Pasztet z cukinii

Sobota, 25 Sierpień 2018

Pasztet z cukinii
Pasztet z cukinii Pasztet z cukinii

Co roku historia się powtarza :) co mam na myśli?

W ogrodzie u mojego Taty cukinia rośnie jak szalona i co roku każdy, kto odwiedza mojego tatę dostaje w prezencie do domu zapas cukinii.

Ja zazwyczaj jestem u Taty w niedzielę i również wracam do domu z nową dostawą cukinii. Oczywiście staram się ć z niej różne potrawy ale czasami brak pomysłu.

Tym razem prosty przepis na pasztet z cukinii, oto on:

 

Składniki:

1 wielka cukinią lub 3 duże, albo poprostu ile macie. (u mnie cukinii nie brakuje :)))

2 duże cebule

4 marchewki

3 ząbki czosnku

6 łyżek oleju rzepakowego

3/4 szklanki bułki tartej

10 łyżek kaszy mannej

duży pęczek natki pietruszki posiekanej

pęczek koperku posiekanego

3 jaja

sól, pieprz

po 2 łyżeczki kurkumy, ostra papryka

 

Cukinię umyć, cebulę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cukinię i cebulę wyłożyć na sito , posolić, wymieszać i zostawić na 1/2 godziny. Po tym czasie dokładnie odsączyć dociskając dłonią aby pozbyć się jak najwięcej ilości soków.

Do odcisniętej cukinii dodać obraną i startą drobno marchewkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, bułkę tartą, kaszę manną, zioła posiekane, jajka i przyprawy.

Wszystko dokładnie wymieszać, jeżeli jest potrzeba doprawić solą  i wyłożyć do foremni wyłożonej papierem do pieczenia.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec przez około 1,5 godziny.

Smacznego!

 

 

««« Powrót

Komentarze


Imię:
Email (nie będzie publikowany):
Treść komentarza: