do pieczenia rozsypujemy płatki migdałowe. Na tym rozprowadzamy warstwę piany i pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni, do momentu kiedy beza urośnie i się ze złoci. Studzimy.
Żurawinę gotujemy do miękkości w soku z granatów około 10 minut. Dodajemy cukier i cynamon, gotujemy jeszcze 5 minut. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z odrobiną zimnej wody i zagęszczamy żurawiny. Studzimy.
Na dużym kawałku pergaminu przesiewamy sporo cukru pudru i przekładamy na to bezę magdałami do spodu. Śmietanę ubijamy z pestkami wanilii. Krem powinien być gęsty, ale nie sztywny, rozsmarowujemy go na bezie, pozostawiając wolne brzegi. Na środku rozprowadzamy sos żurawinowy.
Za pomocą papieru rolujemy bezę. Ostrożnie przenosimy na półmisek.
Można podać dodatkowo żurawinę :)
Komentarze [0] »»» · Podziel się na Facebooku »»»
Święta, świeta i po świętach :)
Niestety czas świąteczny już minął, nie krywam, że był jak co roku wyjątkowy. Jest to czas który spędzam z najbliższymi, z rodziną, czyli z tymi których kocham najbardziej:)
Było oczywiście pyszne jedzenie, w pierwszy dzień świąt byliśmy u mojej siostry Kasi na obiedzie. Kasia, Szczerek i Wiktor przygotowali się do niego wyśmienicie, zaczynając od pięknej dekoracji, kończąc na pysznych potrawach.
Na główne danie była jagnięcina z pieczonymi ziemniaczkami, była idealna, chrupiąca skórka a w środku soczysta :)
Dziękuję wszystkim za te cudowne chwile i już się nie mogę doczekać następnych świąt :)
Komentarze [0] »»» · Podziel się na Facebooku »»»
Święta Bożego Narodzenia to dla mnie i dla mojej rodziny najbardziej oczekiwane święta w roku.
Wspólna wigilia, kolacja, rozdawanie prezentów, choinka, wspólne śpiewanie kolęd - to już jutro, z czego bardzo się cieszę :)
U mnie wszystko gotowe, prezenty popakowane, potrawy ugotowane, w tle słychać kolędy.
Idealny czas, aby złożyć Wam Kochani życzenia :)
Życzę WamŚwiąt białych aczkolwiek wiem, że to chyba niemożliwe :), pachnących choinką, spędzonych w ciepłej, rodzinnej atmosferze, pełnych niespodziewanych prezentów. Świąt dających radość i odpoczynek oraz nadzieję na Nowy Rok, żeby był jeszcze lepszy niż ten, który właśnie przemija.
Smacznych, spokojnych Świąt !!!
Komentarze [0] »»» · Podziel się na Facebooku »»»
Za dziesięć dni będzie wigilia. W tym roku ja zapraszam wszystkich do mnie, aby spędzić ją przy wspólnym stole.
Nie będziemy najpierw spędzać ją przez kilka godzin z rodziną Adasia a potem z moją. Tym razem wszyscy spotkamy się o godzinie 18.00 u nas, aby zacząć wspólne świętowanie :))
Jesteście gotowi do świąt?
Ja już prawie :) Dzisiaj udekorowałam choinkę, którą zbudował Adaś. Szczerze mówiąc nie pomyślałam wcześniej, że kiedyś będę miała choinkę z drewna, a nie prawdziwą z lasu.
Na wigilii będzie 17 osób i jak postawimy stoły wtedy zrobi się mało miejsca i dlatego postanowiliśmy, że zrobimy tym razem inaczej. Choinka pomimo tego, że nie jest prawdziwa przyznaję że bardzo mi się podoba i jestem z niej bardzo dumna :)
Tak więc dekoracje świąteczne są już gotowe, prezenty przygotowane tylko czekają, aby je ładnie zapakować, ale to zrobię za kilka dni.
Jeśli chodzi o potrawy wigilijne część przypisałam mojej rodzinie na przyklad:
Ania jak zwykle przygotuje dwa rodzaje śledzi, które są zawsze pyszne oraz barszcz z uszkami. Oczywiście wszystko zrobione od podstaw zaczynając od zakwasu na barszcz.
Tata czyli dziadek pierogi z kapustą i grzybami oraz z makiem na deser. Pewnie niektórych to dziwi, ale u nas jest taka tradycja, że co roku mamy również pierogi z makiem. Polecam, najlepiej skropione na koniec limonką.
Tereska, mama Adasia ugotuje kompot z suszu
Julia i Maciek zrobią sałatkę jarzynową oraz ciasto marchewkowe
Kasia i Bartek przyniosą piernika i sernik reszta należy do mnie.
Chcę zrobić tatara z łososia, pasztet z karpia, czerwoną kapustę duszoną w dużej ilości czerwonego wina, zamiast bigosu świątecznego podam kapustę wigilijną w cieście drodżowym itp.
Kochani najważniejsze, aby przygotowania do świąt były dla nas wszystkich wielką przyjemnością !
Komentarze [0] »»» · Podziel się na Facebooku »»»
Wczoraj piekłam dynię w piekarniku, część użyłam do sałatki, a drugą część zmiksowałam i powstało puree z dyni.
Jeżeli mamy puree z dyni możemy upiec placuszki, które będą idealne na śniadanie :)
Składniki:
300 g puree z upieczonej dyni
1 lub 2 jajka w zależności jaka gęsta jest masa
50 g jogurtu naturalnego, jeżeli masa jest zbyt gęsta
3 łyżki oleju lub masła
2-3 łyżki ksylitolu lub cukru
1 i 1/3 szklanki mąki ( może być pszenna) ja uzyłam bezglutenowej ryżowej szklankę i 1/3 kukurydzianej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
szczypta cynamonu
3 gruszki
W misce wymieszać puree z dyni z jajkami i 3 łyżkami oleju oraz z ksylitolem.
Bezpośrednio przez sitko dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz solą. Wszystko wymieszać do połączenia się składników na gładką i jednolitą masę. Można zmiksować mikserem na minimalnych obrotach.
Rozgrzać patelnię, posmarować ją olejem. Nakładać po 1 łyżce ciasta zachowując odstępy.
Placki smażyć na niezbyt dużym ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione, przez około 2,5 minuty z każdej strony.
Placki można podawać na przykład z karmelizowanymi gruszkami, posypane cynamonem.
Można posypać cukrem pudrem, podawać z powidłami.
Smacznego!!!
Komentarze [0] »»» · Podziel się na Facebooku »»»
Pewnie zauważyliście, że ostatnio lubuję się w śledziach :)
To prawda, jak przychodzą zimne miesiące przychodzi ochota na śledzia.
Dlatego dzisiaj proponuję soczyste, wyraziste w smaku kotlety rybne ze śledzia :) W dodatku niekosztowne i proste w przygotowaniu.
Składniki:
6 filetów śledziowych
kajzerka
1 jajo
cebula
masło
pieprz i sól
Śledzie wymoczyć przez cała noc w mleku lub w wodzie. Następnego dnia pokroić śledzie na bardzo drobno lub zemleć w maszynce do mielenia. Cebulę posiekać bardzo drobno i udusić na maśle do miękkości.
Śledzia i cebulę połączyć z namoczoną w mleku bułką, jajkiem, przyprawami i całość dokładnie wymieszać na gęstą pastę, w razie konieczności podsypać bułką tartą lub rozrzedzić dodatkowym jajkiem.
Z masy uformować kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać z sosem kaparowym.
Sos kaparowy:
3 łyżki kaparów
jogurt naturalny (pół dużego kubka)
trochę cytryny
koperek lub natka pietruszki
pieprz
Wszystkie składniki zmiksować w blenderze, jeżeli sos jest za słony dodać więcej jogurtu.
Kotlety ze śledzia można podawać z ziemniakami puree i z ogórkiem kiszonym lub kapustą kiszoną :)
Komentarze [0] »»» · Podziel się na Facebooku »»»
Smak ciasta marchewkowego nigdy się nie nudzi. Ten przysmak jest kolejnym dowodem na to, że dodawanie warzyw do deserów nie jest aż tak szalonym pomysłem, jak mogłoby się wydawać.
Składniki:
2 średnie marchewki starkowane na drobnych oczkach
100 g ksylitolu lub cukru
200 g oleju słonecznikowego
3 jaja
225 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka zmielonego kardamonu
skórka starta z 1 cytryny
garść drobno posiekanych, obranych i blanszowanych pistacji
garść drobno posiekanych suszonych moreli
Kandyzowana marchewka:
1 marchewka starta na grubszych oczkach ale też może być starta na drobnych oczkach
75 g cukru
4 łyżki lub jak jest potrzeba to więcej wody
Lukier z serkiem śmietankowym:
100 g serka np. filadelfia
150 g cukru pudru
3 łyżeczki soku z cytryny
laska wanilii
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Przygotować balszkę na muffinki, włożyć do niej gumowe foremi lub wysmarować tłuszczem.
W mikserze utrzeć cukier, jaja i olej, do uzyskania jasnej, puszystej masy.
Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól, kardamon i skórkę z cytryny. Mieszać do chwili połączenia się składników.
Delikatnie wmieszać startą marchew, pistacje i morele. Jeżeli masa jest za gęsta proszę dodać olej.
Przełożyć masę łyżką do foremek i piec przez około 20-25 minut.
Przygotować kandyzowaną marchewkę.
Startą marchewkę na cienkie paski włożyć do rondla z cukrem, sokiem z cytryny i wodą. Powoli doprowadzić do zagotowania, mieszając do rozpuszczenia się cukru. Gotować na dużym ogniu przez około 5 minut, aż syrop zgęstnieje a paski marchewki staną się bursztynowe.
Przygotować lukier z serkiem śmietankowym:
Serek śmietankowy i cukier puder utrzeć w mikserze, wmieszac sok z cytryny oraz ziarenka z laski wanilii. Lukier rozsmarować na ostudzonych babeczkach i udekorować je kandyzowaną marchewką.
Komentarze [0] »»» · Podziel się na Facebooku »»»
Przyszła jesień, a razem z nią przyszła ochota na śledzia :)
Jesienią i zimą bardzo często jadam śledzie pod różną postacią, w oleju, w sałatkach, w śmietanie itd.
Śledzie jak pewnie już wiecie są bardzo zdrowe, mają najwięcej kwasów omega3 z dostępnych polskich ryb, dlatego pamiętajcie warto je jeść!!! Wystarczy zjeść dziennie 1/3 część śledzia, aby dostarczyć organizmowi dzienną dawkę omega3 :)))
Przepisy na śledzia są różne w każdym domu. Warto czasem spróbować czegoś nowego i przygotować coś nietypowego.
Proponuję dzisiaj przygotować idealną przekąskę, która sprawdzi się na naszych stołach również w trakcie rodzinnych imprez jak i spotkań z przyjaciółmi.
Składniki:
6 filetów śledziowych (wymoczyć najlepiej przez calą noc w mleku)
1 duży rulon ciasta francuskiego ( gotowego)
1 duża cebula pokrojona drobno
1 ząbek czosnku pokrojony drobno (jeżeli lubicie, ale niekoniecznie)
2 łyżeczki tymianku
masło klarowane
5-6 łyżek jogurtu naturalnego gęstego lub śmietany 18%
pieprz świeżo zmielony
1 jajko surowe
Cebulę i czosnek podsmażyć na maśle. Śledzie opłukać w zimnej wodzie, osuszyć i pokroić w drobną kosteczkę. Wymieszać z przestudzoną cebulką, jogurtem, tymiankiem i pieprz.
Ciasto rozwijamy, rozkładamy na nim przygotowaną masę i zwijamy jak roladę.
Kroimy na 1-2 centymetrowe kawałki (plastry), każdy kawałek układamy na płasko na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy rozmąconym jajkiem. Można dodatkowo dodać do każdego kawałka po 1-2 kapary, jeżeli lubicie.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 25 minut. Kiedy będą już upieczone na złoto wyjmujemy i możęmy od razu podawać.
Smakują pysznie na ciepło jak i na zimno :))
Możemy podawać z sosem np. chrzanowym lub z samym jogurtem lub śmietaną.
Smacznego!!!
Komentarze [0] »»» · Podziel się na Facebooku »»»
Ciasto czekoladowe ze śliwkami marynowanymi w whisky jest mało słodkie, dla mnie po prostu idealne!
Kluczem do zachwytu nad tym ciastem jest niedopieczony środek, ale nie martwcie się to nie ma nic wspólnego z zakalcem, ponieważ ciasto jest bezglutenowe i nie zawiera mąki.
Wilgotne bardzo czekoladowe ciasto z miękkimi śliwkami może niektórych rozkochać na zabój :))
Ciasto jest wykwintne i znajdzie fanów szczególnie wśród wielbicieli wytrawnych smaków oraz rasowych czekoholików.
Jeżeli lubicie czekoladę musicie je zrobić!
Śliwki moczymy w whisky, podczas pieczenia procenty się ulotnią, a zostanie niesamowity smak i aromat whisky i suszonych, słodkich śliwek.
Składniki:
125 g śliwek suszonych
50 ml whisky (taka ilość aby zakryła śliwki podczas moczenia)
250 g gorzkiej czekolady
200 g masła
5 jajek
100 g ksylitolu lub cukru
szczypta soli
200 g migdałów
Namocz śliwki w whisky na minimum 1 godzinę a najlepiej dłużęj :))
Przygotuj tortownicę i wyłóż dno i boki papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni góra, dół.
Połam czekoladę na kawałki, rozpuść razem z masłem i odstaw na bok. Zmiksuj migdały, oddziel żółtka od białek. Utrzyj żółtka z połową ksylitolu na puszysty kogel mogel i dodaj do rozpuszczonej czekolady. Dodaj do czekoladowej masy śliwki razem z whisky w której się moczyły, a następnie wmieszaj migdały. Ubij białka ze szczyptą soli i drugą połową ksylitolu lub cukrem do momentu aż powstanie sztywna piana, Wmieszaj do czekoladowo-śliwkowej masy 1/3 część piany, a gdy się połączy dodaj kolejną z trzech części, na końcu delikatnie wmieszaj ostatnią część. Przelej ciasto do formy i piecz 35 minut. Ciasto na środku ma być delikatnie luźne. Gdy ciasto ostygnie dopiero wtedy rozepnij boki tortownicy. Nie trzymaj ciasta w lodówce!Komentarze [0] »»» · Podziel się na Facebooku »»»
Minął następny rok i Julia dzisiaj kończy 23 lata.
Jak zwykle spotykamy się w gronie najbliższych, aby wspólnie uczcić ten dzień. Specjalnie na tą okazję przygotowalam takie oto menu:
Przystawka:
pizza po polsku z grzybami leśnymi i sosem chrzanowym
figi zapiekane z gorgonzolą i orzeszkami pinii
Zupa:
krem z kasztanów jadalnych
Danie główne:
stek z tuńczyka z pieczonymi francuskimi ziemniaczkami i rukola z pomidorami
Deser:
banany pieczone w piekarniku z czekoladą w sosie rumowym podawane z lodami waniliowymi własnej produkcji
Mam nadzieję, że wszystkim smakowało ( przynajmniej tak mówili )
Komentarze [0] »»» · Podziel się na Facebooku »»»
Tuńczyk - jest bardzo uniwersalnym surowcem, który może posłużyć jako główny składnik dostarczający białko. Idealny dla osób, którzy nie jedzą mięsa.
Możemy go spożywać w postaci marynowanej, wędzonej, suszonej oraz oczywiście surowej.
Wzbogaca smak sałatek i wypieków. Ciekawym rozwiązaniem jest stek z tuńczyka.
Filety tuńczyka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Oprószyć solą, pieprzem, wysmarować olejem i sosem balsamicznym. Na wierzch można położyć liście świeżej szałwi, ja położyłam również papryczki jalapeno, aby stek był pikantny. Tak przygotowane steki można schować do lodówki na minimum 1 godzinę.
Rozgrzać patelnię grillową lub zwykłą, smażyć steki na mocnym ogniu około 4-5 minut z każdej strony, zależnie od grubości. Mięso powinno być różowe wewnątrz.
Do steków przygotowałam sos winegrette z musztardą.
Steki można podawać z ziemniaczkami pieczonymi w piekarniku. Ja użyłam ziemniaków francuskich, fioletowych, które upiekłam w piekarniku razem z czerwoną cebulą posiekaną w piórka. Te ziemniaki różnią się trochę smakiem, delikatnie czuć trufle i orzechy. Nie trzeba ich obierać, wystarczy dobrze umyć i możemy razem ze skórką wrzucać do piekarnika.
Do steka oprócz ziemniaków podałam rukolę z pomidorami.
Komentarze [0] »»» · Podziel się na Facebooku »»»
Bardzo dużo z Was zapewne kocha czekoladę :)
Dziś dla Was przepis niezwykle prosty i smaczny. Ciasto czekoladowe z buraków na mące kokosowej. Buraki nawilżają ciasto, a kawałki gorzkiej czekolady przyjemnie rozpływają sie w ustach.
Jeżeli lubicie mocno słodki smak to proponuję dodać więcej cukru, jeżeli obawiacie się co do buraków gwarantuję Wam, że nie są mocno wyczuwalne w cieście - zdecydowanie dominuje czekolada i kokos.
Jeżeli pomimo mojej zachęty nie bardzo się przekonaliście to możecie zamienić warzywo np. dwoma bananami lub startymi jablkami.
Jeżeli nie masz mąki kokosowej możesz zrobić ją sam miksując na pył wiórki kokosowe.
Skłaniki:
4 małe upieczone i obrane buraki
3 jaja
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
1/4 szklanka kakao
4 łyżki ksylitolu
1/2 szklanki mąki kokosowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki namoczonych wcześniej w gorącej wodzie rodzynek
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Forme wyłożyć papiererm do pieczenia.
Buraki, jaja, cynamon, sól, kakao i ksylitol umieścić w rozdrabniaczu i zmiksować na gładką masę.
Mąkę kokosową wymieszać z proszkiem do pieczenia, rodzynkami oraz połamaną czekoladą. Dodać do masy z burakami.
Całość dobrze wymieszać i przelać ciasto do formy. Piec przez 25 minut.
Komentarze [0] »»» · Podziel się na Facebooku »»»
Sezon na bakłażana rozpoczęty :)
Bakłażan to dość egzotyczne warzywo w polskiej kuchni. Jest dostępne przez cały rok, ale budzi wiele wątpliwości. Podobne do cukini, kolorem przypomina węgierki, wielu z Was zastanawia się z czym to się je?
Bakłażan podobnie jak cukinia może występować jako baza potrawy. Można go panierować, smażyć na złoto, świetnie smakuje grillowany lub pieczony. W smaku przypomina trochę cukinię aczkolwiek jest bardziej mięsisty i bardziej gorzkawy.
Aby pozbyć się nadmiaru goryczy wystarczy go lekko posolić i odczekać chwilę następnie wystrzeć papierowym ręcznikiem. W ten sposób pozbędziemy się nadmiaru wody i goryczy.
Bakłażan jest w smaku lekko mdły, ale dzięki temu świetnie łączy się z wyrazistymi smakami na przykład z fetą, serem kozim itp.
Warto pamiętać, że bakłażan podczas smażenia pochłania dużo tłuszczu jak gąbka, należy uważać, aby nie stał się zbyt tłusty.
Bakłażan jest doskonały do nadziewania na przykład farszem z mięsa, ryżu, sera, kasz itd. Pomidory suszone, czosnek i oregano podniosą walory smakowe potraw z bakłażana.
Proponuję dzisiaj nafaszerować go kaszą bulgur.
Składniki:
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
2 łyżeczki mielonego kuminu
2 łyżeczki mielonej kolendry
1 łyżeczka płatków chili
1 łyżeczka słodkiej papryki
140 ml oliwy i odrobina do skropienia na koniec
2 bakłażany
150 g kaszy bulgur
50 g rodzynek lub żurawiny
pęczek świeżej, posiekanej kolendry i kilka liści do przybrania
pęczek świeżej posiekanej mięty
50 g zielonych oliwek bez pestek pokrojonych na połówki
50 g prażonych płatków migdałów
3 dymki posiekane
2 łyżki soku z cytryny
120 g greckiego jogurtu
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
Wymieszaj w małej misce czosnek, kumin, kolendrę, chili, słodką paprykę, 2/3 oliwy i 1/2 łyżeczki soli.
Przetnij bakłażana wzdłuż. Ponacinaj głęboko każdą połówkę w skośną kratkę. uwazając żeby nie przeciąć skóry. Posmarować bakłażana przygotowaną wcześniej przyprawą, rozprowadzając pastę równo po wszystkich połówkach, po czym ułóż je na blasze do ppieczenia posmarowaną stroną do góry. Piecz w piekarniku około 40 minut, aż będą zupełnie miękkie.
W tym czasie zalej bulgur w dużej misce 140 ml wrzącej wody.
Namocz żurawinę w 50 ml ciepłej wody, po 10 minutach odcedź i dodaj je do kaszy razem z pozostałą oliwą. Wymieszaj bulgur z żurawiną, ziołami, oliwkami, płatkami migdałów, dymką, sokiem z cytryny i szczyptą soli. Spróbuj i ewentualnie dopraw solą do smaku.
Podawaj bakłażana najlepiej na ciepło albo w temperaturze pokojowej. Ułóż je na półmisku i obsyp hojnie bulgurem. Polej jogurtem, posyp kolendrą świeżą i skrop oliwą.
Komentarze [0] »»» · Podziel się na Facebooku »»»
Z okazji urodzin Adasia postanowiłam, że oprócz ciasta zrobię tort. Oczywiście będzie bezglutenowy i lekki.
Ciasto to, jest bardzo aromatyczne, wilgotne, delikatne i co najważniejsze jak dla mnie lekkie :)
Często nie zabieramy się do pieczenia tortów, ponieważ wydaje nam się że będzie trudny i czasochłonny. Tym razem jest odwrotnie, jest łatwy w przygotowaniu, doskonały w smaku i dobrze wygląda :)
Oto przepis:
Składniki:
1/2 szklanki kakao
1/2 szklanki mąki kokosowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
6 jajek
1/2 szklanki cukru kokosowego
1/2 szklanki oleju kokosowego (rozpuszczonego i wystudzonego)
1/2 szklanki mleka kokosowego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Składniki na krem:
1 puszka mleka kokosowego (trzymana przez noc w lodówce)
2 łyżki cukru kokosowego lub syropu klonowego
2 duże garście mrożonych lub świeżych malin
3 łyżki nasion chia
Składniki na polewę:
100 g gorzkiej czekolady
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżka syropu klonowego
2 czubate łyżki tahini
Do dekoracji świeże owoce, ja użyłam malin i borówek.
Piekarnik nagrzać do 160 stopni z funkcją góra - dół. Formę okrągłą wyłożyć papierem do pieczenia.
Do jednej miski przesiać kakao, mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól. W drugiej misce wymieszać jajka z cukrem, potem dodać oliwę, mleko kokosowe i ekstrakt.
Połączyć zawartość obu misek. Całość mieszać aż masa będzie jednolita. Przelać ciasto do formy i piec około 50 minut, do momentu aż patyczek włożony w ciasto będzie suchy.
Wyjąć z piekarnika i wystudzić.
W tym czasie możemy przygotować krem.
Otworzyć puszkę i wyjąć z niej masę kokosową. Przełożyć ją do miski ( w puszce powinna zostać tylko woda kokosowa)
Dodać pozostałe składniki i całość dobrze wymieszać. Odłożyć na 20 minut do lodówki.
Przygotowujemy polewę:
Czekoladę wraz z olejem i syropem klonowym rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić i dodać tahini. Całość wymieszać i poczekać aż trochę przestygnie.
Przygotowanie tortu:
Upieczone, wystudzone ciasto przekroić w połowie. Wyłożyć na pierwszy blat 3/4 kremu malinowego. Równo go rozłożyć.
Przykryć drugim blatem. Boki tortu i wierzch posmarować pozostałym kremem malinowym. Polewę czekoladową rozsmarować na wierzchu, może delikatnie spływać na boki tortu.
Tort udekorować owocami.
Komentarze [0] »»» · Podziel się na Facebooku »»»
Kuchnia grecka jest znana i uwiebiana, uznaje się ją za korzystną dla naszego zdrowia. W Polsce nie brakuje fanów greckich potraw. Ich smak skutecznie przywołuje wspomnienia wakacji spędzonych na jednej ze skąpanych w słońcu greckich plaż.
Chcesz zazerwować swoim bliskim jakiś apetyczny specjał grecki?
Proponuję podać najbardziej znane danie w Grecji Moussakę.
Składniki:
1 kg wołowiny mielonej
5-6 bakłażanów
4 duże ziemniaki
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
300 ml czerwonego wina
1 butelka passaty pomidorowej
1 łyżeczka cukru
oliwa
sól, pieprz,kumin, cynamon,oregano
Sos beszamelowy:
85 g masła
80 g mąki
600 ml mleka
jajkp
sól, pieprz, gałka muszkatałowa
starty ser parmezan
Kroimy bakłażany na cienkie plastry, układamy na sicie i każdą warstwę solimy. Odstawiamy na minimum 30 minut, aby puściły goryczkę.
Płuczemy każdy plaster zimną wodą i suszymy ręcznikiem papierowym. Gotowe plastry bakłażana wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, za pomocą pędzelka smarujemy każdy plaster delikatnie olejem, wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy do momentu aż plastry bakłażana się zarumienią. (około 15-20 minut)
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Po około 5 minutach smażeniach dodajemy mięso, które smażymy do zbrązowienia.
Dolewamy wino i dodajemy przecier pomidorowy, przyprawiamy odrobiną cukru, aby potrawa nie była zbyt kwaśna. Dodajemy resztę przypraw i dusimy na średnim ogniu, aż do odparowania sosu.
Ziemniaki obrać i pokroić na grusze plastry, ugotować na pół twardo. Posolić wodę w której będą się gotować.
Teraz możemy przygotować sos beszamel:
W rondelku rozpuszczam masło, dodaję mąkę i całość mieszam na gładką masę. Powoli dolewam mleko cały czas mieszając. Doprowadzić do temperatury wrzenia i odstawić. Dodać świeżo startą gałkę muszkatałową, sól, pieprz. Na koniec dodać jajko, parmezan i wszystko dobrze wymieszać.
Przygotowujemy naczynie do zapiekanki, najlepiej żaroodporne w kształcie prostokąta, głębsze :)
Na dno naczynia układamy plastry ziemniaków, kolejną warstwą będą plastry bakłażana, następnie mięso i zowu bakłażan. Polać sosem beszamelowym.
Wstawić moussakę do rozgrzanego piekarnika do 180-200 stopni i piec około 50 minut, do momentu aż sos na wierzchu zbrązowieje.
Smacznego!
Komentarze [0] »»» · Podziel się na Facebooku »»»
Dolmades to w Grecji bardzo znana przekąska, którą podają zazwyczaj na zimno skropioną cytryną.
Jest to ryż zawijany w liście winogron. Można użyć liści świeżych, sparzonych lub marynowanych ze słoika, w specjalnej zalewie.
Przygotowywałam w piątek kolację po grecku i również zrobiłam greckie gołąbki. Przyznaję się, że są bardzo czasochłonne, ale było warto. Oto przepis:
Składniki:
marynowane liście winogron 1 słoik
cebula duża 1 szt.
orientalna mieszanka przypraw 1 łyżka
oliwa z oliwek
ryż parboiled 125 g
woda gorąca 400 ml
mielony szafran 1 łyżeczka
orzeszki pinii 50 g
rodzynki sułtańskie 50 g
posiekana świeża mięta, 1 duża garść
cytryna 2 szt.
bulion warzywny około 500 ml
liść laurowy 1 szt
sól, pieprz
Cebulę siekamy, podsmażamy razem z przyprawami na gorącej oliwie przez około 5 minut aż do zeszklenia. Dodajemy ryż i smażymy na wolnym ogniu przez 2 minuty mieszając. Dolewamy gorąco wodę, dodajemy szafran, orzeszki pinii i rodzynki. Doprawiamy solą i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez około 25 minut, aż ryż spęcznieje, mieszając od czasu do czasu, a w razie potrzeby dolewając gorącej wody. Na koniec dodajemy posiekaną miętę, doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny. Lekko studzimy.
Liście winogron dobrze jest wcześniej zalać gorącą wodą i zostawić najlepiej na całą noc.
Na każdym liściu kładziemy porcję ryżu, brzegi zakładamy do góry, następnie zawijamy liść. Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą, dodajemy liść laurowy i dolewamy gorącego wywaru. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut. Pozostawiamy do ostygnięcia i podajemy z plasterkami cytryny lub limonki.
Komentarze [0] »»» · Podziel się na Facebooku »»»
Śliwki- to owoce, które wpływają korzystnie na naszą urodę i nietylko. Szczególnie powinni docenić je osoby, które mają problem z cerą naczynkową. W śliwkach znajduje się duża ilość przeciwutleniaczy, która hamuje proces starzenia się.
Śliwki mają intensywną barwę, są aromatyczne i bardzo zdrowe. W Polsce najbardziej znane odmiany to: węgierka, renklody i mirabelki. Śliwki o ciemnej barwie są bogate w składniki odżywcze. Zawierają witaminy A, C, E, B6, K, PP, błonnik, magnez, potas, żelazo, fosfor i bar.
Śliwki zawierają witaminę C, która uszczelnia naczynia krwionośne. Duża ilość przeciwutleniaczy hamuje proces starzenia się, a więc powstrzymuje na przykład powstawanie zmarszczek.
Dzięki zawartości pektyn regulują gospodarkę kwasów żółciowych, zapewniają uczucie sytości.
Sezon na śliwki się zaczął a więc czas, aby upiec ciasto ze śliwkami.To już nie czas na truskawki czy maliny, teraz pryzszedł czas właśnie na śliwki. Możemy rozkoszować się ich aromatem, zapachem i smakiem.
Mam dla Was prosty przepis na Ciasto kruche ze śliwkami i cynamonem.
Składniki:
1/2 kg mąki pełnoziarnistej lub pszennej
2 łyżki cynamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
280 g masła
1/2 szklanki ksylitolu lub cukru
2 żółtka
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
1 kg śliwek węgierek
8 łyżek mielonych migdałów
5 łyżek cukru kbrązowego zmielonego
Mąkę przesiać razem z cynamonem, proszkiem do pieczenia, dodać masło prosto z lodówki i ksylitol. Wymieszać wszystkie składniki, dodać żółtka oraz jogurt, szybko jeszcze raz wymieszać, zagnieść ciasto, ulepić kulę i schłodzić w lodówce lub w zamrażalce około 1h.
Przygotować śliwki: opłukać, osuszyć, pokroić wzdłuż na połówki i usunąć pestki. Wymieszać z mielonymi migdałami i zmielonym cukrem.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
Połowę ciasta rozwałkować, resztę ciasta pozostawić na wierzch. Rozwałkowane ciasto rozłożyć na przygotowaną wcześniej formę do tarty (brakujące miejsca można wylepić palcami)
Na surowe ciasto wyłożyć śliwki przecięciem do góry, zetrzeć na tarce resztę ciasta (lub rozdrobnić je palcami). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut, aż ciasto będzie zrumienione.
Komentarze [0] »»» · Podziel się na Facebooku »»»
Tarta wytrawna sprawdza się zawsze. Jest idealna na drugie śniadanie, obiad oraz sprawdzi się też podczas pikniku, ponieważ łatwo ją transportować a przede wszystkim pysznie smakuje na zimno jak i na ciepło.
Ja jak pewnie zauważyliście bardzo często robię tarty na różne okazje, tym razem zabiorę ją na piknik, który organizujemy z przyjaciółmi. Każdy przynosi coś do jedzenia i do picia. Mam nadzieję, że tarta będzie smakować.
Oto przepis na tartę z fasolką szparagową i pomidorami.
Składniki:
Na ciasto kruche:
250 g mąki orkiszowej lub pszennej
1 jajo
120 g masła
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki wody
Nadzienie:
4 jaja
fasolka szparagowa zielona
200 g serka ricotta
ser camembert
pomidory
szczypiorek
szczypta chilii
sól i pieprz
Mąkę przesiać do miski, dodać masło, jajko i sól. Rozetrzeć wszystkie składniki aż powstanie drobna kruszonka. Dodać wodę i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i włozyć do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć, rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty i podziurkować ciasto widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec przez około 15 minut, aż brzegi będą złote.
W tym czasie fasolkę ugotować na al dente, około 7 minut. Przygotować masę jajeczną: Jaja zmiksować z serkiem ricotta, doprawić solą, pieprzem i chilii. Na koniec wrzucić pokrojony drobno szczypiorek.
Ułożyć fasolkę szparagową na wystudzony spód tarty, wylać masę jajeczną. Na wierzch ułożyć pokrojony w plastry ser camembert oraz pokrojony w plastry pomidor.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 20-25 minut, aż masa się zetnie.
Smacznego!!!
Komentarze [0] »»» · Podziel się na Facebooku »»»
Spodziewam się dzisiaj rano gości, chciałabym przygotować dla nich coś słodkiego do kawy.
Będzie to super proste, super smaczne i szybkie w przygotowaniu ciasto czekoladowe z malinami.
Składniki:
225 g masła
300 g gorzkiej czekolady
4 jaja ( osobno żółtka i białka )
200 g ksylitolu lub cukru
130 g mąki owsianej lub innej np. pszennej
2 duże łyżki masła orzechowego
świeże maliny
Piekarnik nagrzać do 160 stopni C. Przygotować małą prostokątną blaszkę, posmarować ją masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło roztopić w garnuszku na małym ogniu, dodać połamaną czekoladę na kosteczki i roztopić mieszając czasami. Pod koniec dodać masło orzechowe, rozpuścić i odstawić z ognia.
W robocie zmiksować rózgą żółtka jajek z ksylitolem, dodać do nich roztopioną czekoladę z masłem i masłem orzechowym. Wymieszać na gładką masę.
Dodać przesianą mąkę i zmiksować na jednolitą masę.
Ubić z białek pianę na sztywno i dodać ją do gotowej masy. Wymieszać delikatnie do połączenia produktów a następnie wyłożyć masę na blaszkę. Na wierzch powtykać maliny i wstawić do piekarnika na około 35 minut.
Komentarze [0] »»» · Podziel się na Facebooku »»»
Dzisiaj opiekowalam się Małą Polką, córką mojej przyjaciółki.
Razem z Polką upiekłyśmy ciasteczka z masłem orzechowym :))
Składniki:
100 g masła miękkiego
135 g masła orzechowego
120 g ksylitolu lub cukru trzcinowego
2 małe jaja lub jedno duże
1 laska wanilii
100 g mąki orkiszowej
70 g mąki graham
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
mała szczypta soli
50 g pokrojonej na małe kawałki czekolady
Masło, masło orzechowe i jaja ocieplić w temperaturze pokojowej. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 175 stopni C.
Do miksera włożyć miękkie masło, masło orzechowe i cukier trzcinowy. Ubijać przez około 8 minut, aż masa będzie jasniejsza i bardziej puszysta. Dodać jaja, wanilię i ubijać jeszcze przez około 5 minut.
W oddzielnej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Mieszankę wsypać do ubitej masy i wymieszać krótko na jednolitą masę. Dodać kawałki czekolady.
Wykładać na blaszkę z zachowaniem odstępów. Masa ma mieć kształt półkoli lub kapelusza grzyba.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 15-20 minut.
Mamy nadzieję, że będą Wam smakować :)
Smacznego!!!
Komentarze [0] »»» · Podziel się na Facebooku »»»
Malinysą idealną przekąską w czasie lata. Są zdrowe, soczyste i aromatyczne. Są drogocennym źródłem witamin i minerałów, zawierają magnez, wapń i żelazo. Należą do najbardziej lubianych przez Polaków owoców.
Najczęściej wykorzystujemy je w kuchni do ciast. Dzisiaj upiekłam ciasto bezglutenowe z czekoladą i malinami.
Oto przepis:
Składniki:
3 duże jajka
120 g ksylitolu lub cukru
4 łyżki gorzkiego kakao
150 g mielonych migdałów
50 g wiórków kokosowych
skórka starta z 1 pomarańczy
100 g gorzkiej czekolady
maliny 1 opakowanie
Jajka ubić z ksylitolem około 5 minut. Dodac kakao, mielone migdały, wiórki kokosowe, skórkę z pomarańczy oraz roztopione 2/3 czekolady ( resztę czekolady zachować)
Masę mieszać aż będzie jednolita.
Tortownicę do tarty posmarować tłuszczem np. olejem. Piekarnik nagrzać do 150 stopni C.
Wyłożyć masę na blaszkę, na wierzch ułożyć maliny oraz połamaną czekoladę. Wstawić do piekarnika i piec przez około 35 minut.
Wyjąć i udekorować świeżymi malinami lub innymi świeżymi owocami np. porzeczka.
Komentarze [0] »»» · Podziel się na Facebooku »»»
Jarmuż to warzywo którego wartości odżywcze i właściwości zdrowotne były doceniane już w starożytności. U nas zaczął być modny kilka lat temu, aczkolwiek wciąż służy bardziej do ozdabiania półmisków niż do jedzenia.
To ogromny błąd, ponieważ jarmuż zapobiega wielu groźnym chorobom, takim jak nowotwory, choroby serca itd.
Dlatego chciałam podzielić się dzisiaj z Wami przepisem na pesto z jarmużu :)
Składniki:
2,5 szklanki jarmużu
1 ząbek czosnku
4 łyżki płatków migdałów
4 łyżki startego parmezanu
około 100 ml oleju rzepakowego
sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
Jarmuż opłukać i oderwać miękkie liście od twardych łodyżek. Liście ugotować w gorącej wodzie około 2-3 minuty.
Ugotowany jarmuż włożyć do miksera lub rozdrabniacza. Dodać obrany czosnek, lekko podsmażone płatki migdałów, pokruszony parmezan, oliwę oraz szczyptę soli morskiej i pieprzu.
Wszystko zmiksować na pesto. Jeżeli jest za gęste można dodać więcej oliwy lub trochę wody.
Komentarze [0] »»» · Podziel się na Facebooku »»»
Lubicie piec tarty? ja bardzo :))
W polskiej kuchni coraz częściej można spotkać przepisy na tarty na słono. Jak dla mnie jest to świetny pomysł na danie obiadowe, kolację a nawet śniadanie czy podwieczorek.
Pyszna tarta jest idealną przekąską na imprezę. Na pewno posmakuje Twoim gościom :)
Dzisiaj proponuję tartę bezglutenową, gdzie spód będzie z batatów.
Ostatnio ze względów zdrowotnych staram się unikać glutenu i dlatego tym razem zrobiłam Tartę ze szpinakiem i suszonymi pomidorami na spodzie z batatów.
Składniki:
1 batat
paczka szpinaku baby
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 jajo
2 duże łyżki sera ricotta
2 duże łyżki jogurtu greckiego
3 łyżki startego parmezanu
3 łyżki oleju kokosowego
suszone pomidory, jedna garść
szczypta soli, pieprzu i pół papryczki chilli
1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej
Piekarnik nastawić na 180 stopni z funkcją góra-dół.
Batata umyć, osuszyć, nie obierać. Pokroić na cienkie plasterki około 2 mm. Rozgrzać na patelni olej kokosowy i smażyć na nim bataty, aż się zarumienią (z obu stron) Odłożyć każdy plasterek na ręcznik papierowy.
Na pozostałej łyżce oleju ( można użyć olej po pomidorach suszonych) zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i papryczkę chilli. Dodać szpinak i pokrojone w paseczki pomidory suszone. Całość smażyć około 7 minut, pod koniecdodać ser ricotta. Smażyć jeszcze około 3 minut i odstawić z gazu. Do masy dodać jogurt, jajko, parmezan i przyprawy.
Dno i boki blaszki do tarty wyłozyć plasterkami podsmażanych batatow. Na tak przygotowany spód wylać masę szpinakową. Wystające boki batatów można połozyć na masie szpinakowej.
Piec około 35 minut, aż masa stężeje i będzie rumiana. Najlepiej smakuje podana na ciepło.
Smacznego!!!
Komentarze [0] »»» · Podziel się na Facebooku »»»
Co zrobić na śniadanie?
Jajko przyrządzone na różne sposoby to świetna potrawa na śniadanie. Najczęściej robimy jajecznicę, jajka na miękko, na twardo, jajka sadzone itp.
Dzisiaj proponuję przygotować Frittatę, czyli inaczej jajeczny placek, nadziany tym co zostało wcześniej podsmażone na patelni w zależności od upodobań.
Zaletą frittaty jest to, że dobrze smakuje na ciepło jak i na zimno. Można ją zabrać do pracy jako drugie śniadanie, na piknik itd.
Składniki:
3 jaja od szczęśliwych kur
10 zielonych szparagów
1 dymka
1/2 papryczki chilli
8 pomidorków koktajlowych
1 łyżeczka masła klarowanego
sól, pieprz
Szparagi umyć, odłamać końce.(końce wyrzucić) Pokroić szparagi na plasterki. Dymkę, papryczkę pokroić drobno.
Na patelni rozgrzać masło, wrzucić pokrojone szparagi, dymkę, papryczkę oraz przekrojone na pół pomidorki. Smażyć około 5 minut.
Jajka roztrzepać w miseczce, dodać sól i pieprz. Masę wlać na patelnię, wymieszać z warzywami i od tego momentu zostawić ( nie mieszać )
Frittatę smażyć na bardzo średnim ogniu pod szczelnie zamkniętą pokrywką. Po około 5 minutach można przewrócić frittatę na drugą stronę i dalej piec około 5 minut, aż nabierze lekko zlotego koloru.
Jeżeli nie potraficie przerzucić frittatę na drugą stronę to proponuję smazyć na bardzo wolnym ogniu, na patelni szczelnie przykrytej pokrywką. Smażenie powinno trwać około 15 minut, do czasu aż jajka na wierzchu się zetną.
Można podać z sałatą :)
Komentarze [0] »»» · Podziel się na Facebooku »»»
Niestety nie powinnam jeść glutenu ze względu na niedoczynność tarczycy, a dokładniej Hashimoto :((
Dlatego staram się używać mąki bezglutenowej, na przykład: tym razem do ciasta użyłam mąki kokosowej.
Mąka kokosowa jest uzyskiwana z miąższu kokosa jako produkt uboczny wytwarzania oleju i mleka kokosowego. Ma lekki posmak i aromat kokosa, ale nie jest słodka.
Warto ją stosować ze względu na liczne właściwości pozdrowotne.
Mąka kokosowa zawiera bardzo dużo błonnika i białka, a niewiele węglowodanów łatwo przyswajalnych, dlatego znajduje zastosowanie w dietach dla diabetyków i osób odchudzających się.
Jej regularne używanie przyczynia się do obniżenia poziomu cukru we krwi oraz niesie inne korzyści zdrowotne, jak na przykład przyśpiesza tempo metabolizmu
Podaję Wam przepis na Ciasto z malinami.
Składniki:
6 dużych jaj od szczęśliwych kur
1/2 szklanki mąki kokosowej
1/2 szklanki roztopionego oleju kokosowego
2 łyżki cukru kokosowego (można zastąpić miodem, syropem klonowym)
2 łyżki proszku do pieczenia bezglutenowego ( jeżęli możecie jeść gluten oczywiście użyjcie zwykłego proszku do pieczenia)
mleko kokosowe jeżęli ciasto wyjdzie zbyt gęste
Ja użyła dodatkowo 1/2 szklanki mleka
świeże maliny
świeże borówki
Piekarnik nastawić na 165 stopniz termoobiegiem. Formę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem.
Jaja i cukier ubijać okołó 10 minut mikserem, po tym czasie dodać olej.
Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej. Dokładnie wymieszać, aż wszystkie produkty się połączą, masa powinna przypominać konsystencją budyń. Jeżeli jest za gęsta dodać mleka.
Przelać ciasto do foremki, na wierzch ułożyć maliny i piec około 30 minut. Do momentu kiedy patyczek włożony w środek będzie suchy.
Wyjąć ciasto z piekarnika, udekorować świeżymi malinami, borówkami i można posypać kokosem.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/maka-kokosowa-wlasciwosci-i-zastosowanie-przepis-na-make-kokosowa_44424.html
Komentarze [0] »»» · Podziel się na Facebooku »»»
Jestem fanką wszelkich rodzajów mącznych dań, szczególnie uwielbiam kopytka.
Od kiedy staram się nie jeść glutenu, mam trochę problem. Zastępuję mąkę pszenną innymi bezglutenowymi mąkami, na przykład dzisiaj do kopytek użyłam mąki ziemniaczanej i mąki kukurydzianej. Oczywiście bazą podstawową do kopytek jest kasza jaglana. Ja na szczęście bardzo lubię kaszę jaglaną, więc mogę spokojnie przygotować kopytka bezglutenowe.
Pomimo tego, że jednak smakują inaczej jak tradycyjne kopytka z mąki pszennej, to i tak są bardzo smaczne i ciekawe w smaku.
Składniki:
3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej na bardzo miękko
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki mąki kukurydzianej
1 jajo
sól
Ugotowaną kaszę jaglaną zmiksować na gładką masę lub rozgnieść widelcem.
Do rozdrobionej kaszy jaglanej dodać mąki i sól. Za pomocą zwilżonych dłoni łączę wszystkie składniki. Masa będzie się kleić do rąk, ale nie dodawajcie więcej mąki, ponieważ kopytka będą zbyt tawarde.
Przekładamy ciasto na oprószoną mąką kukurydzianą stolnicę i za pomocą oprószonych mąką dłoni formuję podłużne wałki i kroję kopytka.
Wkładam do osolonego wrzątku, delikatnie mieszam i gotuję od wypłynięcia około 2-3 minuty.
Kopytka możemy podawać na słodko lub na słono. Czyli tak jak ja dzisiaj. Podałam z sałatką ze szparagami w sosie musztardowym.
Komentarze [0] »»» · Podziel się na Facebooku »»»
Jak się pojawia na ryneczku bób, nie umiem przejść obok niego obojętnie. Bardzo go lubię, ale moja córka Julia jest od niego uzależniona. To jest udowodnione :)))
Bób kocham za to, że można z niego przygotować przeróżne dania. Uwielbiam go jeść samego, ugotowanego w osolonej wodzie z koperkiem, ale najbardziej lubię wykorzystywać go do różnych sałatek. W zależności co mam w lodówce, tak powstają sałatki z bobem.
Dzisiaj proponuję taką oto sałatkę. Jest bardzo prosta, szybka w przygotowaniu a do tego idealna na lunch lub kolację w letnie dni. Ostatnio zauważyłam, że latem najchętniej jadłabym na kolację tylko różnego rodzaju sałatki.
Składniki:
opakowanie ugotowanego i obranego ze skórki bobu
rukola lub inna salata
pomidorki pokrojone w kostkę
jajka ugotowane na twardo i pokrojone w ćwiartki
sos:
2 łyżki oliwy
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka syropu klonowego
1/2 łyżeczki papryki wędzonej
sól, pieprz
pęczek koperku posiekany drobno
Składniki na sos wrzucić do słoika, zakręcić i dobrze wymieszać.
Przełożyć wszystkie składniki na półmisek lub do miski. Polać sosem i gotowe.
Można podawać z pieczywem, z grzankami itp.
Komentarze [0] »»» · Podziel się na Facebooku »»»
Czekałam na ten moment, kiedy wreszcie będę mogła przyrządzić mój ulubiony chłodnik.
Niestety nie jest na tyle ciepło, jak wtedy gdy z nieba leje się żar i chłodnik z botwiny smakuje najlepiej, fantastycznie. No cóż :(
Na sezon chłodnikowy czekam cały rok. Sezon na botwinę już się zaczął więc grzechem byłoby nie skorzystać.
Dzisiaj przyrządzę chyba najbardziej znany i najbardziej popularny chłodnik z botwiny.
Botwina to liście buraka ćwikłowego, która zawiera substancje podobne do estrogenów czyli hormonów piękna. Jest lekkostrawna, koi nerwy i odświeża :)
Składniki:
botwina 1 pęczek
woda około 150 ml
ocet jabłkowy lub sok z cytryny 50 ml
ogórek świeży 2 duże
kefir lub maślanka 1 litr
czosnek 2 ząbki
rzodkiewka 1 mały pęczek
koperek 1 pęczek
szczypiorek mały pęczek
Pokrojoną drobno botwinę oraz małe buraczki wrzucamy do garnka, zalewamy niewielką ilością zimnej wody i gotujemy przez 15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy ocet i sól. Studzimy. W tym czasie przygotowujemy resztę warzyw, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek możemy przecisnąć przez praskę lub posiekać.
Pamiętaj! aby nie zagotować botwiny, ponieważ straci piękny kolor
Jak wywar ostygnie dodajemy wszystkie pokrojone warzywa, wlewamy kefir i dodajemy pokrojone zioła (koperek i szczypiorek )
Chłodnik możemy podawać z jajkiem ugotowanym na twardo lub tak jak ja dzisiaj z młodymi ziemniaczkami z koperkiem.
Komentarze [0] »»» · Podziel się na Facebooku »»»
Kochani bardzo Was przepraszam, że dawno nie podałam żadnego przepisu. Ostatnio byłam na wakacjach na Sycylii a potem jeszcze na Malcie w szkole języka angielskiego. Nie ukrywam, że było cudownie, gorąco i bardzo smacznie :)
Już wróciłam i teraz będę w miarę możliwości podawać Wam moje przepisy :)))
Dzisiaj przygotowałam naleśniki bezglutenowe ze szpinakiem :)
Składniki:
1 szklanka mąki gryczanej
1 szklanka mąki kukurydzianej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
2 szklanki mleka ( ja użyłam mleko ryżowe )
olej do smażenia
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki suszonego oregano
Wszystkie składniki łączę ze sobą i mieszam dokładnie. Odstawiam na 15 minut. Po tym czasie smażę na oleju z każdej strony aż będą złote.
W tym czasie możemy przygotować farsz.
Składniki:
1 duża cebula, pokrojona drobno
2 ząbki czosnku, pokrojone drobno
olej do smażenia np. rzepakowy
3 małe, młode marchewki, pokrojone w plasterki
pęczek szpinaku umyty i pokrojony drobno
garść zmielonego parmezanu
mały pęczek szczypiorku, pokrojony drobno
kilka gałązek mięty świeżej, pokrojonej drobno
papryczka chilli, pokrojona drobno
sól i pieprz
pestki granatu
Rozgrzewamy olej na patelni, wrzucamy cebulę, czosnek i papryczkę chilli. Smażymy przez około 3 minuty i dodajemy marchewkę. Smażymy następne 5 minut co jakiś czas mieszając. Po tym czasie wrzucamy szpinak i smażymy aż szpinak się skurczy a marchewka trochę zmiękknie, około 7 minut. Na koniec dodajemy zioła, szczypiorek i miętę. Podsmażamy wszystko razem około 4 minuty i farsz gotowy. Odstawiamy z ognia i dodajemy ser parmezan, wszystko razem mieszamy.
Gotowym farszem faszerujemy upieczone naleśniki i posypujemy granatem.
Smacznego!!!
Komentarze [0] »»» · Podziel się na Facebooku »»»
SOCZEWICA - ma dużo wartości odżywczych oraz zdrowotnych. Soczewica zawiera dużo białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Jest również bardzo bogatym źródłem potasu, który jest bardzo ważny dla serca i kwasu foliowego potrzebnego przede wszystkim w czasie ciąży.
Soczewica zapobiega nadciśnieniu , anemii i miażdżycy.
Dlatego dzisiaj podam Wam przepis na pastę z czerwonej soczewicy i cieciorki :)
Smarowidło do pieczywa z warzyw strączkowych to idealny substytut dla wędlin i pasztetów. Bardzo lubię połączenie soczewicy z ciecierzycą.
Składniki:
100 g cieciorki z puszki
100 g czerwonej soczewicy
1 cebula posiekana w kosteczkę
1 ząbek czosnku posiekany drobno
7 łyżek oliwy
szczypta chilli
4 łyżki passaty pomidorowej
skórka i sok z 1 cytryny
100 g orzeszków pinii zarumienionych na suchej patelni
sól, pieprz
Soczewicę opłukać, wsypać do garnuszka, wlać wodę, nieco więcej nad poziom soczewicy. Dodać sól, pieprz i 1 łyżkę oliwy. Zagotować, przykryć i gotować na małym ogniu przez około 15 minut, aż soczewica będzie miękka i wchłonie calą wodę. Dodać odsączoną cieciorkę.
Na patelnię wlać oliwę, wrzucić cebulkę i zeszklić, dodać czosnek i chilli. Po kilku minutach jak cebulka i czosnek będzie lekko podsmażony dodać passatę pomidorową i smażyć jeszcze około 4 minut.
Przełożyć do naczynia z soczewicą i ciecierzycą, wymieszać ze skórką i sokiem z cytryny. Jak smak będzie idealny, na koniec można dodać jeszcze troszkę oliwy i zmiksować w blenderze.
Na koniec dodać orzeszki pinii.
Komentarze [0] »»» · Podziel się na Facebooku »»»