Pasta z czerwonej soczewicy

Poniedziałek, 08 Maj 2017

Pasta z czerwonej soczewicy
Pasta z czerwonej soczewicy Pasta z czerwonej soczewicy

SOCZEWICA - ma dużo wartości odżywczych oraz zdrowotnych. Soczewica zawiera dużo białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Jest również bardzo bogatym źródłem potasu, który jest bardzo ważny dla serca i kwasu foliowego potrzebnego przede wszystkim w czasie ciąży.

Soczewica zapobiega nadciśnieniu , anemii i miażdżycy.

Dlatego dzisiaj podam Wam przepis na pastę z czerwonej soczewicy i cieciorki :)

Smarowidło do pieczywa z warzyw strączkowych to idealny substytut dla wędlin i pasztetów. Bardzo lubię połączenie soczewicy z ciecierzycą.

Składniki:

100 g cieciorki z puszki

100 g czerwonej soczewicy

1 cebula posiekana w kosteczkę

1 ząbek czosnku posiekany drobno

7 łyżek oliwy

szczypta chilli

4 łyżki passaty pomidorowej

skórka i sok z 1 cytryny

100 g orzeszków pinii zarumienionych na suchej patelni

sól, pieprz

 

Soczewicę opłukać, wsypać do garnuszka, wlać wodę, nieco więcej nad poziom soczewicy. Dodać sól, pieprz i 1 łyżkę oliwy. Zagotować, przykryć i gotować na małym ogniu przez około 15 minut, aż soczewica będzie miękka i wchłonie calą wodę. Dodać odsączoną cieciorkę.

Na patelnię wlać oliwę, wrzucić cebulkę i zeszklić, dodać czosnek i chilli. Po kilku minutach jak cebulka i czosnek będzie lekko podsmażony dodać passatę pomidorową i smażyć jeszcze około 4 minut.

Przełożyć do naczynia z soczewicą i ciecierzycą, wymieszać ze skórką i sokiem z cytryny. Jak smak będzie idealny, na koniec można dodać jeszcze troszkę oliwy i zmiksować w blenderze.

Na koniec dodać orzeszki pinii.

 

 

««« Powrót

Komentarze


Imię:
Email (nie będzie publikowany):
Treść komentarza: