Pasta z czerwonej soczewicy
Poniedziałek, 08 Maj 2017
SOCZEWICA - ma dużo wartości odżywczych oraz zdrowotnych. Soczewica zawiera dużo białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Jest również bardzo bogatym źródłem potasu, który jest bardzo ważny dla serca i kwasu foliowego potrzebnego przede wszystkim w czasie ciąży.
Soczewica zapobiega nadciśnieniu , anemii i miażdżycy.
Dlatego dzisiaj podam Wam przepis na pastę z czerwonej soczewicy i cieciorki :)
Smarowidło do pieczywa z warzyw strączkowych to idealny substytut dla wędlin i pasztetów. Bardzo lubię połączenie soczewicy z ciecierzycą.
Składniki:
100 g cieciorki z puszki
100 g czerwonej soczewicy
1 cebula posiekana w kosteczkę
1 ząbek czosnku posiekany drobno
7 łyżek oliwy
szczypta chilli
4 łyżki passaty pomidorowej
skórka i sok z 1 cytryny
100 g orzeszków pinii zarumienionych na suchej patelni
sól, pieprz
Soczewicę opłukać, wsypać do garnuszka, wlać wodę, nieco więcej nad poziom soczewicy. Dodać sól, pieprz i 1 łyżkę oliwy. Zagotować, przykryć i gotować na małym ogniu przez około 15 minut, aż soczewica będzie miękka i wchłonie calą wodę. Dodać odsączoną cieciorkę.
Na patelnię wlać oliwę, wrzucić cebulkę i zeszklić, dodać czosnek i chilli. Po kilku minutach jak cebulka i czosnek będzie lekko podsmażony dodać passatę pomidorową i smażyć jeszcze około 4 minut.
Przełożyć do naczynia z soczewicą i ciecierzycą, wymieszać ze skórką i sokiem z cytryny. Jak smak będzie idealny, na koniec można dodać jeszcze troszkę oliwy i zmiksować w blenderze.
Na koniec dodać orzeszki pinii.