Pesto z jarmużu

Wtorek, 25 Lipiec 2017

Pesto z jarmużu
Pesto z jarmużu Pesto z jarmużu

Jarmuż to warzywo którego wartości odżywcze i właściwości zdrowotne były doceniane już w starożytności. U nas zaczął być modny kilka lat temu, aczkolwiek wciąż służy bardziej do ozdabiania półmisków niż do jedzenia.

To ogromny błąd, ponieważ jarmuż zapobiega wielu groźnym chorobom, takim jak nowotwory, choroby serca itd.

Dlatego chciałam podzielić się dzisiaj z Wami przepisem na pesto z jarmużu :)

Składniki:

2,5 szklanki jarmużu 

1 ząbek czosnku

4 łyżki płatków migdałów

4 łyżki startego parmezanu

około 100 ml oleju rzepakowego

sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz

 

Jarmuż opłukać i oderwać miękkie liście od twardych łodyżek. Liście ugotować w gorącej wodzie około 2-3 minuty.

Ugotowany jarmuż włożyć do miksera lub rozdrabniacza. Dodać obrany czosnek, lekko podsmażone płatki migdałów, pokruszony parmezan, oliwę oraz szczyptę soli morskiej i pieprzu.

Wszystko zmiksować na pesto. Jeżeli jest za gęste można dodać więcej oliwy lub trochę wody. 

««« Powrót

Komentarze


Imię:
Email (nie będzie publikowany):
Treść komentarza: