Pasta z jarmużu

Wtorek, 22 Marzec 2016

Pasta z jarmużu
Pasta z jarmużu Pasta z jarmużu

 

Sezon na jarmuż trwa od września do początku zimy. Najczęściej zbierany jest po pierwszych przymrozkach, ponieważ dzięki ujemnej temperaturze zanika goryczka i wytwarza się w roślinie cukier, który nadaje jej słodkiego posmaku.

Jarmuż można przygotować w wielu wariantach:

-podawać na surowo

-wyciskać z niego sok

-zmiksować w koktajlach

-krótko smażyć

-gotować na parze

-blanszować

-gotować

-piec

Do sałatek najlepiej wybierać młode, mniejsze i delikatne liście, duże i twardsze lepiej poddać obróbce termicznej oraz wyciąć łykowate nerwy główne. 

Ja dzisiaj przygotowałam pastę z jarmużu.

Składniki:

5 garści jarmużu ugotowanego na parze

1 szklanka ziaren słonecznika

1 szklanka tartego parmezanu

sól do smaku

3/4 szklanki oleju rzepakowego

sok z 1 cytryny

1 łyżeczka oleju kokosowego

 

Jarmuż ugotować na parze około 4 minuty, lekko przestudzić. Do blendera wrzucić wszystkie składniki i zmiksować na gładką masę.

Jak dla mnie jest to pyszne! :)

 

 

««« Powrót

Komentarze


Imię:
Email (nie będzie publikowany):
Treść komentarza: