Pierniczki bezglutenowe

Wtorek, 20 Grudzień 2016

Pierniczki bezglutenowe
Pierniczki bezglutenowe Pierniczki bezglutenowe

Boże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami.

Dla mnie święta bez zapachu piernika unoszącego się po domu to nie święta. 

Pierniczki muszą być i tyle w tym temacie :)) To już ostatni dzwonek na świąteczne pierniczki.

Trzy dni temu piekliśmy wspólnie z przyjaciółmi pierniczki i je dekorowaliśmy. Takie wspólne pieczenie pierniczków to ogromna frajda dla dzieci i dorosłych.

Dzisiaj piekłam pierniczki bezglutenowe, na które podam Wam przepis.

Składniki:

250 g mąki gryczanej + mąka do podsypywania

100 g mąki kukurydzianej

100 g mąki ryżowej

150 ml miodu

50 g masła

1 jajo

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka cukru waniliowego

2 łyżki przyprawy do piernika

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.

Bardzo miękkie masło wymieszać z mąką, miodem, dodać proszek do pieczenia, jajko i przyprawy.

Ciasto szybko zagnieśc i rozwałkować na grubość okołó 0,5 cm.

Żeby ciasto się nie przyklejało do blatu stołu podsypujemy je mąką. Wykrawamy pierniczki i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz przez około 10-12 minut.

 

 

««« Powrót

Komentarze


Imię:
Email (nie będzie publikowany):
Treść komentarza: