Pieczony kalafior z wiosenną sałatką z pęczaku

Piątek, 20 Maj 2016

Pieczony kalafior z wiosenną sałatką z pęczaku
Pieczony kalafior z wiosenną sałatką z pęczaku Pieczony kalafior z wiosenną sałatką z pęczaku

Obiecałam, że podam przepis na tę właśnie sałątkę, którą można było spróbować na festiwalu" Smakuj Trójmiasto" w ostatnią niedzielę. Niestety nie mam zdjęć tej potrawy :((

Tamtego dnia można było skosztować również sałatki z kaszy bulgur z sosem z tahini, pasztetu z soczewicy z masłem orzechowym, śledzi z kapustą czerwoną itp.

Myślę, że niebawem będą pojawiać się przepisy na wszystkie potrawy, które najbardziej Wam smakowały :)

A dzisiaj tak jak obiecałam Marcie przepis na Sałatkę z kaszy prażonej pęczak.

Składniki:

1 duży kalafior podzielony na różyczki

3 łyżki oliwy

200 g pęczaku prażonego

6 szalotek drobno pokrojonych

2 ząbki czosnku

300 g szparagów, najlepiej zielonych, ponieważ nie musimy obierać, tylko odłamać końcówki

1 kg bobu ugotowanego i obranego ze skórki

skórka starta z 1 dużej cytryny

1/2 pęczka koperku drobno pokrojonego

1/2 pęczka natki pietruszki drobno pokrojonego

Dressing:

oliwa około 5 łyżek

sok z 2 cytryn

Nagrzać piekarnik do 220 stopni. Kalafior przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, dodać oliwę, szczyptę soli i wymieszać. Piec około 30 minut, w połowie pieczenia poprzewracać kalafior na drugą stronę.

Pęczak zalać wrzątkiem i gotować 15 minut, aż zmięknie, potem odcedzić i odstawić, aby wystygł.

Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj szalotki, czosnek i smaż na małym ogniu około 10 minut, aż szalotki zaczną się karmelizować, potem dodać ciepły pęczak.

Szparagi wrzucić do garnka z wrzącą wodą i gotować przez 4 minuty. Wyjąć i przepłukać zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania, dzięki temu szparagi zachowają intensywny, zielony kolor. Pokrój na kawałki około 2 cm i dodaj do pęczaku z szalotkami.

Do gotującej się wody po szparagach wrzucić bób i gotować około 5 minut, aż trochę zmięknie. Odcedź i obierz ze skórek. Dodać bób, większość skórki z cytryny, pietruszkę, koperek i upieczony kalafior do sałatki i wymieszaj.

Przełóż składniki dressingu do słoiczka, dodaj szczyptę soli i wstrząśnij. Polej sałatkę tuż przed podaniem

 

 

 

 

««« Powrót

Komentarze


Imię:
Email (nie będzie publikowany):
Treść komentarza: