Pasztet z Cielęciny z Pistacjami

Wtorek, 14 Styczeń 2014

Pasztet z Cielęciny z Pistacjami
Pasztet z Cielęciny z Pistacjami Pasztet z Cielęciny z Pistacjami

Dzień przed sylwestrem spotkaliśmy się, aby wspólnie przygotować potrawy na kolację sylwestrową. Między innymi przyrządziliśmy pyszny pasztet z pistacjami i żurawinowym chutneyem. Już Wam mówię jak go zrobić. Przepis wzięliśmy z najnowszej książki Master Chef. Muszę przyznać, że można tam znaleźć naprawdę ciekawe przepisy.

Skladniki:


150 g surowego boczku pokrojonego w kostkę

120 g białej cebuli pokrojonej w drobną kostkę

300 g łopatki wieprzowej pokrojonej w dwucentymetrową kostkę

200 g łopatki cielęcej pokrojonej w dwucentymetrową kostkę

2 liście laurowe

3 ziarna ziela angielskiego

1 łyżka majeranku

100 g wątróbek cielęcych

2 kromki białego chleba bez skórki (pokrojone na mniejsze kawałki)

2 łyżeczki soli

2 łyżeczki młotkowanego czarnego pieprzu

1/2 łyżeczki startej gałki muszkatałowej

2 duże jajka

150 ml kwaśnej śmietany 18 %

70 ml koniaku

80 g obranych orzeszków pistacjowych

50 g żurawiny

70 g pancetty pokrojonej w cienkie plastry lub szynki szwarcwaldzkiej

Chutney:

2 duże jabłka

1 łyżka oleju do smażenia

100 g czerwonej cebuli pokrojonej w drobną kostkę

3 łyżki cukru trzcinowego

sól, pieprz

6 łyżek octu winnego z czerwonego wina

200 g żurawiny

W rondlu podsmażyć boczek z cebulą. Dodać łopatkę wieprzową i cielęcą, liście laurowe, ziele angielskie i majeranek. Dusimy wszystko do miękkości. Pod koniec duszenia dodajemy sparzone wątróbki i kawałki chleba. Dusimy jeszcze 10 minut, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatałową.

Wszystko studzimy, usuwamy liście laurowe, ziele angielskie i przepuszczamy 2 razy przez maszynkę do mielenia. Dodajemy 2 jaja, śmietanę i mieszamy. Na koniec wlewamy koniak i dorzucamy orzeszki, żurawinę i mieszamy.

Pokrojoną w cieniutkie plastry pancettę lub szynkę układamy na dnie formy prostokątnej, uzupełniamy masą, dobrze ubijam i zawijamy końce szynki na wierzch pasztetu. Do głebokiej blachy do pieczenia wlewamy wodę, wkładamy do niej formę i pieczemy pasztet około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Gdy pasztet się piecze, przygotowujemy chutney:

Jabłka obieramy, kroimy w kosteczkę. W rondelku rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i chwilę szklimy, następnie dokładamy jabłka, cukier, sól, pieprz i zalewamy octem. Gotujemy na bardzo małym ogniu bez przykrycia mieszając czasami. Jeżeli chutney zbyt mocno się zredukuje dolewamy odrobinę wody. Kiedy owoce i cebula będą miękkie, dodajemy żurawinę i dusimy jeszcze przez 10 minut. Na koniec ściągamy sos z palnika i studzimy.

Pasztet studzimy, kroimy w plastry i podajemy z chutneyem żurawinowym.

««« Powrót

Komentarze


Imię:
Email (nie będzie publikowany):
Treść komentarza: